Asiakkaan liikkumista ravintolassa rajoitettiin asetuksella

Asiakkaan liikkumista ravintolassa rajoitettiin asetuksella

  • Teksti: Veli-Matti Aittoniemi
  • Kuvat: Shutterstock

Vaatimus istumapaikasta tulee uudelleen voimaan heti, kun ravintoloiden sulku päättyy ja on voimassa kesäkuun loppuun.

Vaikeutunut koronatilanne johti siihen, että maaliskuun alussa annettiin asetus, jolla rajoitettiin asiakkaiden liikkumista ravintoloissa. Asiakkaiden on ravintolan sisätiloissa oleskeltava omilla istumapaikoillaan pöydän tai muun tason ääressä. Vain välttämätön liikkuminen on sallittua. Asetuksen tavoitteena on estää tanssiminen ja karaoke-esitykset ravintoloissa.

Vaatimus istumapaikasta tulee uudelleen voimaan heti, kun ravintoloiden sulku päättyy ja on voimassa kesäkuun loppuun.

Asetus sallii liikkumisen ravintolaan saavuttaessa ja poistuttaessa ja wc- ja pesutiloissa käydessä sekä ruokaa ja juomaa noudettaessa. Ravintolan on laadittava ohjeet siitä, miten kulkeminen sisätiloissa sallitaan.

Asiakkaiden liikkumista ulkotarjoilualueella ei ole rajoitettu. Terassilla olevat asiakkaat voivat käydä ravintolan sisätiloissa wc:ssä tai pesutilassa tai hakemassa ruokia ja juomia.

Ravintolan on huolehdittava, että asiakkaiden saapuminen toteutetaan niin, että asiakkaiden ja seurueiden välillä on riittävä etäisyys. Ravintolan sisätiloissa asiakkaat ohjataan siirtymään omille istumapaikoilleen pöytään tai muun tason ääreen. Asiakkaita ei saa päästää ravintolaan siten, että he joutuvat jonottamaan istumapaikkaansa sisätiloissa.

Vaatimus istumapaikalle ohjaamisesta ei koske ruoan ulosmyyntiä. Take away -asiakkaat voivat odottaa ruokaa tai juomaa myös ravintolan sisätiloissa seisten tai pöydässä istuen. Take away -myynti on kuitenkin toteutettava niin, että oleskelu tapahtuu riittävän väljästi.

MaRan omavalvontaohjeet on päivitetty asetusta vastaavasti.  Ohjeet löytyvät jäsensivuilta kohdasta Korona-ajan omavalvonta.