Kustannustuki III tulossa

Kustannustuki III tulossa

  • Teksti: Jukka Suominen
  • Kuvat: Shutterstock

Ennakkotietojen mukaan seuraavalla hakukierroksella korvattaisiin yritysten joustamattomia kuluja marraskuulta tammikuulle.

Kustannustuen hakukierrokset ovat saamassa jatkoa. Kustannustuen ensimmäinen hakukierros oli heinä-elokuussa ja toinen joulu-helmikuussa. Hallituksen suunnalta on julkisuuteen kerrottu, että kolmas hakukierros avautuisi Valtiokonttorissa maaliskuun jälkipuoliskolla.

Uusimmalla hakukierroksella korvattaisiin yritysten joustamattomia kuluja marraskuulta tammikuulle. Kolmen kuukauden tukijakso olisi selvästi aiempaa hakukierrosta lyhyempi mutta mahdollistaisi haun avaamisen nopeammin. Tammikuun arvonlisäveroilmoituksista myyntitiedot ovat viranomaisilla maaliskuun puolivälissä, ja 26.2. päättyvän kustannustuki kakkosen hakukierrokselta vapautunee jo maaliskuun puoliväliin mennessä resursseja uusien hakemusten käsittelyyn.

Vielä ei ole lakia kustannustuki kolmosesta. Kustannustuki ykköseen oli budjetissa varattu varoja 300 miljoonaa euroa, joista Valtiokonttori jakoi 127 miljoonaa euroa. Kustannustuki kakkoseen on budjetoitu 550 miljoonaa euroa, josta Valtiokonttori jakoi ensimmäisen hakukuukauden aikana vain noin 50 miljoonaa euroa. Suurin osa budjetoiduista euroista jäänee siis toisellakin kierroksella jakamatta.

Kustannustuki kakkosessa laajennettiin tuntuvasti kustannustuella korvattavien liiketoiminnan joustamattomien kulujen ja menetysten määrää. MaRa vaikuttaa siihen, että kustannustuki III:n laskentakaavaan tulee muutoksia, jotta yrityksille tarkoitettu tuki saadaan todellisuudessakin menemään yrityksille.

Kustannustuen euromääriä pitää saada suuremmiksi, kustannustukea tulee saada myös uudemmille yrityksille eikä liiketoiminnan ostamista pidä palkita kustannustuen menettämisellä. Suuremmat yritykset kärsivät samaan valtiontukipuiteohjelmaan kuuluvien tukien konsernitasoisesta yhteen laskemisesta saajakohtaista enimmäismäärää seurattaessa.