PM-kisojen teemana oli vastuullisuus

PM-kisojen teemana oli vastuullisuus

  • Teksti: Katri Jakosuo
  • Kuvat: Horesta

Alle 24-vuotiaiden kokki- ja tarjoilija- opiskelijoiden pohjoismaiset mestaruuskilpailut pidettiin Tanskan Silkeborgissa 24.–25.4. Kultaa voittivat Norjan kokit ja Islannin tarjoilijat. Suomen joukkueet eivät sijoittuneet mitalisijoille.

Nordic Championship for Cook and Waiter Apprentices eli kokki- ja tarjoilijaopiskelijoiden PM-kilpailujen teemaksi oli tänä vuonna valittu vastuullisuus. Sen mukaisesti esimerkiksi tarjoilijoiden kattaman showpöydän koristeiden joukkoon ei kuulunut lainkaan leikkokukkia. Sen sijaan kilpailijoilla oli mahdollisuus hakea koristeiksi järjestäjien tarjoamien heinien ja kivien lisäksi yrttejä ja luonnonkukkia kilpailupaikkana toimineen College360- oppilaitoksen kattopuutarhasta ja pihamaalta.

Myös raaka-ainevalinnat noudattelivat vastuullisuusteemaa. Tarjolla oli muun muassa sesongin mukaisesti raparperia, valkoista ja vihreää parsaa, kissakalaa ja paikallisten pientuottajien juustoja. Kilpailijoiden tuli suositella myös kahta biodynaamista viiniä sekä valita paikallisten pientuottajien valikoimista jälkiruokiin sopivia viinejä.

 

Klassikkodrinkeistä tanskalaiseen kanaan

Ensimmäisenä kilpailupäivänä tarjoilijoiden kädentaitoja arvioitiin muun muassa tehtävässä, jossa kilpailijat kattoivat showpöydän neljälle hengelle. Toisen päivän salitehtävässä kilpailijat valmistivat kana-caesarsalaatin kahdelle hengelle. Baaritehtävässä tarjoilijoiden tuli valmistaa klassikkococktailit Tequila Sunrise, Brandy Aleksander ja Shirley Temple.

Kokkikilpailun traditioihin kuuluu isäntämaan ennakkoon valitseman perinneruoan valmistaminen. Tänä vuonna ensimmäisen kilpailupäivän perinneruoaksi oli valittu Chicken Danoise. Perinteisesti tanskalaisittain valmistettu kana-ateria sisälsi paahdettua kanaa persiljatäytteellä ja kermakastikkeella, perunoilla ja raparperikompotilla sekä pikkelöidyllä kurkulla.

 

Raaka-aineena mystinen kissakala

Toisena kilpailupäivänä kokit ja tarjoilijat suunnittelivat ja valmistivat yhdessä 12 hengen lounaan mysteeriboksin raaka-aineista. Tällä kertaa ohjeistuksena oli valmistaa kylmä alkuruoka tomaatista, lämmin väliruoka vihreästä parsasta, pääruoka kissakalasta, juustolautanen paikallisten pientuottajien juustoista sekä jälkiruoaksi tarjoilijoiden liekittämät krepit raparperin ja suklaan kera.

Pääruoka tarjoiltiin asiakkaille perinteisenä vatitarjoiluna. Aiemmista vuosista poiketen kilpailulounaan raaka-aineisiin ei tänä vuonna kuulunut lainkaan lihaa. Pääruoan raaka-aineeksi valittu pohjoisissa merissä elävä kissakala oli entuudestaan tuntematon tuttavuus osalle kilpailijoista.

Suomen kokkien joukkueessa kilpailivat Lapin koulutuskeskus REDUn Saranukul Intha ja Inga Karjalainen. Joukkueenjohtajana ja Suomen tuomarina toimi Antti Porna Perho Liiketalousopistosta ja lähivalmentajana Lapin koulutuskeskus REDUn Maria Lehtinen.

Tarjoilijoiden joukkueessa kilpailivat puolestaan Perho Liiketalousopiston Eemu Lindfors ja Turun ammatti-instituutin Onni Lehtonen. Joukkueenjohtajana ja Suomen tuomarina toimi Niina Hannuksela Turun ammatti-instituutista ja lähivalmentajana Jaana Mäkinen Perho Liiketalousopistosta.

 

Yhteistyötä ja nuorten lahjakkuuksien ammatillista kasvua edistävien PM-kisojen järjestämisestä vastaavat pohjoismaiset mara-alan työnantajajärjestöt, Suomessa MaRa. Vuonna 2026 Ruotsin Grythyttanissa järjestettävistä kisoista vastaa Visita.