Klubilama ei näy maailmalla

Klubilama ei näy maailmalla

  • Teksti: Eeva Puhakainen ja Pasi Tuominen
  • Kuvat: Nea Helminen, Eeva Puhakainen

Suomessa yökerhoja on muutettu viime vuosina muun muassa kuntosaleiksi. Iltaravintolat taistelevat vähenevien asiakasmäärien ja laskevan kulutuksen kanssa. Euroopassa klubien suosio ei näytä hiipuvan.

Maailmalla avataan koko ajan uusia megaklubeja. Tällä hetkellä puhutaan esimerkiksi Abu Dhabin Yas Islandin, Las Vegasin ja Berliinin klubeista.

Ibizan yökerhot tunnetaan yhä maailmanlaajuisesti, mutta on kesäklubeja muuallakin. Esimerkiksi naapurissa Tukholman yöelämä kukoistaa, ja valoisien ja lämpimien kesäöiden aikaan yökerhot levittäytyvät puistoihin ja kattoterasseille.

Hipsterialueena tunnetulla Södermalmilla yökerhot ovat rennompia ja houkuttelevat monenlaisia vieraita, erityisesti nuoria. Norrmalmin ja Östermalmin yökerhot ovat profiililtaan tyylikkäämpiä ja aavistuksen jäykempiä esimerkiksi pukukoodin suhteen.

Tukholman uimastadionin viereiseen puistoon perustettu Trädgården on noussut kaupungin suosituimmaksi yökohteeksi. Kesäisen taivaan alle kokoontuu päivittäin tuhansittain juhlijoita pingispöytien, Instagram-lavastusten, urheilutapahtumien ja uusimpien tanssibiisien ääreen.

Toinen huippusuosittu kesäkohde on vanhalle teurastamoalueelle perustettu Slakthuset. Kaksikerroksisen hupikeskuksen vetonaulana on alueen kattojen ylle nouseva kattobaari. Auringonlaskun jälkeen juhlakansa pakkautuu alakerran klubille tanssimaan huipputiskijukkien ja live-esiintyjien tahtiin.

 

Viva Espana!

Barcelona on myös erinomainen esimerkki tanssimusiikin vetovoimasta. La Barcelonetan hiekkarannoille ja Port Olímpicin alueille keskittynyt yöelämä ammentaa ibizalaisista elementeistä: baarit täyttyvät puolen yön aikaan, ja asiakkaat siirtyvät baareista yökerhoihin vasta kahden jälkeen aamuyöllä.

Barcelonan-matkaajien pakollisia kohteita ovat Opium ja Pacha Barcelona. Opiumin massiiviselle rantaterassille mahtuu 3 000 juhlijaa. Toukokuusta syyskuulle ravintola täyttyy joka päivä, ja kansainvälisten huipputiskijukkien säännölliset vierailut takaavat jatkuvan suosion.

Pacha Barcelona hyödyntää Pacha-emobrändin kansainvälistä tunnettuutta ja houkuttelee huipputyylikkääseen valkoiseen keitaaseen tuhansia päivittäisiä juhlijoita. Ensimmäinen Pacha-klubi avattiin lGBT-ystävälliseen Sitgesin rantakaupunkiin Barcelonan lähettyville jo vuonna 1967.

Kuumimpaan hippiaikaan vuonna 1973 Pacha rantautui Ibizalle. Nykyisin klubien superbrändi lähtee kiertueelle, kun Pacha Ibiza suljetaan talvitauolle. Joulun aikaan ja uutena vuotena tanssitaan Pachan valkoisissa niin Kiinassa ja Etelä-Afrikassa kuin Hollannissakin.

 

Tanssibuumin käynnisti Ibiza

Suomessakin on ollut menestyneitä tanssiklubeja, mutta yleisimmin klubimusiikin ja erityisesti house-musiikin noususta voidaan kiittää Ibizaa.

Useimmat yhdistävät Ibizan suosion kasvun 1970-luvun hippiaikaan. Ibizan suosio boheemina taiteen keskuksena ja kulttuurien sulatusuunina alkoi kuitenkin jo 1930-luvulla, jolloin eri alojen taiteilijat kokoontuivat viettämään kesää saarelle.

Espanjan kansalaissodan eristäytyneisyydestä kumpuava ylenpalttinen avoimuus kaikkia kulttuureja ja kansalaisuuksia kohtaan on houkutellut matkaajia vuosikymmenien ajan. Kun rentoon ilmapiiriin yhdistetään kaunis luonto ja lempeä ilmasto, on paketti koossa. Viimeisen kolmen vuoden aikana vuotuinen matkailijamäärä on rajoitettu kolmeen miljoonaan, mikä sekin on 130 000 asukkaan saaren kestokyvyn ylärajoilla.

Vuonna 1976 avattu Amnesia on nykyisen määritelmän mukaan Ibizan ensimmäinen disko. Vielä nykyäänkin 5 000 tanssijaa illassa houkuttelevan klubin syövereistä löytyy alkuperäinen Planellsin perheen maalaistalo. Antonio Escohotado halusi tarjota saaren asukkaille ja vierailijoille paikan, jossa voisi unohtaa huolet ja arkirutiinit, ja vuokrasi kiinteistön diskoteekkia varten. Hän nimesi paikan Amnesiaksi, muistinmenetykseksi.

Hippiaikojen jäänteitä on vieläkin nähtävissä Ibizalla. Vaikka boheemien paratiisi on kehittynyt vuosikymmenten aikana yltäkylläiseksi konemusiikin mekaksi, on saaren tunnelma, vieraanvaraisuus ja lämminhenkisyys säilynyt hippiaikojen kaltaisena.

Menestyneillä klubeilla interaktiivisuus on osa kokemusta, ja yleisöä osallistutetaan istuttamalla, huudattamalla ja hyppyyttämällä kuten perinteisissä rock-konserteissa.

Mistä maailman superklubit on tehty?

Miten jopa kymmeniä tuhansia tanssijoita houkutellaan paikalle päivittäin ja mahdollistetaan lyhyen high seasonin aikana jopa kymmenien miljoonien eurojen liikevaihto?

Ibizan ja Lähi-idän uusimpien ja suosituimpien klubien analysointi paljastaa osan suosion elementeistä. Parhaiten menestyvillä ja pisimpään kilpailussa mukana olleilla on muutamia yhdistäviä tekijöitä:

• Kaikki alkaa punaisesta matosta, ja vip-jono kuuluu asiaan. Berliinissä jonossa voidaan seistä tuntejakin, ja niiden liepeille onkin kehittynyt oma drinkki- ja napostelukärry-kulttuurinsa.

• Tummiin pukuihin sonnustautuneet turvamiehet ja näyttävät klubiemännät tsekkaavat, että juhlakansa täyttää pukeutumiskriteerit. Sortseissa ja lenkkareissa miesten on turha kuvitella astuvansa sisälle. Poikkeuksena luonnollisesti uima-altaiden reunoille levittäytyvät päiväklubit. Ushuaïa Ibizalla on luonut mahdottomalta kuulostavan konseptin, jossa tyylikkäisiin uima-asuihin ja jopa kylpytakkeihin sonnustautuneet tanssijat aloittavat juhlinnan jo iltapäivällä. Juhlat jatkuvat aamuyölle hintojen kohotessa ja asujen vaihtuessa juhlavampiin.

• Äänentoistoon, visuaalisuuteen ja talon omiin dj:hin on panostettu. Visuaalisuuden merkitys on kasvanut viime vuosina, vaikka valaistuksella on aina ollut suuri merkitys. Varsinkin Ibizan superklubit ovat olleet tiennäyttäjiä visuaalisissa ratkaisuissa, joihin liittyvät olennaisesti tanssitytöt ja rollergirlit.

• Tämän hetken kuumin juttu on erimuotoiset ja yllättäviin paikkoihin sijoittuvat projisoidut tietokoneanimaatiot ja videot. Interaktiivisuus on osa kokemusta, ja yleisöä osallistutetaan istuttamalla, huudattamalla ja hyppyyttämällä kuten perinteisissä rock-konserteissa.

• Samoin pikkuruiset seurustelunurkkaukset, erilaista musiikkia tarjoavat tanssisalit ja laadukkaat joskin hintavat cocktailit kuuluvat asiaan. 35–70 euron sisäänpääsymaksun lisäksi juhlijan on varauduttava huippuhintoihin. Drinkki maksaa 20–30 euroa, olutpullo 15, ja vesipullon hinta lähenee 10 euroa. Pääsylippujen hinnat nousevat lähes tunneittain ja ovat kalleimmillaan pääesiintyjän aloittaessa puolenyön jälkeen.

• Myös brändillä on merkitystä klubien kilpailussa. Dubaissa on yli 100 aktiivista yökerhoa tai rantaklubia kilpailemassa asiakkaista. Esimerkiksi DXP on tunnetun Las Vegasin hip-hop klubin Lähi-idän sisar, Sky 2.0 on Beirutin suosituimman Sky Barin Dubain serkku, ja Cannesin tunnetulla Gotha-klubilla on myös yksikkö Dubaissa.

Ibizan Ushuaian klubialue täyttyy päivittäin.

Ibizan klubit TOP 5

Amnesia

Kapasiteetti: 5 000

Neljästi maailman parhaaksi klubiksi valittu klassikko. Jatkaa suunnannäyttäjänä ja uudistuu ajan mukana. Amnesian esiintyjälistoilta ei välttämättä löydy kirkkaimpia edm-tähtiä, mutta ainutlaatuinen KV2-äänijärjestelmä ja käsikirjoitetut teemaillat täyttävät talon ilta toisensa jälkeen.  

Space

Kapasiteetti: 3 000

Jo kolmenkymmenen vuoden ajan Space on näyttänyt maailman muille klubeille esimerkkiä ja muokannut tanssimusiikin tyylejä. Kaikki tekno-, house- ja trance-kärkinimet ovat vierailleet Spacessa viimeisten vuosikymmenien aikana. Kiistatta saaren tunnetuin, palkituin ja seuratuin klubi-ikoni.

Pacha

Kapasiteetti: 3 000

Pacha on Ibizan versio tyylikkäästä buffetpöydästä. Jokaisen kulman takaa löytyy uudenlainen musiikkimaailma ja tunnelma. Pachan ravintola ja sushilounge toimivat mainiona alkuna pitkälle tanssi-illalle. Kattoterassin useimmin jonoton sisäänkäynti mahdollistaa saaren ainoan oikotien täydelle superklubille.

Ushuaia

Kapasiteetti: 4 000

Palladium Hotel Groupin omistama superklubi. Hotellin allasalueelle sijoittuva klubi täyttyy päivittäin, kun resident-tiskijukkina ovat klubimaailman kirkkaimmat tähdet kuten David Guetta ja Armin van Buuren. Matkailijan näkökulmasta kiinnostavinta on majoittua hotellin allasalueen ylle sijoittuviin parvekkeellisiin huoneisiin.

Privilege

Kapasiteetti: vaihtelee

Superklubi-nimitys liitetään useimmin Privilegeen. Ku Club -nimellä vuosina 1979–95 tunnettu yökerho on päässyt Guinnessin ennätysten kirjaan yli 10 000 ihmisen juhlillaan. Alkuperäistä uima-allasta ei enää ole, ja 1990-luvun superklubia Manumissionia siteerataan aina kun puhutaan klubimaailmasta. Kävijöitä ympäri maailmaa houkuttelee edelleen panoraamanäkymä Ibizan kaupunkiin sekoitettuna transmoderniin ja rajoja rikkovaan taiteen ja erotiikan dekadenssiin.

 

Muun maailman klubit TOP 5

Green Valley, Cambori, Brasilia

Kapasiteetti: 8 000

Kymmenessä vuodessa Green Valley on kehittynyt pienestä, metsän reunaan pystytetystä rave-teltasta yhdeksi maailman merkittävimmistä tanssiklubeista. Festivaalikokoiseksi paisunut viidakkoklubi houkuttelee niin maailmanluokan tiskijukkia kuin tanssimusiikin ystäviä keinotekoisen järven ympärille.

BCM Planet Dance, Magaluf, Mallorca

Kapasiteetti: 7 000

Mallorcan saaren helmi on yli 7 000 tanssijan superklubi, jonka nimi juontaa saarta ”hallinneeseen” yöbisneksen mafiaan Bartolome Cursach Mas’iin. Vuodesta 1989 toimineen yökerhon kanta-asiakkaita ovat brittituristit, mutta yökerho on viime vuosina kasvattanut mainettaan etelä-amerikkalaisten edm-fanien keskuudessa. Klubin vetonauloja ovat pääsalin ainutlaatuinen 3D-lasershow, performanssitaiteilijat ja akrobaatit.

Octagon, Soul

Kapasiteetti: 3 000

Pienestä koosta huolimatta Oktagonia pidetään yhtenä maailman merkittävimmistä klubeista. Ainutlaatuisen Funktion One -äänentoiston ja immersiivisen, videomäpätyn sisustuksen äärelle jonotetaan päivittäin. Sisäuima-allas ja viiden tähden ruoka houkuttelevat tanssijoita ympäri maailmaa.

Zouk, Singapore

Kapasiteetti: 1 500

27 vuotta toiminut tanssimusiikin edelläkävijä on tunnettu ensiluokkaisesta palvelusta. Neljä erillistä tanssialuetta ja korkeatasoinen viiniklubi ovat levinneet konseptina Hongkongiin, Malesiaan ja Las Vegasiin.

Hakkasan Nightclub, Las Vegas

Kapasiteetti: 7 500

Kuten Las Vegas, Hakkasan on Lontoon West Endiin 20 vuotta sitten perustetun aasialaisravintolan steroidilla pumpattu isoveli. Maailmanvalloituksen mukana Vegasin superklubille on tuotu maailmanluokan resident-tiskijukat ja miljoonien investoinnit tekniikkaan ja sisustukseen.

Kirjoittajat työskentelevät Haaga-Helia amk:ssa viestinnän, trendien ja lisätyn todellisuuden parissa.