Matkailu- ja ravintola-ala yläkoululaisten suosiossa

Matkailu- ja ravintola-ala yläkoululaisten suosiossa

  • Teksti: Irkka Honkakumpu
  • Kuvat: Pixhill

Kiinnostavat työtehtävät ja hyvä työilmapiiri kuvaavat koululaisten mielestä matkailu- ja ravintola-alaa.

Tuoreesta TAT Nuorten tulevaisuusraportti 2020 -tutkimuksesta selviää, että Suomen yläkoululaiset pitävät matkailualaa toiseksi mieluisimpana työskentelyalana 30 toimialan joukosta. Ammatillisten opiskelijoiden mielikuvissa ala sijoittuu 3. sijalle ja lukiolaisilla sijalle 11.

Kiinnostavat työtehtävät ja hyvä työilmapiiri kuvaavat kaikkien koululaisten mielestä parhaiten matkailu- ja ravintola-alaa. 60 prosenttia yläkoululaisista on sitä mieltä, että tärkein alan valintaan liittyvä kriteeri on hyvä palkkaus. 22 prosenttia ar­vioi sen toteutuvan matkailu- ja ravintola-alalla. Ammatillisista opiskelijoista 51 prosenttia piti alavalinnassa tärkeänä kiinnostavia työtehtäviä. Matkailu- ja ravintola-alalla se toteutuu 39 prosentin mielestä. Lukiolaisista 57 prosenttia nostaa kärkisijalle kiinnostavat tehtävät ja 44 prosentin mielestä hyvä palkkaus toteutuu alalla. 

Matkailu- ja ravintola-alalla työskentelystä kiinnostuneet yläkoululaiset ovat innostuneimpia kokin ammatista (39 %). Kahvilatyöntekijä (36 %), tarjoilija (33 %), baarimestari (32 %) ja ravintola- tai kahvilayrittäjyys (31 %) herättävät myös kiinnostusta.

Ammatillisilla opiskelijoilla kolmen kärjessä ovat kahvilatyöntekijä (45 %), kokki (38 %) ja baarimestari (38 %). Lukiolaisten keskuudessa yli 30 prosentin suosion saavat kahvilatyöntekijä (36 %), baarimestari (36 %), ravintolan tai kahvilan yrittäjä (30 %), hotellin vastaanottovirkailija (33 %) ja matkailuneuvoja (33 %). Ainoastaan lukiolaisilla myös matkailu- ja ravintola-alan esimiestehtävät, esimerkiksi ravintolapäällikkö, yltävät 30 prosentin kiinnostustasolle.

– Toivottavasti matkailu- ja ravintola-alalla pystytään koronatilanteesta huolimatta hyödyntämään nuorten kiinnostus alaa kohtaan sekä työharjoittelu- että rekrytointitilanteissa. Yrityksillä on syksyn TET-harjoitteluissa mahdollisuus näyttää alan ainutlaatuisuus ja innostaa yläkoululaisia hankkiutumaan toisen asteen opinnoissa alan oppilaitoksiin, MaRan koulutuspoliittinen asiantuntija Minna Halmetoja painottaa.

Vuosittaiseen TAT Nuorten tulevaisuusraportti -kyselyyn vastasi kaikkiaan 8 978 nuorta. Tarkoituksena on selvittää heidän ajatuksiaan opinnoista, koulutusvalinnoista ja työelämään liittyvistä suunnitelmista. Tutkimuksen toteutti Talous ja Nuoret TAT ry:n toimeksiannosta T-Media Oy.