Matkailussa näkyi elpymisen merkkejä vuonna 2021

Matkailussa näkyi elpymisen merkkejä vuonna 2021

  • Teksti: Ari Peltoniemi
  • Kuvat: Shutterstock, Ari Peltoniemi (kuviot)

Ulkomaiset matkailijat suuntasivat joulukuussa Lappiin sankoin joukoin. Venäjän hyökkäys Ukrainaan toi kuitenkin mukanaan uutta epävarmuutta.

Maailman kansainvälinen matkailijamäärä kasvoi vuonna 2021 noin neljällä prosentilla 415 miljoonaan. Matkailun toipumista kuvaa kuitenkin parhaiten nykytason vertailu vuonna 2020 alkanutta koronakriisiä edeltävään vuoteen. Vuoteen 2019 nähden viime vuoden kansainväliset matkailijamäärät olivat 72 prosenttia alemmalla tasolla. Kansainvälisiä matkoja tehtiin viime vuonna yli miljardi vähemmän kuin vuonna 2019.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vuonna 2021 Suomen majoitusliikkeissä yövyttiin yhteensä 17,5 miljoonaa kertaa. Määrä oli noin 22 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajanjaksona, mutta kuitenkin vuoteen 2019 nähden noin 24 prosenttia alemmalla tasolla.

Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät 28,1 prosenttia ja ulkomaisten vähenivät 9,3 prosenttia edellisvuodesta. Tärkeimmistä matkailijamaista määrällisesti eniten kasvoivat brittien yöpymiset. Suurin pudotus tapahtui venäläisten yöpymisissä. Vuoteen 2019 nähden kotimaiset yöpymiset vähenivät neljä prosenttia ja ulkomaiset peräti yli 70 prosenttia.

Kotimaiset vapaa-ajan yöpymiset olivat vuoden 2021 joulukuussa viisi prosenttia korkeammalla tasolla kuin joulukuussa 2019. Ulkomaisten matkailijoiden vapaa-ajan yöpymiset olivat 25 prosenttia alemmalla tasolla kuin kaksi vuotta sitten.

Matkailu Euroopasta varsinkin Lappiin oli joulukuussa kuitenkin erittäin vilkasta. Joulukuussa 2021 eurooppalaisten matkailijoiden yöpymisiä kirjattiin Lapissa viisi prosenttia enemmän kuin joulukuussa 2019 ennen pandemiaa. Brittien osuus Lapin ulkomaisista yöpymisistä oli lähes puolet.

Kuluvan vuoden tammikuussa matkailun elpyminen hidastui sekä kotimaisten että ulkomaisten matkailijoiden osalta. Kaikkiaan yöpymisiä oli yhteensä 1,0 miljoonaa, mikä oli 49 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin mutta 39 prosenttia vähemmän kuin tammikuussa 2020. Kotimaiset yöpymiset olivat 28 prosenttia alemmalla tasolla kuin tammikuussa 2020. Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset olivat 53 prosenttia alemmalla tasolla kuin kaksi vuotta sitten.
 


Tulevaisuus epäselvä

Matkailun osalta kuluvaan vuoteen ehdittiin luoda uutta toiveikkuutta, kun koronapandemia osoitti laantumisen merkkejä ja kauan odotettu ravintolarajoitusten purku tapahtui maaliskuun alussa. Valitettavasti maailmanpoliittinen tilanne tulehtui vakavasti helmikuun loppupuolella, kun Venäjä aloitti sodan Ukrainaa vastaan.

Sodan välittömät ja välilliset vaikutukset ovat sekä surullisia että taloudellisesti dramaattisia. Esimerkiksi matkailu Suomen ja Venäjän välillä on käytännössä loppunut. Lisäksi Suomelle tärkeä Aasian matkailu on suurissa vaikeuksissa, kun lentäminen Venäjän yli Aasian maihin ei ole mahdollista. Länsivaltojen Venäjälle asettamat pakotteet ovat välttämättömiä, mutta niillä on kauaskantoisia vahingollisia vaikutuksia, jotka näkyvät kaikkialla maailmassa.

Sekä maailmanlaajuisen että Suomen suuntautuvan ulkomaanmatkailun tulevan kehityksen ennakoiminen on tällä hetkellä mahdotonta. On kuitenkin selvää, että potentiaalisten Suomeen saapuvien matkailijoiden joukko on ainakin lähiajat aiempaa rajatumpi.

Suomi tavoittelee entistä enemmän muun muassa eurooppalaisia matkailijoita, ja samaan pyrkii niin Ruotsi kuin moni muukin maa. Ulkomaisten matkailijoiden paluu on alkanut Suomessa hitaammin kuin esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa.

Vuonna 2021 ulkomaisten hotelliyöpymisten määrä oli Suomessa 71 prosenttia alemmalla tasolla kuin kaksi vuotta aiemmin, kun vastaavasti Ruotsissa oltiin 59 prosenttia ja Tanskassa 64 prosenttia alemmalla tasolla.