Savonlinnan uusi ravintolakonserni Waahto Group kasvaa kohisten

Savonlinnan uusi ravintolakonserni Waahto Group kasvaa kohisten

  • Teksti: Jari F. Lampén
  • Kuvat: Jari F. Lampén

Savonlinnan näkymät näyttävät jo valoisammilta kuin hetki sitten. Kesämatkailu käy kuumana ja elinkeinoelämässäkin on positiivinen vire. Matkailuun uskalletaan investoida ja kasvuun haetaan leveämpiä hartioita. Savon mafian ja Veljekset Pekkosen yhdessä perustama Waahto Group rakentaa uutta, useampaan tukijalkaan nojaavaa, ympärivuotista majoitus- ja ravintola-alan konsernia.

Neljä vuotta sitten Savonlinnassa oltiin synkissä tunnelmissa. Huhtikuussa 2016 Itä-Suomen yliopisto oli päättänyt siirtää opettajankoulutuksen Savonlinnasta Joensuuhun. Kaksi vuotta myöhemmin opetus Savonlinnan kampuksella lakkasi, ja kaikkiaan kaupungista lähti 900 opiskelijaa ja toista sataa henkilökunnan edustajaa.

Janne Kupiainen kertoo lopettaneensa tuolloin lyhyen ajan sisään kaksi ravintolaansa. 2000-luvun aikana Savonlinnan väkiluku on laskenut noin 40000:sta 33000:een, vaikka kaupunkiin on liitetty useampiakin naapurikuntia. Nyt väkiluku on kääntynyt jälleen nousuun, ja Savonlinnan muuttovoitto oli viime vuonna yli 200 henkeä.

Kaupunginjohtaja Janne Laine kertoo Savonlinnan kaupungin nettisivuilla, että keskeisiä toimenpiteitä elinvoimaisuuden lisäämiseksi ovat olleet koulutuksen ja osaamisen kehittäminen, teknologiapuisto Nohevan vahvistaminen, yrityselämän investoinnit, työllisyyden kasvu ja toimivat palvelut. Kaupunki sai neuvoteltua lisää noin 700 ammattikorkeakoulutuspaikkaa. Merkittäviä toimenpiteitä ovat olleet myös teknologiapuistoon tulleet laboratoriot ja investoinnit sekä esimerkiksi Punkaharjulle tullut iso tehdasinvestointi.

Viime keväänä Savonlinnasta tuli jälleen yritysuutisia. Kaupungissa pitkään toiminut perheyritys Veljekset Pekkonen oli fuusioitunut toisen perinteikkään savonlinnalaisen ravintolayrityksen, Savon Mafian kanssa. Uudella Waahto Groupiksi nimetyllä konsernilla on kaikkiaan yhdeksän ravintolaa Savonlinnassa ja yksi Pieksämäellä. Lisäksi portfolioon kuuluu muita palveluja kesähotellista yökerhoon ja kuntosalista kaupunkijunaan. Osa paikoista on ympärivuotisia, osa toimii pelkästään kesäisin.

Brändiä rakennetaan Waahto-nimen ympärille. Savonlinnan kauppatorin kupeessa Satamapuistonkadulla sijaitseva olutravintola toimi aiemmin nimellä Bistro Waahto, mutta parin vuoden takaisen remontin jälkeen liikeideaa trimmattiin kotimaisiin pienpanimo-oluisiin erikoistuneeseen oluthuoneen suuntaan.

– Fuusioituminen oli oikeastaan ainoa keino kasvaa suuremmaksi, ja nyt kumppani löytyi tästä yllättävänkin läheltä. Olemme jakaneet tehtävät siten, että minä vastaan toimitusjohtajana operatiivisesta toiminnasta, ja yhtiökumppanit, hallituksen puheenjohtaja Niko Pekkonen ja hallituksen jäsen Pasi Pekkonen kehitystyöstä ja rakentamisesta, Janne Kupiainen kertoo.

Yhdistyminen toi synergiaetuja varsinkin taustatoimintoihin. Pekkoset ovat olleet vahvoja tapahtumapuolella ja cateringissa,

Waahto Group on tehnyt melkoisen kasvuloikan. Uusia paikkoja on avattu lyhyen ajan sisään lukuisia. Pizza- ja pastaravintola Wirta avattiin joulukuussa 2021, lounasravintola KoneWerstas, The Wall Bar & Karaoke, kaupunkijuna Weturi ja Pieksämäen Beats Club tämän vuoden aikana ja syyskuussa avautuu vielä kuntosali Waahto Sport.

Kupiaisen mukaan konserni laittaa organisaatiotaan kuntoon ennen kuin seuraavia avauksia tehdään. Päähuomio kohdistuu Savonlinnaan sekä muihin lähiseudun kaupunkeihin. Uudelle paikkakunnalle asettuminen ottaa aina oman aikansa, eikä liian epävarmoihin hankkeisiin kannata lähteä.

Riittävän monta ja erilaista yksikköä tuovat pelivaraa muuttuviin tilanteisiin. Savonlinnassa painottuu kesäsesonki, ja silloin konsernin henkilökuntamäärä kasvaa noin 130:een, kun se talvikaudella on vajaat 50. Kesätyöntekijöiden houkutteluun on panostettu kunnolla, tarjolla on sekä edullista asumista kävelymatkan päässä että monenlaista harrastusvälinettä vesiskoottereista omaan kuntosaliin. Kesän aikana toimipisteitä avataan ja suljetaan porrastetusti, ja sääennustepalvelut ovat kaikkien esimiesten tietokoneilla avausnäytöllä.

– Osaavan työvoiman saatavuus on hirvittävä ongelma. Vaikka saimme palkattua kesätyöntekijöitä aika hyvin, muutama kokki enemmän olisi tullut tarpeeseen. Ulkomaalaisia työntekijöitä meillä oli enemmän kuin koskaan aiemmin sekä salissa että keittiössä. Työkieltä vaihdettiin tarpeen mukaan, ja useimmat vähintäänkin ymmärsivät suomea jonkin verran.

Kupiainen luottaa Savonlinnan seudun vetovoimaan, sillä kulkuyhteydet toimivat, ja majoituskapasiteettia on riittävästi jopa heinäkuulle. Savonlinnassa on lentokenttä, jonne lennetään Helsingistä kaksi vuoroa päivässä. Rautatieyhteys kulkee itäsuunnasta Parikkalan kautta. Vuoteen 2015 asti Savonlinnasta pääsi myös länteen, sillä Savonlinnasta kulki poikittainen ratayhteys Savon radalle Huutokoskelle, mutta Laitaatsalmen syväväylän rakentamisen yhteydessä vanha rautatiesilta purettiin eikä uutta rakennettu tilalle.

Waahto on itsekin panostanut majoitukseen. Se pyörittää Savonniemessä sijaitsevaa 21 huoneen Boutique hotel Willa Ariaa. Lisäksi Huwilan yläkerrassa on kaksi ympärivuotisesti käytössä olevaa huonetta.

Huwilassa toistaiseksi toimiva panimo on muuttamassa uusiin tiloihin, ja tilalle remontoidaan juhlatiloja 120 hengelle. Uudistus on osa Savonniemen matkailuhanketta, jonka tarkoituksena parantaa Savonlinnan kiinnostavuutta ympärivuotisena matkailukohteena. Hankkeessa Savonniemeen kaavoitetaan ja rakennetaan muun muassa vierasvenesatama, kylpylähotelli ja tapahtumakenttä. Kaupunki rakentaa Savonniemeen ulkoilureitin ja vastaa puistoalueista.  Koko 15 miljoonan euron investointihankkeen odotetaan toteutuvan vuoden 2025 loppuun mennessä.

Pizza- ja pastaravintola Wirran terassille paistaa aurinko aamusta iltaan.

Kesäkahvila Wohvelikeidas sijaitsee Savonniemessä Huwila Areenan edustalla.

Oopperajuhlat tuovat väkeä

Savonlinnan Oopperajuhlat on määrittänyt kaupungin kesää jo vuosikausia, mutta toisin kuin monet muut festivaalit, se ei aiheuta yksittäistä kävijäpiikkiä seudulle. Oopperajuhlat kestää koko heinäkuun ja tyypillinen kävijä on iäkkäämpi pariskunta, joka tulee katsomaan yhden esityksen ja viipyy yhden yön.

– Oopperavieraat käyttävät kyllä ravintolapalveluita, mutta niitä täytyy hieman räätälöidä asiakaskunnalle sopiviksi.

Kupiainen muistuttaa, että kaksi edellistä kesää meni ilman Oopperajuhlia, ja ihan hyvin silloinkin pärjättiin. Osasyynä saattoi toki olla, etteivät suomalaiset päässeet matkustamaan ulkomaille ja suuntasivat kotimaisiin lomakohteisiin.

Piipahtavien vieraiden vastapainona ovat artistit, muusikot, kuoro ja muu henkilökunta, jotka viipyvät paikkakunnalla pitempään. Kaikkiaan Oopperajuhlilla työskentelee noin 1 200 palkattua ja vapaaehtoista työntekijää.  Waahto Brewhousen terassi on yksi juhlien tapahtumapaikoista, sillä siellä järjestetään päivittäinen aamunavaus, ooppera-asiantuntija Aarno Cronwallin juontama kevyt johdatus päivän esitykseen.

Oopperajuhlien lisäksi kaupungissa tapahtuu kesäisin paljon muutakin. Elävän musiikin keikkoja järjestetään paitsi Waahto Groupin omistamassa Huwila Areenassa myös parissa muussa paikassa, ja nimekkäitäkin esiintyjiä nähdään säännöllisesti. Olavinlinna vapautuu elokuuksi muuhun käyttöön, ja siellä järjestetään muun muassa BoxingNight-ammattinyrkkeily-tapahtuma,  stand up -komediatapahtuma sekä Saimaa hehkuu -festivaali.

– Tänä kesänä Savonlinnassa on ollut jonkinlainen tapahtuma jokaisena viikonloppuna, Kupiainen kehuu.

 

Teltta jatkaa kautta

Huwila oli alun perin ulkoareena, mutta jo muutamana vuonna sekä esiintyjät että yleisö ovat päässeet säältä suojaan suureen telttaan.

– Teltan avulla pystymme jatkamaan sesonkia pitempään. Tänä kesänä kauden päättää syyskuun puolivälissä järjestettävä Oktoberfest. Teltta myös vähentää ympäristöön kantautuvaa ääntä. Musiikki kantautuu vettä pitkin joskus kauaskin.

Teltta on mahdollistanut myös kattavampien vip-palvelujen tarjoamisen konserttivieraille. Ennen show­ta vip-lipun hankkineille tarjoillaan kolmen ruokalajin menu, ja hintavammassa vaihtoehdossa pakettiin kuuluu pullo samppanjaa kahdelle jaettavaksi.

Areenan käyttö ei rajoitu pelkästään musiikkiin. Heinäkuussa se toimi kesäteatteri Teatterimyllyn näyttämönä sekä nyrkkeily- ja vapaaotteluareenana.

Huwila Areenalla konsertit pidetään teltan suojissa.

KoneWerstas on Waahto Groupin lounasravintola Pääskylahden teollisuusalueella.

Yökerhoille on kysyntää

Waahto Group on laajentunut myös ravintolabisneksen hankalimmalle liiketoiminta-alueelle, yökerhoihin. Savonlinnassa on ollut jo joitakin vuosia Beats Club -niminen, 05:een auki oleva yökerho, ja viime keväänä avattiin Pieksämäelle toinen samanniminen. Maaliskuussa ostettiin Savonlinnasta Viiskulman Vilma, joka muuttui aikuisempaa asiakaskuntaa tavoittelevaksi The Wall Bar & Karaokeksi.

– Yökerhobisnes on siitä hankalaa, että jos paikka on suosittu, tupa on täynnä. Vaihtoehtoisesti siellä ei ole ketään. Välimuotoja ei ole. Savonlinnassa on nykyään kolme ravintolaa, jotka ovat aamuviiteen asti auki, ja kaikkiin tuntuu riittävän asiakkaita. Paikkojen elinkaari voi tosin olla aika lyhyt ja niitä pitää aika ajoin uudistaa.

Kesäaikaan yökyöpeleistä kilpailee Waahto Brewhousen terassi, jolla on niin ikään jatkoaikaluvat viiteen asti. Varsinkin lämpiminä kesäiltoina sinne on riittänyt asiakkaita. 

 

Keskustassa ja teollisuusalueella

Valtaosa Waahto Groupin paikoista sijaitsee Savonlinnan keskustassa tai Savonniemessä Saimaan rannassa, mutta poikkeuksen tekee viime keväänä Pääskylahteen avattu lounasravintola KoneWerstas.

Alueella on runsaasti teollisuusyrityksiä ja toimistoja, eli kysyntää lounaspaikalle riittää. Jo elokuun alkupuolella lounastajia on ollut päivittäin mukavasti. Lounasravintola tuo tasaista liikevaihtoa kesäsesongin ulkopuolella.

– Raaka-aineiden ja energian hinnannousu tuo kustannuspaineita etenkin lounaisiin, vaikka emme välttämättä ole edes lounassetelin maksimihinnoissa. Hintoja ei voi kovin paljon korottaa, sillä meidän täytyy ottaa huomioon asiakkaiden ostovoima.  Tätä on mietitty syksyn ruokalistoja suunniteltaessa, Kupiainen kertoo.

Keskustan ravintoloista lounasta tarjoillaan vain pizzoihin ja pastaan erikoistuneessa Wirrassa. Waahto Brewhouse ja Olavinlinnan kupeessa sijaitseva kesäravintola Hawanna ovat avoinna lounasaikaan, mutta niissä ei ole erillistä lounaslistaa, vaan annokset valitaan à la carte -listalta.

Waahto Groupin henkilöstöpäällikkö Mikko Kauppinen tekee välillä vuoroja myös tiskin takana.

Waahto Group

  • Omistajat: Janne Kupiainen sekä Niko, Aku, Tero ja Pasi Pekkonen
  • Toimitusjohtaja: Janne Kupiainen
  • Hallituksen puheenjohtaja Niko Pekkonen
  • Liikevaihto 2022 (arvio) n. 5 milj. euroa
  • Henkilöstö: kokoaikaisia n. 50, kesällä 130
  • Toimipaikat: Waahto Brewhouse, Hawanna, Huwila Areena, Wohvelikeidas, Wirta Pasta& Pizza, KoneWerstas, The Wall Bar & Karaoke, Beats Club Savonlinna, Beats Club Pieksämäki, Boutique Hotel Willa Aria, kuntosali Waahto Sport, kaupunkijuna Weturi

waahto.fi