Ainutlaatuisia luontoelämyksiä saariston lasitaloissa

Ainutlaatuisia luontoelämyksiä saariston lasitaloissa

 • Teksti: Marianne Kiviluoma
 • Kuvat: Kalle's Inn

Kalle’s Inn on voittanut lukuisia matkailualan palkintoja uniikeilla lasitaloillaan Merenkurkun saaristossa.

Kalle’s Inn Ab:n toimitusjohtaja Freddi Skott kertoo: 

 

"OLEN KOULUTUKSELTANI TALOUSTIETEIDEN MAISTERI ja työskennellyt ennen yrittäjäuraani it- ja rahoitusalalla. 14 vuotta sitten pidin työelämästä pienen tauon, jonka aikana matkustin ympäri maailmaa tutustumassa matkailualan yrityksiin. Haaveenani oli oma majoitusalan yritys. 

Moneen yritykseen tutustuttuani päädyin ostamaan Thaimaan Phuketista Divers Inn -hotellin, sillä se oli jatkuvasti täynnä. Se oli minusta aika hyvä merkki.

Samoihin aikoihin Kalle’s Innin edelliset omistajat tiedustelivat kiinnostustani yrityksen ostamiseen. Tunsin heidät vuosien takaa, ja olin erittäin kiinnostunut yrityksestä. Sen pyörittäminen tuntui kuitenkin vaativalta thaimaalaiseen hotelliin verrattuna. Kalle’s Inn olisi vaatinut enemmän pääomaa ja suurempien riskien ottamista, joten en tarttunut asiaan silloin. 

Viitisen vuotta hotellini Thaimaassa toimi aina sesonkiaikaan, ja vaikka alalla on paljon kilpailua, pärjäsimme paremmin kuin naapurihotellimme. 

Kalle’s Innin omistajat eivät olleet vielä löytäneet sopivaa ostajaa, joten ulkomailla karttuneen kokemuksen myötä otin asian uudelleen harkintaan. Yrityksen tilinpäätöstietoihin tutustuttuani tein lopulta tarjouksen, joka hyväksyttiin.  

Pari vuotta johdin molempia yrityksiä, mutta pitkän välimatkan takia se oli haastavaa. Ongelmia oli aina siellä, missä en itse ollut, joten luovuin Thaimaan hotellista. 

Kalle’s Innin toimitusjohtaja Freddi Skott etsii sijoittajia yrityksen laajennussuunnitelmien toteuttamista varten.

OLEN OLLUT ERITTÄIN TYYTYVÄINEN PÄÄTÖKSEEN ostaa Kalle’s Inn. Edelleen kuitenkin harmittaa, etten ottanut vakavasti ensimmäistä keskustelua yrityksestä. Tämä on ainoa paikka Suomessa, josta olin tosissani kiinnostunut. Klobbskatin kärki ja sen ympäristö ovat ainutlaatuisia. 

Toiminta tällä paikalla alkoi, kun paikan perustaja järjesti yritysvieraille purjehdusretkiä lähialueella. Hän tarvitsi majoituspaikkaa vierailleen, ja ensimmäiset rakennukset tänne nousivat vuonna 1986. Kalle’s Inn aloitti toimintansa vuonna 2004.  

Tarjoamme majoitus-, kokous- ja ravintolapalveluita. Meillä on myös kolme saunaa yhteensä 70 henkilölle sekä palju. Ulkoistettuna palveluna tarjoamme ulkoaktiviteetteja, kuten veneilyä ja kalastusta.

Majoituskapasiteettia on tällä hetkellä 24 henkilölle, mutta suunnitelmissamme on sen kaksinkertaistaminen. Meillä on neljä huonetta päärakennuksessa sekä kahdeksan lasitaloa rannassa. 

Sadan asiakaspaikan ravintolamme toimii pääasiassa tilausperusteisesti. Periaatteena ruoassa on laatu ja tuoreus. Järjestämme myös esimerkiksi äitienpäivänä, vappuna ja joulun aikaan lounaita, joille voi varata pöydän. Lounastamme tullaan nauttimaan tuolloin jopa parinsadan kilometrin päästä. Majoittujien ravintolapalvelut hoitaa oma kokki. 
 

Lasikupolin ansiosta tuntuu, kuin nukkuisi ulkona, kertoo Freddi Skott.

LASITALOT OTETTIIN KÄYTTÖÖN KAKSI VUOTTA SITTEN. Ajatus niistä syntyi rantakävelyllä yrityksen kehitysmahdollisuuksia pohtiessani. Mietin, miten ihmeellistä on, että maailma kokoontuu tällaisessa kivisessä saaressa. Syy siihen on ympäristö. 

Ympäristön takia rannan majoitustilojen päämateriaaliksi valittiin lasi. Prisman muotoiset lasitalot ovat paikallisen arkkitehdin suunnittelemat, ja niistä avautuu upea näkymä merelle.  Sisäkorkeutta taloissa on 3,5 metriä ja pinta-alaa noin 17 neliötä. 

Äänieristetyissä taloissa on luukkuja, jotka avaamalla voi nauttia ympäröivän luonnon äänistä. Talot maastoutuvat rannan kivikkoon eivätkä riko rantaviivaa saaren sisäosista katsottuna. Mereltä päin ne ovat kuitenkin huomiota herättävä näky. 

Yöpyminen lasitalossa on uniikki elämys. Lasikupolin ansiosta tuntuu kuin nukkuisi ulkona. Miellyttävän unen takaavat myös motorisoidut sänkymme. 

Myös paikallinen eläimistö tarjoaa yöpyjälle upeita yllätyksiä. Koeyöpyessäni lasitalossa heräsin aamulla merisaukkojen leikkiin rannassa, ja kevättalvella saattaa nähdä hylkeitä ottamassa aurinkoa jäällä, sillä lähellä on hylkeensuojelualue. 

Lasitaloissa pääsee nauttimaan aivan uudella tavalla eri sääolosuhteista. Olemme olleet yllättyneitä siitä, kuinka paljon vieraamme ovat nauttineet yöpymisestä niissä myrskyisällä säällä. Tällaisia kokemuksia meiltä tullaan hakemaan. Myymme nimenomaan elämyksiä, emme majoitusta. 

Vaasan seudun suuryritykset ovat olleet tärkeimpiä asiakkaita toiminnan aloittamisesta lähtien. 

Asiakkaamme tulevat kotimaan lisäksi pääasiassa Venäjältä, Saksasta, Sveitsistä, Japanista, Kiinasta ja Koreasta. Muutama vuosi sitten puolet tuli vielä Aasiasta, ja kotimaisten asiakkaiden osuus oli noin 20–25 prosenttia. Nykyisin majoittuvista asiakkaista melkein puolet tulee kotimaasta. 

Uusin asiakasryhmämme ovat mainosmateriaalejaan kuvaavat yritykset. 

Lasitaloissa pääsee nauttimaan aivan uudella tavalla eri sääolosuhteista.

Kuva Esa Siltaloppi

OMISTAMME KLOBBSKATIN KÄRJESTÄ 4,5 hehtaarin tontin. Vierestä alkaa suojeltu Unescon maailmanperintöalue sekä Natura 2000 -alue. 

Ennen lasitalojen rakentamista toimimme vuokratontilla. Edellytyksenä toiminnan kehittämiselle oli tontin ostaminen Mustasaaren kunnalta. Se ei ollut aluksi halukas myymään, mutta esiteltyäni suunnitelmamme, saimme lopulta ostaa alueen. 

Laajentaminen on mahdollisia viime keväänä voimaan tulleen kaavamuutoksen takia. Kaksi vuotta kestäneen prosessin jälkeen rakennusoikeutemme kasvoi 600 neliöstä 2500 neliöön. Etsimmekin sijoittajia kumppaniksemme. 

Toimintamme haasteet liittyvät työvoiman saatavuuteen. Sijaintimme takia esimerkiksi harjoittelijoita on vaikea ottaa töihin, sillä työntekijällä tulee olla ajokortti ja auto käytössään sekä halukkuutta ajaa 100 kilometriä päivässä. Tästä syystä työntekijän täytyy olla todella kiinnostunut työskentelemään meillä.  

Liityimme MaRan jäseneksi, sillä se on hyvä yhdistys ja tukee yrittäjää esimerkiksi työsuhdeasioissa. Niihin liittyvät asiat ovat suurimpia haasteitamme, ja nimenomaan niihin toivomme saavamme apua. ” 

Lasitalot maastoutuvat rannan kivikkoon. Kuva Esa Siltaloppi

Kalle’s Inn Ab

 • kotipaikka: Klobbskat, Mustasaari

 • yritys perustettu 2004, siirtynyt nykyisille omistajille 2011

 • perheyritys

 • majoitus-, kokous- ja tilausravintolapalveluita, kolme saunaa, palju, kota, ulkoaktiviteetteja

 • majoitustilat: 4 huonetta päärakennuksessa, 8 lasitaloa rannassa

 • ravintolatilat: päärakennuksessa noin 100 asiakaspaikkaa, kodassa lounge-tila sekä 34 ravintolapaikkaa

 • henkilöstö: keskimäärin 7 työntekijää

 • lasitaloinvestointi: noin miljoona euroa, arvioitu takaisinmaksuaika 10 vuotta

 • Vuoden kotimaanmatkailuyritys 2018,
  Visit Finlandin listalla “Ten Best Things to do in Finland” vuodesta 2018,
  ITB Berlinin Best Scandinavian Outdoor Award for Travel 2019 kategoriassa “product”,
  Travel myth Top 10 adult only hotels in Finland 2019 – Kalle’s Inn Glass Houses

www.kallesinn.com 

Vitriini esittelee Uusi jäsen -palstalla MaRa ry:hyn viime aikoina liittyneitä yrityksiä.