Crazy Town yhdistää yrityksiä

Crazy Town yhdistää yrityksiä

  • Teksti: Jussi Rasimus
  • Kuvat: Crazy Town Oy

Jyväskyläläinen coworking-yritys haluaa olla enemmän kuin pelkkä toimistohotelli.

Crazy Town Oy:n toimitusjohtaja Ella Salmela:

"Jyväskylästä lähtöisin oleva Crazy Town tarjoaa coworking- ja tapahtumatiloja ja niihin liittyviä palveluja. Ajatus yhtiöstä luotiin loppuvuonna 2002, jolloin joukko yrittäjiä alkoi tehdä yhteistyötä ja muutti yhteiseen työtilaan. Yritys rekisteröitiin 2004 ja coworking-toiminnan kasvua on tehty vakavasti viimeisen muutaman vuoden ajan.

Toimimme kuudella paikkakunnalla Jyväskylässä, Tampereella, Hämeenlinnassa, Porissa, Helsingissä ja Haminassa. Kaikki nykyiset yksikkömme on avattu viimeisen kuuden vuoden aikana.

Asiakkaitamme ovat niin yksinyrittäjät, startupit kuin pörssiyhtiötkin. Etä- ja hybridityön yleistymisen myötä yritykset ovat luopuneet vajaakäytölle jääneistä toimistoistaan. Yritykset etsivät joustavaa toimistoratkaisua ja edustavia tiloja sekä työhyvinvointiin ja -ympäristöön liittyvää kokonaispalvelua, joka skaalautuu tarpeen ja kasvun mukaan. Me pystymme tätä kaikkea tarjoamaan.

Meiltä voi ostaa jäsenyyden toimistoon, työpisteeseen tai yhteisiin työtiloihin. Kaikki jäsenyytemme oikeuttavat pääsyyn kaikkien paikkakuntiemme työskentely- ja kokoustiloihin ja yhteisöihin.”

 

Kilpailutekijät

”Tässä markkinassa ei pärjää enää pelkällä tilojen vuokraamisella vaan rinnalle tarvitaan palvelua ja joustavuutta. Asiakkaan on päästävä vuokrasopimuksesta helposti irti. Perinteisessä kiinteistömarkkinassa on vähintään puolen vuoden irtisanomisaika, meillä se on 1–3 kuukautta.

Erottaudumme kiinteistölähtöisistä toimistohotelleista juuri monipuolisen palvelumme avulla. Liiketoiminnassamme on kyse oikeasta coworkingista. Rakennamme yritysyhteisöjä, joissa eri kokoiset yritykset ja niitä tukevat palvelut kohtaavat. Lisäksi järjestämme tapahtumia sekä sisäisiä ja ulkoisia koulutuksia. Tästä syntyy oppiminen ja kasvu.

Asiakasyritystemme työntekijät ovat jäseniämme. Yhteisömanagerimme eri paikkakunnilla törmäyttävät heitä keskenään. Kartoitamme jokaisen uuden jäsenen osaamisen ja tarpeet sekä ehdotamme, keiden kanssa kannattaisi tehdä yhteistyötä.

Crazy Townilla on noin 300 coworking-asiakasyritystä, ja jäsenistä 85 prosenttia tekee kaupallista yhteistyötä keskenään. Myös yritysintegraatioita on syntynyt.

Vahvuutemme on myös toiminta usealla paikkakunnalla, sillä yritykset etsivät osaajia ympäri Suomea. Kun helsinkiläinen yritys löytää osaajan Jyväskylästä, meidän avullamme hänelle voidaan tarjota edustavat työ- ja neuvottelutilat sekä paikallinen työyhteisö ja tukea osaamisen kehittämiseen. Mukanamme yrityksen on helppo kasvaa uusille alueille.

Kaikki yksikkömme sijaitsevat keskeisillä paikoilla kaupunkien keskustoissa ja lähellä rautatieasemaa. Tilojen sijainti, elämyksellisyys ja esteettisyys ovat kilpailuvaltteja niin meille kuin jäsenillemme. Meiltä löytyy tiloja perinteisemmästä kokoustilasta aina rennompiin tiloihin ja hyvinvointinurkkaukseen. Lisäksi löytyy tapahtumatiloja.”

 

 

Yritysyhteisön jäsenten aktiivinen törmäyttäminen toisiinsa on yksi Crazy Townin toiminta-ajatuksista.

Crazy Townin asiakkaita ovat niin yksinyrittäjät, startupit kuin pörssiyhtiötkin.

Korona

”Coworking-tilojen ja toimistohotellien määrä kasvoi ennen koronaa. Pandemia vaikutti myös tähän toimialaan, joitakin paikkoja lopetettiin ja jotkin vaihtoivat omistajaa.

Crazy Town ei laittanut missään vaiheessa oviaan kiinni vaan rakensi digitaalisen yhteisöalustan, jotta yhteisöstä ja kohtaamisista pystyttiin pitämään kiinni.

Menetimme jäseniä varsinkin koronaepidemian alkuaikoina, mutta suurin osa palasi takaisin. Onneksi isoimmat asiakasyrityksemme olivat vastuullisia eivätkä irtisanoneet sopimuksiaan. Jouduimme siltikin neuvottelemaan omista vuokristamme kiinteistönomistajien kanssa.

Samalla on kuitenkin todettava, että korona on vauhdittanut työnteon muutosta. Kun yritykset luopuvat konttoreistaan, se näkyy meillä positiivisena kasvuna.”

 

Tulevaisuus

”Coworking-markkina kasvaa edelleen, ja kun se saavuttaa kypsyysvaiheen, parhaat toimijat jatkavat kehittymistä ja kasvamista. Haluamme olla Suomen paras monipaikkaisen työn ja siihen liittyvien elämysten rakentaja.

Tämän vuoden liikevaihtomme tulee olemaan noin 2,5 miljoonaa euroa. Ensi vuonna avaamme todennäköisesti pari uutta kohdetta. Tavoitteemme on liikevaihdon kolminkertaistaminen muutaman vuoden kuluessa.

Minä tulin Crazy Towniin toimitusjohtajaksi tämän vuoden huhtikuussa kylpylähotelli Peurungan myynti- ja hotellinjohtajan paikalta kehittämään ja tukemaan kasvua mahdollistavia tekijöitä.

Kehittämme palvelukokonaisuuttamme yhä enemmän matkailu- ja ravintola-alalle ominaisen elämyksellisyyden ja palvelun suuntaan. Varsinkin suurimmissa yksiköissämme Jyväskylässä ja Tampereella tapahtumajärjestämisellä tulee olemaan yhä merkittävämpi rooli. Teemme paljon yhteistyötä perinteisten mara-alan yritysten kanssa, ja ne ovat tärkeimpiä kumppaneitamme koulutusorganisaatioiden sekä elinkeinoelämän kehittäjien ohella.

Liityimme MaRan jäseneksi, koska tunsin jo entuudestaan järjestön toiminnan. Crazy Town toimii elämystoimialalla, joten MaRa on meille sopiva kumppani.

Suosittelen MaRan jäsenyyttä muillekin coworking-toimijoille. Järjestö on vakavarainen ja ajaa sekä suurten että erityisesti pk-yritysten asioita ja jakaa erinomaista ohjeistusta palvelusektorin käytäntöihin liittyen. Järjestön ajamilla kustannustuilla ja vuokranantajille suunnatuilla ohjeistuksilla Crazy Towninkin toiminta olisi ollut paljon helpompaa koronarajoitusten aikana. MaRan ohjeistukset toimivat hyvin myös tässä toimintaympäristössä.” 

Crazy Town Oy

  • toiminta: tarjoaa coworking- ja tapahtumatiloja Jyväskylässä, Tampereella, Hämeenlinnassa, Porissa, Haminassa ja Helsingissä
  • kotipaikka: Jyväskylä
  • perustettu: 2004
  • omistajat: Mikko Markkanen, Toni Pienonen sekä pienempiä sijoittajia
  • liikevaihto: noin 2,5 miljoonaa euroa
  • henkilökunta: 15