Järvisydän tarjoaa elämyksiä ja hyvinvointia Etelä-Savon sydämessä

Järvisydän tarjoaa elämyksiä ja hyvinvointia Etelä-Savon sydämessä

  • Teksti: Jari F. Lampén
  • Kuvat: Järvisydän ja Juuli Aschan

Etelä-Savon Rantasalmella sijaitseva Järvisydän on kasvanut tällä vuosituhannella omintakeiseksi elämyskeskukseksi, jossa pääosissa ovat saunominen, kylpylä sekä Järvi-Suomen luonto. Yrityksen historia ulottuu kuitenkin huomattavasti kauemmas.

Järvisydän Oy:n toimitusjohtaja ja pääomistaja Markus Heiskanen:

Sukumme on pitänyt kestikievaria Rantasalmella aina 1600-luvulta asti eli 11 polvessa. Toiminta oli varsin pienimuotoista ennen minua, sillä vuotuinen liikevaihto oli 370 000 euroa, kun otin vetovastuun vuonna 2005. Viime vuonna pääsimme jo 12 miljoonan liikevaihtoon.

Olimme lomalla Alpeilla maaliskuussa 2020, kun koronarajoitukset tulivat. Heti palattuamme meidän piti lomauttaa koko henkilökunta. Se oli aikamoinen shokkipaluu, sillä ennen tätä emme olleet joutuneet ikinä lomauttamaan ketään. Huomasimme heti, että sekä kansainväliset että kotimaiset ryhmämatkailijat voidaan unohtaa pitkäksi aikaa. Neljän päivän jälkeen kutsuin koko myyntiryhmän takaisin töihin, ja aloimme paukuttaa kohdennettua markkinointia kotimaisille vapaa-ajan matkustajille, perheille ja pariskunnille. Käytössä oli useampia kanavia, niin somea, googlea kuin printtiäkin. Oli helppo saada huomiota, koska useimmat muut yritykset lopettivat markkinoinnin kokonaan.

Ilmastonmuutos ja pandemia ovat tehneet vastuullisesta luontomatkailusta asiakkaita kiinnostavaa. Tarjoamamme aktiviteetit jakaantuvat lumisen ajan ja sulan maan elämyksiin. Kun luminen aika on lyhentynyt, lumikenkäily- ja retkiluistelukautta on tullut täydentämään maastopyöräily. Meillä on 32 kilometriä murskepintaista luontopolkua, jolla kaikenkuntoiset voivat liikkua sähköavusteisilla fatbikeilla. Ne ovat olleet erittäin suosittuja, sillä niillä voi ajaa lumisillakin poluilla, eivätkä ylämäetkään haittaa.

Vuokraamosta saa monenlaisia liikuntavälineitä sekä omatoimisille että opastetuille retkille. Elämysloman hintaan sisältyy aina yksi aktiviteetti, joka voi olla välinevuokraus tai vaikkapa viininmaistelu, joogatunti tai veneretki Kaarnetsaareen.”

 

 

Markus Heiskanen. (kuva Juuli Aschan)

Liiketoiminta

”Asiakkaamme tulevat tällä hetkellä koko maasta. Tyypillinen vierailu kestää kaksi vuorokautta, ja asiakkaat ottavat yleensä puolihoidon ja yhdistävät siihen kylpylävierailun sekä joitakin hoitoja. Heinäkuu on silti meidän vilkkain kuukautemme, ja silloin tänne tulee myös päiväkävijöitä. Saimaalla veneilevät ja mökkeilevät saattavat piipahtaa täällä päiväseltään.

Saunoista on tullut erittäin tärkeä osa liiketoimintaamme, ja aiomme lisätä sitä vielä nykyistäkin suuremmaksi. Meillä on nyt kylpylässä viisi saunaa, ja ryhmäasiakkaille suunnatussa saunamaailmassa toiset viisi.

Ennen koronaa asiakkaistamme noin puolet tuli ulkomailta ja tavoitteena oli päästä 60 prosenttiin. Toistaiseksi Venäjältä ei pääse tänne juuri lainkaan asiakkaita, emmekä ole vielä aloittaneet markkinointia Keski-Eurooppaankaan. Katsomme, mihin suuntaan tilanne kehittyy.

Täällä on nykyään 30 yritystä, jotka työllistävät yhteensä 120 henkeä. Kaikkiaan 168 yritystä tuottaa alueelle palveluita. Esimerkiksi kalastusoppaat, kelkka- ja huskysafariyrittäjät ovat itsenäisiä yrittäjiä, jotka myyvät palveluitaan asiakkaillemme. Työllistämme paljon myös paikallisia rakennusyrittäjiä, sillä täällä rakennetaan jatkuvasti jotakin. Viimeisen kuuden vuoden aikana rakentamisen osuus on ollut jatkuvasti yli 40 henkilötyövuotta.

Järvisydämen omintakeinen ilme on syntynyt pääosin kierrätysmateriaaleista. Rakentamisessa on käytetty muun muassa Saimaan uittoväyliltä nostettuja uppotukkeja sekä luonnonkiveä.

Haja-asutusalueella toimivana yrityksenä meillä on jatkuvasti pulaa osaavasta työvoimasta. Meidän onnemme on, että olemme ympärivuotisesti auki, ja muuttotappiopaikkakuntana Rantasalmella on hyvin asuntoja tarjolla, jos joku haluaisi muuttaa tänne. Henkilökunnalle riittää tunteja omassakin tehtävässä, mutta jos joku haluaa vaihtelua, on monipuolisempi työnkuva mahdollinen.”

Potkukelkkailu on helpompi ja turvallisempi vaihtoehto retkiluistelulle.

Konsepti

”Luonto ja vastuullisuus ovat meillä toiminnan keskiössä. Sijaitsemme Linnansaaren kansallispuiston vieressä, ja siellä liikutaan luontoa häiritsemättä. Esimerkiksi vesiskoottereita vuokraavilla safariyrityksillä on tarkat eettiset säännöt siitä, että vesiskoottereilla liikutaan vain laivaväyliä pitkin. Skootterit ovat nykyään vähemmän äänekkäitä kuin takavuosina eikä metelistä ole tullut valituksia.

Porosalmen alueelle on tehty useita eri aktiviteeteille sopivia luontoreittejä. Erikoisuutena on lisättyä todellisuutta hyödyntävä Suomen eläimet -luontopolku, jossa käytetään apuna mobiililaitteita.

Maisema ja näköalat ovat vahvasti läsnä majoitustiloissa. Tähtitaivasta tai revontulia voi katsella vaikkapa kotasviittien tai maisemasviitin sängyllä maaten. Oma lukunsa ovat Järvisydämen kolme asuntolaivaa, joissa on omat puulämmitteiset saunansa sekä terassinsa.

Laivat ovat pääsääntöisesti kiinni laiturissa, mutta kipparin kanssa niillä voi lähteä ajelulle Saimaalle.  Varsinkin kesäisin ne ovat mainioita yöpymispaikkoja, sillä uimaan pääsee suoraan terassilta.”

Oma vierasvenesatama tuo heinäkuussa paljon veneilijöitä asiakkaiksi.

Tulevaisuus

”Tulevaisuudessa aiomme panostaa vielä nykyistäkin enemmän ympärivuotiseen toimintaan. Haluaisin rohkaista muitakin yrittäjiä sijoittamaan tälle alueelle. Kansainväliseen matkailuun on tarkoitus keskittyä niin ikään, kunhan tilanne tästä paranee.

Liityimme MaRaan, koska meistä on tullut jo varsin suuri työnantaja. Kyllä meitä on myös houkuteltu jäseneksi, eli myyntityö sieltä päin oli varsin aktiivista. MaRa on ollut aktiivinen ja tehnyt hyvää työtä koronakriisin hoidossa. Sieltä on saanut apua aina tarpeen tullen.”

HOTEL & SPA RESORT JÄRVISYDÄN

•            Kotipaikka: Rantasalmi

•            Omistajat: Markus Heiskanen perheineen, Pekka Vettenranta perheineen

•            Liikevaihto: 12 miljoonaa euroa (2020)

•            Henkilökunta: 120

•            Majoituskapasiteetti: 370 vuodepaikkaa

•            Liiketoiminta-alueet: ravintola- ja majoituspalvelut, kylpylä-, sauna- ja ohjelmapalvelut

jarvisydan.com