Koko kansan mesta Espoon Kivenlahdessa

Koko kansan mesta Espoon Kivenlahdessa

  • Teksti: Irkka Honkakumpu
  • Kuvat: Noora Palonen, Varpu Hintsanen

Kahden pariskunnan ravintola Wiskarila on puolessa vuodessa tullut tunnetuksi lounaastaan ja runsaasta ohjelmatarjonnastaan, josta vastaa yksi omistajista, lauluntekijä Arttu Wiskari.

Wiskarila Oy:n ravintoloitsija Pauliina Wiskari:
 

”RAVINTOLAMME LIIKEIDEA on olla helposti lähestyttävä lounasravintola ja pubi, johon jokainen voi tulla juuri sellaisena kuin on. Olemme koko kansan mesta, vähän niin kuin yksi ravintolamme omistajista, puolisoni Arttu Wiskari on koko kansan mies. Meille tullessaan asiakkaan ei tarvitse miettiä, voiko baariin lähteä crocseissa vai pikkukengissä.

Meillä molemmilla, Artulla ja minulla, oli haaveena ravintola. Minulla on pohja ravintola-alalla. Olen työskennellyt keittiössä ja salissa, toiminut hovimestarina ja ollut avaamassa ravintolaa ennen lapsia ja yrittäjäksi ryhtymistä.

Ravintola tavallaan putosi syliimme. Kuultuani lähellä asuinpaikkaamme toimineen ravintolan tulleen myyntiin mainitsin siitä vitsillä Artulle. Siitä tulikin totta, kun hyvä ystäväni Kata Halonen kertoi etsivänsä vakituista työtä ja ehdotin hänelle ravintolan ostamista yhdessä.

Koko viime kesän remontoimme itse ravintolaa, ainoastaan lain vaatimat työt teetimme ammattilaisilla.

Elokuun alussa saimme Wiskarilan auki. Paikalle tuli paljon väkeä medioita myöten, kun avajaisissa oli paljon julkisuudesta tuttuja ihmisiä ja ystäviä. Kiinnostusta ravintolaamme on riittänyt senkin jälkeen, ja odotuksemme ravintolan suhteen ovat ylittyneet.  
 

ILOITSEMME ERITYISESTI siitä, että lounasravintolaäänestyksessä sijoituimme Espoon ensimmäiseksi ja Suomen yhdeksänneksi parhaaksi paikaksi. Se oli hieno yllätys vasta aloittaneelle ravintolalle. Meillä on paljon avaamisesta lähtien päivittäin lounaalla käyneitä kanta-asiakkaita. Huippulounaskokkimme on Jani Leino, ja tuore iltakokkimme Reittu Hynynen puolestaan on suunnitellut meille illaksi pubilistan, joka tuli voimaan helmikuun alussa.

Meillä on perhekeskeinen meininki ja henkilökuntakin on kuin perhettä. Kaikki voivat sanoa, jos jokin harmittaa, ja jokainen saa vapaasti esittää ideoitansa. Yrittäjinä olemme vapaita kokeilemaan kaikkea.

Ravintolamme tunnetaan myös ohjelmastaan. Meillä on paljon livekeikkoja, keskiviikkoisin jamit, karaoke ja dj soittamassa. Jamit ovat erityisesti Artun toive. Niihin liittyy myös soitinarvontoja jameissa esiintyvien kesken. Syksyllä arvottiin kitara, ja nyt on arvontavuorossa lootasoitin. Jengi on tykännyt tosi paljon.

Juhlapyhiksi ja muutenkin yritämme keksiä aina jotakin teemaa: esimerkiksi marraskuussa vietimme vuoden harmainta päivää isojen bileiden merkeissä. Olemme kokeilleet myös uudentyyppistä stand upia.

Artun kautta meillä on paljon yhteistyökumppaneita ja saamme paljon kivoja juttuja ohjelmistoon. Arttu esiintyy itsekin, mutta hänet näkee myös blokkaamassa lounaalla. Monet luulevat Artun antaneen ravintolalle vain nimensä, mutta se ei pidä lainkaan paikkaansa. Hän on aktiivisesti mukana ja pitää ravintolassa työskentelystä. Menemme ravintolaan usein lastenkin kanssa. Lapset ovat meillä asiakkaita yhtä lailla kuin aikuisetkin.  

Pauliina ja Arttu Wiskarin ystäväpariskunnan kanssa yhdessä omistamassa ravintolassa voi törmätä lauluntekijään vaikka pöytiä blokkaamassa.

MEILLÄ OMISTAJILLA ei ole varsinaista työnjakoa, mutta alussa asiat olivat minun vastuullani, kun minulla oli alan kokemusta. Jari Halonen vetää karaokea ja korjaa paikkoja tarvittaessa. Hänen puolisonsa Kata ja minä työskentelemme lounasvuoroissa, ja menen välillä vaihteeksi tiskinkin taakse. Arttu on yleismies, joka käytännössä vastaa ohjelmasta.

Parasta yrityksen alkuvaiheessa on ollut, että ihmiset ovat löytäneet meidät ja ottaneet omakseen. Myös yhdessä tekeminen on hienoa. Olemme löytäneet meille töihin hyvät ja luotettavat tyypit, joiden kanssa on helppo tehdä töitä. Oma paineeni ja stressini on helpottanut, kun tiedän, että ravintolassa on osaavat työntekijät eikä tarvitse miettiä heidän pärjäämistään. Olemme onnekkaita sen suhteen.

Suurin lannistus tuli kuitenkin heti syyskuussa, kun ravintolaan murtauduttiin ja anastettiin huomattava määrä omaisuutta. Tuntuu kurjalta, että joku ottaa oikeudekseen viedä toisten omaisuutta. Se oli pahin rampauttaja ja tunnelman latistaja toiminnan alussa. Tutkinta on vieläkin kesken.
 

MARAN JÄSENEKSI liityimme, jotta meillä tuoreina yrittäjinä on tukena paikka, jonne voi aina soittaa ja kysyä neuvoa jonottelematta tuntikausia puhelimessa. Olemme jo käyttäneet MaRan palveluita työehtosopimusasioissa ja työsopimuksia tehdessämme. Aina on vastattu nopeasti ja selkokielellä. Odotan, että jatkossakin asiat sujuvat jouhevasti ja ravintolapäällikkömmekin voi aina soittaa ja kysyä neuvoa.

Wiskarila Oy

• kotipaikka Espoon Kivenlahti

• perustettu 2019

• omistajat Pauliina ja Arttu Wiskari sekä Kata ja Jari Halonen

• asiakaspaikkoja 200, terassilla 15 paikkaa kesäaikaan

• työntekijöitä 8