Kulttuuritalolle tehdään nuorennusleikkaus

Kulttuuritalolle tehdään nuorennusleikkaus

  • Teksti: Jussi Rasimus
  • Kuvat: Jari F. Lampén

ASM Global Finland laajentaa tapahtumatalon asiakaskuntaa ohjelmiston, klubitilan ja muiden uudistuksen avulla.

Kulttuuritalon operaattori vaihtui tänä vuonna, kun kansainvälinen ASM Global solmi sopimuksen talon hallinnoinnista kiinteistöomistaja Helsingin Kulttuurihub Oy:n kanssa. Tytäryhtiö ASM Global Finlandin ja Kulttuuritalon toimitusjohtajana aloitti kesällä Emilia Mikkola (kuvassa).

 

Emoyhtiö

”ASM Global on maailman ja Pohjoismaiden johtava tapahtumapaikkojen hallinnointi- ja operaattoriyritys, jolla on viidellä mantereella yli 350 stadionia, areenaa, kongressikeskusta ja teatteria. Heillä on pelkästään Tukholmassa seitsemän eri tapahtumapaikkaa Friends Arenasta Södra Teaterniin.

Yhtiö kiinnostui Ruotsin jälkeen myös Suomesta ja etsi pitkään sopivaa mahdollisuutta tulla meidän markkinaamme. Kulttuuritalo on yhtiölle Suomen avaus. Vaikka olemme merkittävä ja monipuolinen tapahtumatalo, ASM Globalin katalogissa olemme aika pieni paikka.”

 

Toimitusjohtaja

”Aloitin Kulttuuritalon toimitusjohtajana heinäkuussa. Olen toiminut tapahtuma-alalla noin 15 vuotta. Työskentelin Flow Festivalin kokoaikaisena tuotantopäällikkönä kymmenen vuotta, minä aikana kaksinkertaistimme festivaalin kokoluokan. Olen tehnyt myös pienempiä maakuntafestivaaleja Suomessa. Flown ja Kulttuuritalon välissä työskentelin vuoden verran tapahtumajohtajana Suomen suurimmassa esport- ja pelitapahtumassa Assemblyssä.”

 

Tavoitteet

”Tavoitteemme on tehdä entistä houkuttelevampi Kulttuuritalo, joka palvelee monipuolisesti erilaisia käyttäjäryhmiä ja uusia sukupolvia. Kulttuuritalon vahvuus on, että se on ainoa tämän kokoluokan konserttipaikka Helsingissä. Haluamme vahvistaa asemaamme ja nostaa käyttöastetta ja ympärivuotisuutta, jotta Kulttuuritalo nousisi takaisin täyteen loistoonsa. Se vaatii uudistuksia talon tiloihin, toimintaan ja tarjontaan.”

Auditorio on yksi Kultsan useasta kokoustilasta.

Alvar Aallon kädenjälki näkyy talon yksityiskohdissa.


Klubitila

”Yksi merkittävimmistä uudistuksistamme on elektronisen musiikin klubi, jota saneerataan parhaillaan kahteen alimpaan kerrokseen. Klubi tulee Alppi-saliin tiloihin, jotka Alvar Aalto suunnitteli aikanaan elokuvateatteriksi ja jumppasaliksi. Tilat ovat olleet tyhjillään, joten teimme niihin käyttötarkoituksen muutoksen yhdessä Museoviraston ja Alvar Aalto -säätiön kanssa.

Remontti on edennyt jo yli puolivälin, ja parhaassa tapauksessa klubi päästään avaamaan vielä tänä vuonna. Klubin kapasiteetti on 440 henkeä, ja se toimii myös keikkapaikkana pienempiä yleisöjä vetäville nouseville artisteille. Joku totesi osuvasti, että jatkossa talon yläkerrassa toimii kulttuuritalo ja pohjakerroksessa alakulttuuritalo.

Klubi on Kulttuuritalolle nuorennusleikkaus, sillä sinne tavoitellaan erityisesti 25–30-vuotiasta asiakaskuntaa.”

Uusi klubi remontoidaan Alppi-salin tiloihin.


Kehittäminen

”Muiden tilojen uudistamisessa keskitymme toiminnallisuuden parantamiseen. Haluamme nostaa palvelun ja valikoiman tasoa sekä kehittää toimintoja siten, että kävijäkokemus on niin hyvä kuin mahdollista.

Kulttuuritalon ongelmakohta on ollut jonojen muodostuminen, joten olemme jo kolminkertaistaneet aulatilojen myyntipisteiden määrän. Myynnin aikaikkuna on lyhyt, emmekä halua, että asiakkaan aika kuluu jonoissa.

Vessojen määrää ei ole mahdollista lisätä talon suojelupäätöksen takia, joten olemme lisänneet opastekylttien määrää. Visioni on se, että asiakkaat voivat liikkua talossa entistä vapaammin ja laajemmin, joten avaamme useampia tiloja tapahtumien yhteydessä.

Lisäksi bistron interiööri uudistetaan, sillä hyödynnämme sitä myös iltaravintolana, jossa on muita myyntipisteitä laadukkaampi tarjonta. ASM Global panostaa kaikissa kohteissaan juuri ruoka- ja juomapalveluihin, ja heistä on ollut paljon apua meidän palveluidemme kehittämisessä.

Täysin modernia laitosta Kulttuuritalosta ei pysty tekemään, koska se on suojelukohde. Siksi talo näyttää pääpirteissään samalta jokaisen peruskorjauksen ja uudistuksen jälkeen. Me haluamme nostaa talon ikonisen designin ja arkkitehtuurin jalustalle, sillä Alvar Aallon kädenjäljen esitteleminen on yksi velvollisuutemme. Voi olla, että Alvar Aalto -säätiön pitämiä turistikierroksia järjestetään jatkossa nykyistä useammin.”

1500 henkilöä vetävän konserttisalin seisomakatsomoon pyritään saamaan lisää kapasiteettia.


Tarjonta

”ASM Global on ennen kaikkea tilavuokraaja, joka vuokraa hallinnoimiaan paikkoja promoottoreille ja tapahtumajärjestäjille. Tämä pätee myös Kulttuuritalolla, joskin on mahdollista, että tulemme järjestämään jonkin verran tapahtumia myös itse. Olen mukana suunnittelemassa ohjelmistoa, jota viedään entistä ajankohtaisempaan suuntaan.

Aaltosalin maksimikapasiteetti on tällä hetkellä noin 1 500 henkeä, mutta pyrimme saamaan lavan edustan seisomakatsomolle lisää kapasiteettia ,  jotta olisimme vieläkin houkuttelevampi keikkapaikka artisteille ja promoottoreille.

Vaikka ohjelmistoa uudistetaan, kaikille musiikkigenreille on täällä jatkossakin tilaa. Sama pätee urheilutapahtumiin: tulemme järjestämään esimerkiksi vapaaottelutapahtumia myös tulevaisuudessa. Konserttisali taipuu moneen, kun permannosta otetaan penkit pois. Keikoillakin tunnelma on silloin hyvin klubimainen.

Lisäksi Kulttuuritalossa on kymmenen kokoustilaa, joista suurin vetää 150 henkeä. Satsaamme vahvasti myös niiden markkinointiin b2b-myyntikanavissa. Pyrimme myös lisäämään aulatiloissa järjestettäviä kuluttaja- ja yritystapahtumia. Visioni on se, että päivisin täällä olisi erilaisia tapahtumia kuten messuja ja ruoka-alan tapahtumia ja iltaisin pidettäisiin konsertteja.”

 

Laajentuminen

"ASM Globalilla on kiinnostusta laajentua Suomessa. Yhtiö käy neuvotteluja eri kohteista, kuten Helsinki-hallista. Lisäksi yhtiö on antanut tukensa Hanasaaren voimalaitosalueen kehityshankkeeseen, jossa tavoitteena on rakentaa Hanasaareen 18 000 hengen tapahtuma-areena ja yhdistää siihen viereinen Suvilahden festivaalialue. Hanke on kuitenkin vielä hyvin alkuvaiheessa.” 

ASM Global Finland
 
  • toiminta: Helsingin Kulttuuritalon operaattori 
  • kotipaikka: Helsinki
  • omistaja: ASM Global
  • perustamisvuosi: 2023