Maarit Vepsäläinen toteutti haaveensa ja muutti yrittäjäksi Lappiin

Maarit Vepsäläinen toteutti haaveensa ja muutti yrittäjäksi Lappiin

  • Teksti: Jussi Rasimus
  • Kuvat: Maarit Vepsäläinen

Lapin lumo ja kiinnostavat ravintolapaikat houkuttivat Maarit Vepsäläistä siirtymään McDonald’s Suomen organisaatiosta ketjun yrittäjäksi.

Maarit Vepsäläinen työskenteli McDonald’sin palkkalistoilla 27 vuotta ennen kuin päätti muuttaa perheineen Lappiin ja ryhtyä ketjun ravintolayrittäjäksi. Hänen yrityksellään on yhteensä kaksi ravintolaa Torniossa ja Rovaniemellä.

 

Ura McDonald'sissa

”Olen kotoisin Pieksämäeltä. Urani Mäkkärillä alkoi heti lukion jälkeen vuonna 1995, kun pääsin töihin Varkauden ravintolaan. Muutaman kuukauden päästä minua pyydettiin jo kouluttamaan uutta henkilökuntaa Savonlinnan ja Imatran ravintoloihin. Vuonna 1999 tieni vei Tampereelle ja Helsinkiin vuoro-, ravintola- ja kenttäpäällikön tehtäviin, jolloin vastasin jo useiden ravintoloiden toiminnasta.

2000-luvun alussa siirryin Mäkkärin yrittäjäorganisaatioiden konsultiksi, josta tieni jatkui yhtiön markkinointiin. Se oli mielenkiintoinen työ, mutta ei täysin vastannut omia suunnitelmiani. Minut rekrytoitiin talon ulkopuolelle urheiluvaateyrityksen maajohtajaksi, kunnes puolen vuoden kuluttua minulle tarjottiin mahdollisuutta palata takaisin Mäkkäriin henkilöstöjohtajaksi. Vuodesta 2008 eteenpäin toimin McDonald’s Suomen henkilöstöjohtajana ja johtoryhmän jäsenenä.

Kun McDonald’sin Pohjoismaiden organisaatio uudistui 2020, siirryin vastaamaan yhteispohjoismaisista henkilöstöprojekteista nimikkeellä Nordic Head of Employee Experience. Samalla siirryin operatiivisesta työstä kehittämään muun muassa hr-järjestelmiä, prosesseja ja koulutussisältöjä.

Pitkä työurani Mäkkärin palkkalistoilla oli todella monipuolinen ja vaihteluja täynnä. Siihen liittyi paljon etenemismahdollisuuksia, kokemuksia ja elämyksiä. Lisäksi minulle oli mahdollista opiskella työni ohessa. Olen opiskellut kauppatieteitä viittä vaille maisteriksi, minkä lisäksi olen suorittanut muun muassa valokuvaajan ja restonomin tutkinnot. Loin myös Mäkkärille oman restonomin tutkinto-ohjelman, jonka suoritin itsekin. Viimeisin koulutusohjelmani on Itä-Suomen yliopiston englanninkielinen Tourism Marketing and Management -maisteriohjelma, jota voin suositella kaikille marava-alalle suuntautuville.”

 

Yrittäjyys

”Aloitin lokakuun alussa yrittäjänä Tornion ja Rovaniemen McDonald’seissa. Aika oli siihen oikea. Yrittäjäksi ryhtyminen oli ollut pitkäaikainen haaveeni, jota olin haudutellut mielessäni jo 2000-luvun alusta lähtien. Yrittäjän vastuu ja vapaus kiehtoivat. Ensimmäisen kerran olin lähestynyt ketjua yrittäjyystoiveestani jo parikymppisenä, mutta silloin aika ei vielä ollut kypsä. Olin lähellä siirtyä yrittäjäksi myös 2008, mutta lähdin silloin headhunttauksen tuloksena hetkeksi töihin yhtiön ulkopuolelle.

Koska takanani on pitkä ura Mäkkärillä eri tehtävissä, tiesin mihin lähdin ja miten pystyn hyödyntämään osaamistani omassa yrityksessäni. Uusi nopeatempoinen arki ei ole yllättänyt, sillä liiketoiminnan ytimessä ovat edelleen hampurilaisten valmistus, palvelun nopeus ja ravintolan viihtyisyys ja siisteys.

Ravintolan operointi on sen sijaan muuttunut paljon siitä, kun viimeksi työskentelin ravintolassa. Tunnen kuitenkin hyvin McDonald’sin nykyisen EOTF-toimintamallin, johon kuuluvat muun muassa digitaaliset tilauskioskit ja ruokien valmistaminen vasta tilauksesta. Nykyisin asiakasvirrat voivat tulla yllättäen ja useista eri kanavista. Ravintolan salissa voi olla hyvinkin rauhallista, mutta samaan aikaan keittiössä on paljon tilauksia sisällä.

Yrittäjänä kannan ravintoloistani kokonaisvastuun. Yrittäjäksi ryhtyminen oli merkittävä investointi. Rahoittajat suhtautuivat onneksi uuden McDonald’s-yrittäjän hakemuksiin positiivisesti, mikä kertoo luottamuksesta liiketoiminnan kannattavuuteen. Se on hieno asia tällaisena aikana, kun epävakaa maailmantilanne aiheuttaa talouteen monenlaisia riskejä.”

Maarit Vepsäläinen (kuva Ville Salminen)

Tornion ja Rovaniemen ravintoloissa on yhteensä 150 työntekijää.

Ravintolat

”Halusin ryhtyä yrittäjäksi juuri Pohjois-Suomessa. Osittain siksi, että halusin päästä kaupunkeihin, joissa ei ole tällä hetkellä muita Mäkkärin yrittäjiä. Toinen syy liittyy Lapin luontoon ja sen valokuvaamiseen. Se on itselleni tärkeä harrastus ja vastapaino ravintola-alan kiireelle. Pohjois-Suomessa myös matkailu lisää oman mausteensa yrittäjyyteen.

Tornion ravintolan liiketoiminta siirtyi minulle Suomen organisaatio Food Folkilta ja Rovaniemen ravintola Ari Taivalsaarelta. Rovaniemellä on käynnissä nyt nivelvaihe kahden ravintolan välillä, sillä suljemme vanhan McDonald’sin, kun avaamme uuden Lampelan kaupunginosaan juuri ennen joulua. Molemmat ravintolat ovat Mäkkärin uusimman liiketoimintakonseptin mukaisia digitaalisine tilauskioskeineen, sisäleikkipaikkoineen ja kahden tilauspisteen autokaistoineen. Ne ovat avoinna vuorokauden ympäri ja sijaitsevat omissa kiinteistöissään liikennevirtojen äärellä Nelostien varrella, mutta kuitenkin lähellä keskustaa.

Rovaniemen ravintola on talvipainotteinen ja Torniossa sesonki keskittyy enemmän kesään. Tornion erityispiirre on vilkas rajaliikenne, joka tuo kauppaa myös meille, sillä Ruotsissa lähin Mäkkäri sijaitsee Luulajassa.”

 

Henkilökunta

”Henkilökunta siirtyi yritykseeni vanhoina työntekijöinä. Rovaniemen avauksen myötä kasvamme 30 työntekijällä, jolloin yrityksessäni on noin 150 henkilöä.

Torniossa työvoiman saatavuus on helpompaa, ja siellä meillä on enemmän vakiintunutta henkilökuntaa. Rovaniemellä matkailua ja yrityksiä on niin paljon, että siellä saa tehdä parhaansa onnistuakseen rekrytoinnissa. Olen todella tyytyväinen päällikkötiimeihini, joista on ollut valtava apu uusissa rekrytoinneissa.

Olen suunnitellut uudenlaisia yhteistyökuvioita, jotka lisäisivät kiinnostavuuttamme työnantajana: esimerkiksi kansainvälistä työntekijävaihtoa, kunhan löydän Pohjoismaista toisen McDonald’s-yrittäjän, joka innostuu henkilöstövaihdosta. Mutta sen aika on myöhemmin, nyt keskitymme Rovaniemen ravintolan starttiin.”

 

Tulevaisuus

”Minulla on paljon kehitysajatuksia paikallisen näkyvyyden ja yhteistyön kasvattamiseksi, joita haluan viedä ensi vuonna eteenpäin. Tulemme niiden avulla saamaan aikaiseksi orgaanista kasvua. Kuulun kahdella ravintolallani pienimpien McDonald’s-yrittäjien joukkoon. Olen tyytyväinen tähän määrään, sillä ne muodostavat keskenään hyvän yhtälön. Tavoittelen 6,5 miljoonan euron liikevaihtoa lähivuosina. Sopivassa kohtaa voin miettiä myös laajentumista.” 

Fakta: Northern Arches Oy

  • kotipaikka: Ylitornio
  • omistaja: Maarit Vepsäläinen
  • perustamisvuosi: 2023         
  • ravintolat: Yksi McDonald’s Torniossa ja yksi Rovaniemellä
  • henkilöstömäärä: Torniossa 60, Rovaniemellä 90