Musiikkikoulu MooseFabric laajensi yrityskaupalla huonepakopeleihin

Musiikkikoulu MooseFabric laajensi yrityskaupalla huonepakopeleihin

  • Teksti: Irkka Honkakumpu
  • Kuvat: MooseFabric Oy

Olli Hirvikangas osti valmiin huonepakopeliyrityksen viime vuoden alussa. Kasvuhakuinen yritys avasi jo syksyllä toisen toimipisteen ja kolmas avautuu kesällä.

MooseFabric Oy:n yrittäjä Olli Hirvikangas kertoo:

 

"Vastaan perheyrityksemme MooseFabric Oy:n virkistystä ja vapaa-ajantoimintaa yksityishenkilöille ja yrityksille tarjoavasta huonepakopelitoiminnasta. Yrityksen nimi on johdettu sukunimestäni: hirvi on moose ja kangas fabric englanniksi.

Olen ammatiltani viulunsoiton opettaja, mutta haaveena oli tehdä elämässä muutakin. Yrittäjyys oli ollut pitkään mielessä, joten jäin opintovapaalle ja suoritin yrittäjyyden ammattitutkinnon sekä yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon. Niiden jälkeen totesin, että haluan elättää itseni yrittäjänä, joten irtisanouduin vakituisesta työstäni.

Olemme vaimoni kanssa molemmat musiikkipedagogeja, joten lähdimme ensin yhdessä musiikkialan yrittäjiksi. Musiikkikoulu ei kuitenkaan riittänyt kahden ihmisen elättämiseen, ja kun vastaan tuli mahdollisuus ostaa Joensuusta valmis huonepakopeliyritys, lähdimme vauhdikkaasti yrityskauppojen kautta yrittäjiksi tällekin sektorille. Puolisoni Henna Hirvikangas vastaa nyt musiikkikoulusta, ja minä vedän huonepakopelipuolta sekä pyrin olemaan kasvuyrityksemme kehittäjä ja kasvattaja. Yrityksemme on parhaillaan mukana kasvuvalmennusohjelmassa.

Reilun vuoden huonepakopeliyrittäjänä toimittuani olen tyytyväinen, vaikka korona on rokottanutkin paljon toimintaa. Kävi huono tuuri, kun viime vuoden tammikuussa ostimme yrityksen, niin jo maaliskuussa kalenteri tyhjeni varauksista. En siltikään vaihtaisi tätä pois enkä peruisi kauppoja. Meillähän on tiedossa aiem­mat liikevaihdot. Tästä ei onneksi ole kuin yksi suunta.

Tilavuokrista saamamme alennus oli pelastus, kun monta kuukautta oli ihan tyhjää. Musiikkikoulun toiminta jatkui onneksi etäopetuksena. Meillä ei myöskään ollut kiinteitä palkkakuluja, koska työntekijät olivat osa-aikaisia."

Yritys on vielä alkuvaiheessa, ja suunnitelmissa on nopea ja kova kasvu, Olli Hirvikangas sanoo.

"Pakopelit ovat viihdetoimintaa, pulmien ratkaisua ja erilaisia tehtäviä, yleensä pienille ryhmille. Kaikki pelaajat ovat lukitussa huoneessa, josta heidän pitää selvitä ulos 60 minuutissa ongelmat ratkaistuaan.

Meillä on Joensuussa neljä pelihuonetta, ja nyt yhteen niistä rakennetaan uutta peliä. Kuopiossa on kaksi huonetta. Yhteen huoneeseen mahtuu maksimissaan kahdeksan henkilöä pelaamaan. Näin isompikin ryhmä voidaan jakaa eri huoneisiin. Tosin korona-aikana ei niitä käytännössä ole ollutkaan.

Pakopeliyritykseen tuli uusi paikkakunta mukaan viime syyskuussa, kun avasimme toimipisteen myös Kuopioon.

Pelin elinkaari on Joensuun kokoisella paikkakunnalla noin kaksi vuotta. Kun asiakkaat ovat pelin kerran ratkaisseet, se ei ole uudestaan pelattavissa. Moni palaa takaisin, joten pitää koko ajan olla uutta tarjontaa. Tämä on jatkuvaa rakentamista ja ideointia. 

Meillä on tällä hetkellä kaikkiaan kuusi eri peliä. Niitä kehittelee joensuulainen työryhmä, joka ideoi ja rakentaa pelit alusta lähtien. Yhden huoneen olemme tilanneet valmiina pakettina.

Eri paikkakunnilla olevien toimipisteiden hyvä puoli on siinä, että voimme siirtää pelit toiseen paikkaan pelattaviksi.

Huonepakopelitoimipisteemme ovat keskellä kaupunkia. Olemme valmiiksi kauppakeskuksissa, joissa ravintolat ovat lähellä, sillä ruokailu liittyy oleellisesti tämäntyyppiseen virkistystoimintaan. Olemme saaneet Kuopion toimipisteeseen anniskeluoikeudet, ja ihmiset voivat jatkossa jäädä nauttimaan juomat pelin jälkeen. Suunnitteilla on myös ruokailuun liittyvä mysteeri-illallinen."

MooseFabricilla on tällä hetkellä huonepakopelejä Joensuussa ja Kuopiossa.

"Toiminnan laajentaminen on nyt päällimmäisenä mielessä, ja suunnitelmia riittää. Kesällä valmistuu seuraava huonepakopelitoimipiste Jyväskylään. Tutkinnassa on myös pohjoisen suunta, luultavasti Rovaniemi. Myös yrityskaupat ja erityisesti kotimaanmatkailuun liittyvä virkistystoiminta kiinnostavat, samoin erilaiset pelit.

Ideoita on paljon. Nyt meillä on kehitteillä ulkona pelattavia toiminnallisia pakopelejä, joita toteutamme ajan kanssa. Ulos rakennettu kullankaivajateemainen pelimme sopii juuri tähän aikaan.

Työssä hauskaa on se, että koko ajan saa ideoida, keksiä ja kokeilla. Yrittäjänä on vapaus päättää ja olla itsensä pomo. Positiivinen asenne on säilynyt koko ajan koronatilanteesta huolimatta. Murehtiminen ei tässä tilanteessa auta mitään. Ajattelen, että menetetty tulee joskus jotakin kautta takaisin.

MaRan jäsenyyttä tarjoava puhelu tuli minulle juuri oikeaan aikaan, meillä oli silloin rekrytointitilanne menossa. Olimme palkkaamassa vakituista työntekijää, mikä herätti paljon kysymyksiä laki- ja työsopimusasioihin liittyen. Vakituisessa työsuhteessa täytyy ottaa huomioon monia asioita. Juuri silloin apu oli tarpeen, ja olen sen jälkeenkin jo käyttänyt MaRan palveluita. Apua ja tietoa olen saanut nopeasti ja odotan saavani sitä jatkossakin.” 

 

Uusi jäsen -palstalla esitellään MaRaan viime aikoina liittyneitä yrityksiä.

MooseFabric Oy

 

•kotipaikka: Joensuu

•perustettu vuonna 2018 musiikkikoulua aloitettaessa, huonepakopeli-liiketoiminta tuli mukaan vuonna 2020

•omistajat Olli ja Henna Hirvikangas

•toimipisteet Joensuussa ja Kuopiossa

•huonepakopeliyrityksessä työskentelee kuusi pelin vetäjää, musiikkikoulussa 17–20 pääosin osa-aikaista opettajaa  

huonepakopeli.fi