Panorama Bar kasvaa Resortiksi Tahkon huipulla

Panorama Bar kasvaa Resortiksi Tahkon huipulla

  • Teksti: Jussi Rasimus
  • Kuvat: Panorama Resort Oy

Yrittäjät rakentavat rinneravintolan ympäristöön maisemahotellin ja metsäkylpylän.

Panorama Resortin yrittäjä Harri Jokela:
 

"Olen toiminut puolisoni Katja Kuulusan kanssa yrittäjänä vuodesta 1994. Pidimme ensin Arnolds-kahviloita lähes 10 vuoden ajan, minkä jälkeen perustimme Foodi-nimisen pikaruokaketjun ensin Kuopioon ja sitten muualle Suomeen. Myimme ravintolat usean toimintavuoden jälkeen niitä pitäneille franchising-yrittäjille.

Vuonna 2008 minä siirryin tänne Tahkolle perustamaan ja johtamaan rinneyhtiön uutta hiihtokoulua. Seuraavana vuonna Tahkon huipulla sijaitseva Panorama Bar siirtyi ensin rinneyhtiön haltuun, kunnes toimitusjohtaja Ilkka Suutarinen kysyi Katjaa ravintolan uudeksi yrittäjäksi. Minä siirryin rinneyhtiöstä mukaan Panoraman toimintaan kuutisen vuotta myöhemmin.

Meidän valttimme on sijainti Tahkovuoren huipulla. Ihminen on siitä kummallinen olento, että se haluaa aina nousta mäkien, vuorten ja tunturien päälle katsomaan maisemia.”
 

Kasvu

”Olemme vuosien varrella laajentaneet asiakastiloja ja terassia entistä enemmän maisemaravintolaksi, rakentaneet saunan ja paljun, käynnistäneet rosvopaisti- ja fondueillalliset lumikissakuljetuksineen ja tuoneet mukaan häitä ja tapahtumia.

Korona-aikana kysyntämme on suorastaan räjähtänyt kasvuun. Vuonna 2016 liikevaihtomme oli 300 000 ja tänä vuonna yllämme jo noin 1,2 miljoonaan.

Kesäviikonloput ovat olleet samanlaista sesonkia kuin kevättalven viikonloput. Viime vuonna heinäkuu oli kolmanneksi paras kuukautemme maalis- ja helmikuun jälkeen.

Viimeisin talvikautemme oli kaikkien aikojen paras. Myyntimme kasvoi 40 prosenttia edellistalvesta. Sen taustalla on puhtaasti asiakasmäärien lisääntyminen. Sauna- ja paljutuotteemme kysyntä kaksin- tai kolminkertaistui. Sääkin oli suosiollinen, sillä rinnekansa nautti terassikeleistä jo maaliskuun alusta lähtien.”


Resort

”Aloimme joitakin vuosia sitten pohtia laajentamista majoituspuolelle. Vuonna 2018 toteutettavuusselvityksellä käynnistynyt Panorama Resort -hanke sai alkunsa ajatuksesta rakentaa Tahkolle korkealuokkaista hotellityyppistä majoitusta, jollaista alueelta on puuttunut.

Kuopion kaupunki vei uuden kaavoituksen läpi parissa vuodessa. Kaavoitukseen osallistettiin laaja sidosryhmä, eikä kaavasta ei tehty yhtään valitusta.

Kokonaisuus tulee sisältämään maisemahotellin ja metsäkylpylän. Hotellista ei tule kerrostalomaista rakennusta vaan se koostuu useista elämyksellisistä, ympäröivään metsään sopivista maisemasviiteistä.

650 neliömetrin kokoisen metsäkylpylä on tänne sopiva versio Alpeilta tutusta hemmotteluspasta. Meille ei tule uima-allasta vaan katettuja kuumia lähteitä, joiden mineraalipitoinen vesi johdetaan omasta luonnonlähteestämme. Suomalainen kuuman lähde syntyy maalämmön ja maasta tulevan veden yhteisvaikutuksesta. Näköalasauna kruunaa kylpyläelämyksen.

Resortin päärakennukseen tulee uusi ravintola ja takkabaari. Se ei muuta Panorama Barin konseptia vaan rinneravintola jatkaa toimintaansa entiseen malliin.

Ensimmäiseksi valmistuvat päärakennus, metsäkylpylä ja 10 maisemasviittiä. Suunnitelmissamme on kasvattaa sviittien määrää noin 50:een.

Parhaillaan täällä tehdään päärakennuksen pohjatöitä. Uusi ravintolarakennus ja saunamaailma toimitetaan Talotehtaalta valmiina elementteinä ensi keväänä. Tavoitteena on, että ne avattaisiin asiakkaille syksyllä 2023.”

Uuden kylpylän altaiden vesi tullaan johtamaan Tahkovuoren luonnonlähteestä.

Investointi

”Resortin kokonaisinvestointi tulee olemaan lähemmäs 10 miljoonaa euroa. Hanke sisältää myös uuden, bussikuljetukset mahdollistavan tien rakentamisen alhaalta Tahkovuoren huipulle asti.

Vajaan neljän kilometrin mittaisen tien kustannusarvio on 1,2 miljoonaa euroa. Ely-keskus kattaa tien kustannuksista 70 prosenttia, ja hankkeeseen osallistuvat myös rinneyhtiö ja tiehoitokunta.

Korona ei viivästyttänyt hankkeen etenemistä, mutta aiheutti sen, että jouduimme vuonna 2020 etsimään uusia rahoittajia. Viime vuosien kasvumme antaa meille hyvät tulevaisuuden näkymät, joten olemme saaneet uusia sijoittajia mukaan ja rahoituspaketin uudelleen kokoon.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan tuo haasteita budjetissa pysymiselle, erityisesti rakennuskustannusten nousupaineiden takia.”  
 

Tahko

”Tahko oli aiemmin varsinkin venäläisten suosiossa. Ennen Krimin valtausta venäläisten osuus Panorama Barin liikevaihdosta oli parhaimmillaan 20 prosenttia, ja vielä ennen koronaa venäläiset toivat liikevaihdostamme 12–15 prosenttia.

Tahkolla pyritään kasvattamaan kansainvälistä asiakaskuntaa. Me haluamme erikoistua resortissa luksusluokan palveluihin. Tavoittelemme asiakkaiksi eurooppalaisia pariskuntia, jotka haluavat lähteä aikuisten hyvinvointilomalle. Se on yksi eniten kasvavista matkailutrendeistä tällä hetkellä.

Suomalaisilla on halukkuutta matkustaa koronatauon jälkeen ulkomaille, joten voi olla, että kotimaanmatkailun ennätysvuodet on hetkeen nähty. Toisaalta suomalaiset ovat koronamatkailun myötä löytäneet kotimaan kohteet uudella tavalla. Tänä kesänä Tahkollakin järjestetään taas festivaaleja ja niiden ennakkokysyntä on ollut vilkasta.

Koko Tahko kehittyy lähivuosina valtavasti, jos kylän investointisuunnitelmat toteutuvat. Mitä enemmän alhaalla kylässä tapahtuu, sitä enemmän se näkyy myös vuoren huipulla sijaitsevan yrityksen kassassa.

Liityimme MaRan jäseneksi, koska haluamme verkostoitua ja saada ajankohtaista tietoa. Esimerkiksi MaRan nettisivuilta löytyvät ohjeet ovat saatavilla vain jäsentunnuksilla, joten jäimme niistä aiemmin paitsi.”

Uusi resort-alue sijoittuu Panorama Barin läheisyyteen lakialueen tuntumaan. Arkkitehti Sami Rintalan suunnittelemat viherkattoiset rakennukset sulautuvat ympäröivään luontoon.

Panorama Resort Oy

  • kotipaikka: Kuopio
  • perustamisvuosi: 2009 (toimi vuoteen 2021 asti nimellä Savonka Oy)
  • omistajat: Harri Jokela, Katja Kuulusa ja eri osakkaita
  • liikevaihto: 1,2 miljoonaa euroa
  • henkilöstö: 5 vakituista, talvisesongilla yhteensä 20 työntekijää. Resort tulee kaksinkertaistamaan henkilöstömäärän.

panoramabar.fi