Suomen viihtyisimmäksi valitun golfkentän yrittäjä: Golfin tulevaisuus on valoisa

Suomen viihtyisimmäksi valitun golfkentän yrittäjä: Golfin tulevaisuus on valoisa

  • Teksti: Irkka Honkakumpu
  • Kuvat: Viipurin Golf

Golfin tulevaisuus monipuolisena liikuntalajina on valoisa, vaikka liiketoimintana silläkin on omat haasteensa.

Viipurin Golf Oy:n toimitusjohtaja Kari Kalin kertoo:
 

”VIIPURIN GOLFILLA on kaksi kenttää Lappeenrannassa: Suomen kauneimmaksi ja viihtyisimmäksi viime vuonna valittu Etelä-Saimaa Golf ja kaupungin sairaalan kupeessa Kahilanniemi, jossa on pelattu jo 1960-luvulta lähtien. 

Lähellä kaupungin keskustaa sijaitsevaa Kahilanniemen yhdeksän reiän kenttää ei ollut mahdollista laajentaa järkevällä tavalla, joten Tuosan saareen rakennettiin 15 vuotta sitten Etelä-Saimaan 18 reiän kenttä UPM:n vuokramaille. Tuolloin perustettiin myös osakeyhtiö.

Viipurista lähtöisin oleva ja useassa paikassa toiminut seuramme on maamme toiseksi vanhin golfseura ja yksi Suomen Golfliiton neljästä perustajajäsenestä. Lappeenrannassa ensimmäinen kenttä oli lentokentällä.


YDINOSAAMISALUETTAMME ON golfkenttien pyörittäminen. Golfin ympärille halutaan palveluita, joten myös ravintolatoiminta on meillä tärkeässä roolissa. Jos kenttä valitaan Suomen viihtyisimmäksi, tulee kentän olla kunnossa, mutta lisäksi tarvitaan myös viihtyisä ravintola ja hyvä ilmapiiri. Kokonaisuus rakentuu niistä, eikä viihtyisyyttä voi suoraan rahalla rakentaa. 

Olenkin ylpeä meidän omista osakkaistamme ja jäsenistämme, jotka ottavat vieraspelaajat hyvin vastaan. Silloin tänne tullaan toistekin. Puskaradion merkitys on suuri. Se tuo lisää pelaajia muualta maasta katsastamaan paikan.

Golfin opetustoiminnan olemme ulkoistaneet. Sen kautta saadaan lajin pariin uusia pelaajia ja jo pelaavat hakevat omaan peliinsä kehittymistä.

Ryhdyin itse pelaamaan golfia yksitoista vuotta sitten. Laji ei heti iskenyt, mutta entisen harrastuksen jäljiltä polvet olivat menneet huonoon kuntoon, ja golf osoittautui niille sopivaksi. Tykästyinkin lajiin, joka on haasteellinen ja jossa taistellaan itseä ja omaa suorittamista vastaan.


GOLF ON sosiaalinen laji. On kiva lähteä kavereiden kanssa pelaamaan ja ottaa keskenään kisaa, mutta golf on myös hyvä tapa tutustua uusiin ihmisiin. Ykköstiillä tervehdittäessä ei vielä tunneta, mutta 18 reiällä ollaan jo hiukan tuttuja. Itselleni lajin viehätys on siinä, että kentän voi kiertää kenen kanssa tahansa. Sosiaalisuus ei kuitenkaan ole pakollista.

Golf on siitäkin hyvä laji, että jos tulee huono lyönti, kukaan ei sano mitään, mutta kun lyöt hyvin, kaikki kehuvat.

Eurojen ohella seuraamme tarkkaan sekä omien että vieraspelaajien vuotuisia kierrosmääriä kentillä. Pelikierrokset ovat helppoja mittareita, joita voi tarvittaessa seurata vaikka tunnin tarkkuudella.

Kierrosmäärät kentillämme ovat yli 25 000 ja noin 12 000 vuodessa. Jos kevät alkaisi nykyistä aikaisemmin ja syksy tulisi myöhemmin, kierroksiakin tulisi enemmän. Jos lakataan siirtelemästä kelloja, toivoisin päädyttävän jatkuvaan kesäaikaan, jotta illalla voitaisiin pelata pidempään.

Ravintolapalvelut ovat pelaajille tärkeitä. Viipurin Golfin kentillä järjestetään paljon kilpailuja ja yritystapahtumia, joihin myös liittyy ruokapalveluita.

YRITYSTOIMINNAN NÄKÖKULMASTA golfin haasteena ovat muut harrastukset ja kulttuuri. Harrastajakunta on myös hiukan iäkkäämpää kuin monessa muussa lajissa, joten haasteena on myös uusien pelaajien saaminen golfin pariin. Yritystapahtumistakin kilpailemme kaikkien muiden kanssa.

Kenttien kunnossapito on kallista. Vaikka koronarajoitteiden takia tänä vuonna ei pelattaisi yhtään peliä, kenttä tulee pitää kunnossa ensi vuotta varten. Toki siis pelaamme.

Kausi on vasta alussa, joten emme vielä tiedä, mitä kaikkea koronatilanne tuo tullessaan. Joka tapauksessa kaikki kilpailut ja tapahtumat toukokuulta on peruttu. Ainoastaan harjoituskierroksia pelataan.

Kierrosmäärät tulevat koronatilanteen takia joka tapauksessa putoamaan, vaikka Golfliiton päätöksen mukaan saadaankin nyt pelata myös kolmen ja neljän hengen ryhmissä. Meillä käy normaalisti aika paljon vieraspelaajia, ja heidän kierrosmääränsä ovat 16–17 prosenttia kaikista.


YLEENSÄ SAAMME kentän auki vapuksi ja laitamme kiinni lokakuun alussa. Kahilanniemessä pelataan hiukan pidempään. Siellä myös kierrosten määrä on jonkin verran lisääntynyt viime vuosina.

Kenttää kiertäessä on kiva tulla juomaan tai syömään jotakin. Meillä on päivittäin tarjolla myös lounas. Tämä kaikki jää pois ravintolan auki pitämisen ollessa kiellettyä toukokuun loppuun. Palvelutaso ja tulot putoavat sen myötä.

Viime vuodesta lähtien ravintola on ollut omassa hoidossamme. Tuloksellisesti sen 20 prosentin osuus liikevaihdosta on ihan hyvä. Itse pyöritetty ravintola koetaan myös enemmän omaksi, mikä vaikutti omalta osaltaan valintaamme Suomen viihtyisämmäksi kentäksi viime vuonna.

Näen golfin tulevaisuuden valoisana. Sillä on paikkansa yhteiskunnassa ja ihmisten liikuntaharrastuksissa. Se koetaan mielekkääksi ja monelle sopivaksi. Laji on tutkitusti myös äärettömän hyvää terveysliikuntaa, ja lisäksi sillä on sosiaalinen puolensa ja kilpailuelementtinsä. Golfia kannattaakin harrastaa ja kenttiä pyörittää.

Liityimme MaRaan, kun ravintolatoiminta tuli meille omaksi. MaRan kautta saamme parhaan tietämyksen ja tuen alan asioissa.

 

Viipurin Golf Oy

 

Uusi jäsen -palstalla esitellään MaRaan viime aikoina liittyneitä yrityksiä.

Viipurin Golf Oy
 

• kotipaikka Lappeenranta

• osakeyhtiö perustettu 2005, Viipurista lähtöisin oleva Viipurin Golfseura ry perustettu 1937

• omistajina 600–700 osakasta

• kaksi golfkenttää ja ravintola

• Etelä Saimaa Golfin kentällä yli 25 000 ja Kahilanniemessä noin 12 000 kierrosta vuodessa

• asiakaspaikkoja ravintolassa 60 ja terassilla 40

• henkilöstöä kaksi vakituista ja pelikaudella noin 30 työntekijää