

Porilainen Marika Vuorsola on toiminut yrittäjänä ravintola-alalla 2000-luvun alusta asti. Vuorsolalle on tunnusomaista, että kaikki hänen ravintolansa ovat sijainneet Porin keskustaa erikoisemmissa paikoissa Satakunnassa. Juhlatalo Unelma jatkaa samalla linjalla, sillä tilausravintolan, hotellin ja kauneushoitolan yhdistelmä toimii vanhan Äijäntilan kivinavetan ympäristössä Kullaan kylällä Ulvilassa. Seuraavassa Vuorsola kertoo lisää Juhlatalo Unelman toiminnasta.
Tausta
”Ensimmäisen oman ravintolani perustin 2002. Olen hakeutunut urallani yrittäjäksi hieman erikoisempiin paikkoihin kaupunkikeskustojen sijaan ja vetänyt ravintolaa muun muassa vesitornissa ja voimalaitoksessa.
Ravintola-alan lisäksi olen toiminut yrittäjänä eläinruokien maahantuonnissa ja eläintarvikeliikkeessä 17 vuotta. Tosin niidenkin vuosien aikana työskentelin myös muun muassa Porin Suomalaisen Klubin ravintolapäällikkönä.
Ensimmäisen ravintolani Ulvilaan, nimeltään Unelma Kuppila ja Puoti, perustin syksyllä 2020. Silloin näytti siltä, että koronapandemia olisi ollut hiipumaan päin, mutta niin ei sitten käynytkään. Unelma perustettiin illallisravintolaksi, mutta siitä tulikin lounaspaikka, koska ravintoloiden piti sulkea aikaisin ja anniskelua rajoitettiin. Meillä kävi keskimäärin 95 ihmistä päivittäin joko syömässä ravintolassa tai hakemassa lounaan mukaan, ja lisäksi teimme pitopalvelua viikonloppuisin. Pyöritin ravintolaa niin pienellä porukalla, että väsyin jatkuvaan epävarmuuteen ja henkilökuntapulaan. Myin ravintolatoiminnan hieman yli vuoden jälkeen siirtyäkseni pitopalveluyrittäjäksi.
Muuton ohessa tuli kuitenkin muutos suunnitelmiin, ja siirryin melko pian osakkaaksi tapahtumakeskus Nakkilan Verstaalle, jossa olin vuosina 2022–24.
Unelma 2.0
”Halusin palata yrittäjäksi Ulvilaan, koska tämä on hyvin yrittäjämyönteinen pieni kaupunki. Tavoitteenani oli perustaa juhlapalveluihin keskittyvä paikka, ikään kuin Unelma 2.0. Sopiva vuokrakohde löytyikin entisen Äijäntilan mailta Kullaan kylältä. Juhlasalimme ja ravintolamme toimii 1800-luvun lopulla rakennetussa kivinavetassa.
Päätin aloittaa heti myös hotellitoiminnan, koska lähiseudulla on muitakin juhlapaikkoja, mutta ei lainkaan majoitustarjontaa. Pystymme palvelemaan myös niiden ja esimerkiksi kesäteatterin asiakkaita. Hotellihuoneet ja kauneushoitola sijaitsevat rakennuksen osassa, jossa on aiemmin ollut muun muassa vanhusten palvelutalo.”
Palvelut
”Olemme juhla- ja hyvinvointikeskus, joka palvelee kokonaisvaltaisesti hää- ja sukujuhlien sekä yritysten kokous- ja tyky-päivien järjestämisessä. Meiltä saa ravintola- ja majoituspalvelujen lisäksi kaikki muutkin juhlaan tarvittavat palvelut. Tarjoamme kauneus-, hyvinvointi- ja saunapalveluja ja tarvittaessa hoidamme juhliin myös ohjelman, koristelun, hääkuljetuksen ja valokuvauksen paikallisen kumppaniverkostomme kautta. Yritysten tyky-päiviin meiltä saa mielen- ja kehon hyvinvoinnin palveluita, kuten esimerkiksi joogaa ja hierontaa.
Olemme myös perheyritys, sillä molemmat tyttäreni työskentelevät täällä tarpeen mukaan. Toinen heistä vastaa kauneuspalveluistamme. Useimmat majoitus- ja ravintolatoiminnan ulkopuoliset palvelumme tuotetaan kuitenkin alihankintana tuttujen yrittäjien kautta.”

Marika Vuorsola
Tilausravintola
”Toimimme ainoastaan tilauspohjaisesti. Emme ole avoinna edes lounasravintolana, koska se on niin huonokatteista täällä maaseudulla. Puolivalmisteilla lounas varmaan onnistuisi, mutta en ole valmis joustamaan toiminta-ajatuksestamme eli painotuksesta lähi- ja luomuruokaan. Lihamme esimerkiksi tulevat naapurista Tenhon tilalta.
Tilausravintolan toimintamalli auttaa varsinkin kulujen kontrolloinnissa, koska voimme mitoittaa ostot asiakastarpeen mukaan. Se on hyväksi myös asiakkaalle, joka saa varmasti tuoreen tuotteen juuri heille tehtynä. Tällä toimintamallilla en joudu myöskään kierrättämään tuotteita hävikin hillitsemiseksi.”
Hotelli
”Saimme hotellisaneerauksen pääosin valmiiksi toukokuussa. Selvisimme urakasta pintaremontilla, koska huoneet olivat jo olemassa. Hotellissamme on 19 huonetta, joista yksi on sviitti ja muutama toimii perhehuoneena. Alun perin sisustuksesta piti tulla farm house -henkinen, mutta tyyli vaihtui remontin aikana putiikkihotelliksi käytännön syistä. Huoneet ovat sisustukseltaan erilaisia keskenään. Tyyli vaihtelee hillityistä sävyistä ruusutapetteihin, barokkisohviin ja kristallivalaisimiin. Olen suunnitellut tyylin itse.
Olemme hyödyntäneet paljon vanhoja huonekaluja puhdistamalla ja korjaamalla ne uusiokäyttöön. En halua antaa kuvaa, että pyrkisimme häivyttämään talon menneisyyden. Toki kaikki välttämättömyydet kuten patjat, peitot, tyynyt ja muut tekstiilit ovat uusia.”

Asiakkaat
”Vaikka viralliset avajaisemme ovat kesällä, meillä on jo pidetty tyky-päiviä ja sukujuhlia. Kesäkuun alussa meillä oli ylioppilasjuhlia, ja loppuvuoden pikkujoulukausi on jo lähes täyteen varattu. Hääjuhlia on varattu enemmän vuosien 2026 ja 2027 kesäkausille.
Myös Pori Jazz tuo meille varauksia, koska sijaitsemme vain 20 kilometrin päässä Porista. Festaripakettimme sisältää kuljetuksen festivaaleille ja takaisin.
Lisäksi järjestämme eriaiheisia tapahtumia varsinkin lähialueen asukkaille. Kevään aikana pidimme jo muutaman teemapäivän, jotka olivat niin suosittuja, että ruokailut myytiin loppuun. Toukokuun loppuun asti palvelimme myös läheisen oppilaitoksen ruokalana koulurakennuksen remontin takia.
Olen tyytyväinen varausten määrään. Minulle riittää, että saan kulut peitettyä ja palkat maksettua. Ennen kaikkea Unelmassa on kyse siitä, että saan tehdä omannäköistäni työtä itselleni mieluisan tiimin kanssa.”
Erottautuminen
”Erottaudumme muista juhlapaikoista sillä, että asiakas saa meiltä täyden avaimet käteen -palvelun. Siitä on valtavasti hyötyä esimerkiksi hääjuhlia ajatellen. Olen aikaisemmissakin paikoissani järjestänyt juhlia asiakaslähtöisyys edellä, mikä on näkynyt melko suurena palaavan asiakkaan prosenttina. Uskon niin käyvän täälläkin.
Meillä on anniskeluluvat, joten emme salli asiakkaiden tuovan omia alkoholeja tilaisuuksiin. Meidät valinneet
asiakkaat ovat olleet yllättyneitä siitä, kuinka vähäinen hintaero itse hankittujen juomien ja meidän tarjoamamme juomapaketin välille jää, kun juomat ostetaan osana juhlien kokonaispakettia. Samalla asiakas säästää ennen kaikkea vaivaa.
Tärkein erottautumiskeinomme on kuitenkin persoonallisuus – Juhlatalo Unelma on minun näköiseni paikka. En pyri tarjoamaan kaikille kaikkea vaan olemaan sopiva niille, jotka pitävät tyylistäni toimia. Ne tulevat, jotka tykkäävät, ja ne eivät tule, jotka eivät tykkää.”
Fakta: Juhlatalo Unelma
- kotipaikka: Ulvila
- omistaja: Marika Vuorsola (Oy Stone and Roses Ltd)
- perustamisvuosi: 2025
- ravintolassa 120 asiakaspaikkaa, kabineteissa 30–40 asiakaspaikkaa,hotellissa 19 huonetta
- henkilöstömäärä: Kaksi vakituista, lisäksi henkilökuntaa tilaisuuskohtaisesti

Unelma on täyden palvelun talo
09.06.2025