Vanai Bistro & Bastu – Hämeenlinnan persoonallinen saunaravintola

Vanai Bistro & Bastu – Hämeenlinnan persoonallinen saunaravintola

  • Teksti: Jussi Rasimus
  • Kuvat: Ville Tarhala

Ravintola-alan konkari toteutti pitkäaikaisen unelmansa omasta yrityksestä

Vanain yrittäjä Kaarina Tamminen:
 

"Vanai Bistro & Bastu on Hämeenlinnan Asemanrannan alueen asukkaiden uusi olohuone ja kaupunkilaisten kohtaamispaikka. Olemme bistroravintola, cocktailbaari, terassi ja sauna. Avasimme ravintolan ja cocktailbaarin helmikuussa, sauna ja terassi aukeavat kesäksi.

Ravintolamme sijaitsee Hämeenlinnan rautatieaseman läheisyydessä Vana­javeden rannalla, ja ympärillemme on rakentumassa paljon kerrostaloasutusta. Ravintolamme ohi kulkee Hämeenlinnan kaunis rantareitti, joka on vilkas varsinkin kesäaikaan.

Ensimmäiset kuukaudet ovat sujuneet hyvin, ja viikonloppuillat ovat olleet loppuunmyytyjä läpi kevään. Meillä on käynyt asiakkaita Tamperetta ja Helsinkiä myöten.”

 

Ravintola

”Käytämme annoksissamme pääosin kotimaisia, tuoreita raaka-aineita. Pääpaino on kasviksissa ja kalassa, mutta tarjoamme toki myös lihaa. Elämme vahvasti sesonkien mukaan ja vaihdamme listaa niiden rytmissä.

Tarjoilemme modernin bistroruoan lisäksi erikoiskahveja, pienpanimo-oluita, hyviä viinejä ja artesaanicocktaileja. Viineissä suosimme pientilojen ekologista ja vegaanista luomutuotantoa.

Erityismaininnan ansaitsee cocktailbaarimme, jossa voi nauttia bar managerimme Juha Haaviston suunnittelemia kokeilevia ja taidokkaita drinkkejä. Haavisto on voittanut useita kilpailuja Suomessa ja ulkomailla. Hän toimii myös ammattiopisto Tavastiassa tulevien baarimestarien lehtorina. Teemme cocktailien mehut ja siirapit itse. Tisleissä suosimme kotimaisia valmistajia.

Olen suunnitellut Vanain sisustuksen itse. Ravintolassa esteettisyys on tärkeää. Sisustuksessa on hyödynnetty paljon kirpputoreilta tehtyjä löytöjä. Suuri osa lautasista on vanhaa Arabiaa ja englantilaista posliinia.”
 


Hirsisauna

”Ravintolapalvelut ovat pääliiketoimintaamme. Sauna tulee olemaan oheispalvelu, jonka yhteyteen pyrimme myymään illallispaketteja.

Olemme ikään kuin hämeenlinnalainen miniversio Tampereen Kuumasta ja Helsingin Löylystä. Saunaratkaisumme on erilainen, sillä meillä löylyä heitetään uudessa hirsisessä erillisrakennuksessa. Hirret veistettiin Rovaniemellä ja koottiin saunaksi täällä.

Saunaan mahtuu noin 20 henkilöä kerralla ja ulos tulee poreallas. Saunojat voivat myöhemmin myös pulahtaa viereiseen järveen, kunhan kaupunki ruoppaa rannan ja rakentaa laiturin.

Saunaamme kohtaan on ollut paljon ennakkokysyntää, sillä vastaavanlaista uniikkia ratkaisua ei tästä kaupungista löydy.”

 

Historia

”Olen työskennellyt ravintola-alalla yli 20 vuotta. Aloitin kokkina 18-vuotiaana ja olen toiminut myös baristana, tarjoilijana ja esimiehenä. Ravintolatyö on intohimoni. Olen joskus yrittänyt vaihtaa alaakin, mutta aina palannut takaisin.

Olen kiertänyt, kokenut ja oppinut vuosien varrella paljon työskennellessäni muun muassa Royal Ravintoloilla Helsingissä, Lapin ja rannikkoseudun kohteissa sekä Espanjassa ja Englannissa.

Vanai on ensimmäinen oma ravintolani, jonka perustamisesta haaveilin pitkään. Ennen ravintoloitsijaksi ryhtymistä perustin perheen ja etsin vuosien ajan sopivaa liiketilaa Hämeenlinnasta. Halusin ehdottomasti perustaa ravintolan uniikkiin ja persoonalliseen paikkaan ja kävin katsomassa monia eri tiloja ennen kuin oikea löytyi entiseltä Mensan tehdasalueelta.

Elintarviketehtailla valmistettiin säilykkeitä armeijalle ja kuluttajille jo 1920-luvulla. 1960-luvulla tehtaat siirtyivät Huhtamäelle ja 80-luvulla Saarioisen omistukseen ennen kuin tehdastoiminta alueella päättyi ja tilalle kaavoitettiin uusi Asemanrannan asuinalue.”
 


Rakennus

”Ravintolamme  on saneerattu entiseen tehtaanjohtajan taloon, joka on ainoa tehdasalueella säilytetty alkuperäisrakennus. Se on kolmessa eri vaiheessa ja kolmen eri arkkitehdin suunnitelmista syntynyt funkistalo. Arkkitehdeistä kuuluisin on Erik Bryggman, joka tunnetaan parhaiten Turkuun ja Vierumäen Urheiluopistolle suunnittelemistaan taloista.

Hämeenlinnassa on purettu paljon vanhoja rakennuksia, joten koimme tärkeäksi säilyttää edes yhden palan historiaa liiketoimintamme avulla. Ostimme kiinteistön YIT:ltä puolitoista vuotta sitten. 500 neliön talon hankkiminen oli perheyrityksellemme suuri investointi ja ostoprosessi kesti pari vuotta ennen lopullisen rahoituksen järjestymistä.

Rakennuksen remontointi on ollut mittava urakka. Yläkerrassa oli alun perin asuntoja, ravintolasalimme paikalla oli autotalli, ja keittiömme ja takkakabinettimme on saneerattu entisen pesulan tiloihin.

Ravintolan avaaminen viivästyi usealla kuukaudella, sillä koronatilanne vaikutti tavarantoimituksiin. Varsinkin ilmastointilaitteiden saapuminen myöhästyi pahasti. Emme päässeet avaamaan suunnitellusti viime syksynä, joten jouduin lomauttamaan koko henkilökunnan muutaman viikon työskentelyn jälkeen.

Se oli ikävää, sillä koronan takia hyviä työntekijöitä on ollut muutenkin vaikeaa löytää. Etsimme edelleen kokkeja ja keittiöpäällikköä kesäksi.”

 

Tulevaisuus

”Ravintola kattaa talosta 250 neliötä. Sisällä ja terassilla on yhteensä lähes 200 asiakaspaikkaa. Kiinteistöstä on käytössä vasta puolet, ja koko yläkerta on vielä tyhjillään. Siellä riittää tilaa vaikka suuremmalle kokouskabinetille. Kehitämme rakennusta todennäköisesti tapahtumatalon suuntaan, ja myöhemmin yläkertaan voi tulla myös yritysten toimitiloja.

Hämeenlinnassa on ollut aikaisemminkin hyviä ravintoloita, mutta viime vuosina kaupunkiin on perustettu uusia nuorten yrittäjien laadukkaita paikkoja. Kuulumme siihen joukkoon. Hämeenlinnasta on nousemassa samantyyppinen kokeileva ravintolakaupunki kuin esimerkiksi Porvoosta.

Uskon Vanaille riittävän kysyntää, sillä emme tarjoa fine diningia vaan ruokaa kaikelle kansalle. Odotan tulevalta kesältä paljon, kun sauna ja terassi avautuvat. En poissulje liiketoiminnan laajentamista tulevaisuudessa johonkin toiseenkin kaupunkiin, jos löydämme sopivan uniikin liiketilan.

Liityimme MaRan jäseneksi, koska aloittelevalla yrityksellä on hyvä olla luotettava taho, jonka puoleen voi tarvittaessa kääntyä muun muassa työehtoihin liittyvissä asioissa.” •

VANAI BISTRO & BASTU

  • toiminta: bistroravintola, cocktailbaari, sauna ja terassi Museoviraston suojelemassa vanhassa teollisuuskiinteistössä
  • kotipaikka: Hämeenlinna
  • omistaja: Kaarina Tamminen
  • perustamisvuosi: 2021
  • henkilöstömäärä: yhdeksän

vanai.fi