Villa Severino on persoonallinen napolilainen

Villa Severino on persoonallinen napolilainen

  • Teksti: Jussi Rasimus
  • Kuvat: Jari F. Lampén

Helsinki Outlet Parkin pizzeria haluaa erottautua Suomen napolilaistyyppisten pizzerioiden joukosta. Omaperäisyys vaatii taitoa ja luovuutta, ja niitä perheyrityksestä löytyy.

Italiasta lähtöisin olevat Severino Salzano ja Alessandro Tarantola tutustuivat toisiinsa Suomessa. Viime joulukuussa he perustivat ravintolan Helsinki Outlet -ostoskylään.

 

Historia

Severino: Valmistuin aikoinaan Napolin yliopistosta akateemiselle alalle, mutta olen ollut kokki 23 vuotta. Tämä ala vain vei mukanaan. Olen työskennellyt Italiassa ja Euroopassa monissa pizzerioissa, koska olen halunnut oppia kaiken pizzasta ja uuneista. Suomeen päädyin perheeni kanssa tutustuttuani helsinkiläisen Capperi-pizzerian omistajaan, joka tarjosi minulle töitä. Työskentelin ensin Capperissa ja sen jälkeen muutamassa muussa italialaisravintolassa pääkaupunkiseudulla. Pitkän kokemukseni pohjalta olen kehittänyt täysin omanlaiseni pizzataikinan, joka koostuu seitsemästä ainesosasta.

Alessandro: Tutustuimme kaikista maailman paikoista Tuusulassa eräällä autokorjaamolla, jossa molemmat olimme asiakkaina. Kyselin Severinolta hyvää pizzareseptiä. Sain häneltä erittäin tarkan ja pitkän listan ainesosista ja valmistustavoista. Resepti oli niin monimutkainen, että en edes yrittänyt kokeilla sitä, mutta kiinnostuin Severinon ruokafilosofiasta. Tutustuimme paremmin ja päätimme perustaa yhdessä ravintolan. Työnjakomme on se, että Severino hoitaa ravintolaa yhdessä vaimonsa Carmen Castillettin ja poikansa Andrea Salzanon kanssa. Minä hoidan toimiston puolta, sillä taustani ei ole ravintola-alalta.

Yrittäjät Severino Salzano (oik.) ja Alessandro Tarantola ovat kotoisin Italiasta, mutta tutustuivat toisiinsa tuusulalaisella autokorjaamolla, jonka asiakkaita molemmat olivat.

Konsepti

Severino: Tarjoamme uniikkia ja persoonallista napolilaista ruokaa. Päätuotteemme on omalla reseptilläni tehty napolilainen pizza, mikä erottaa meidät muista ravintoloista. Monet ravintolat tekevät yleisitalialaista crossover-ruokaa, jossa on vaikutteita maan eri alueiden kulttuureista. Napolin alueen ruoka on kuitenkin hyvin erityyppistä kuin vaikkapa Milanossa. Kyse ei ole niinkään raaka-aineista vaan perinteistä ja resepteistä, jotka kulkevat sukupolvelta toiselle. Napolilainen ruoka perustuu hyvin pitkään hauduttamiseen matalalla lämmöllä.

Kaiken toimintamme keskiössä on korkea laatu. Se koskee niin käyttämiämme raaka-aineita ja pizzauunia kuin tekemisemme tasoa.

Villa tarkoittaa suurta kotia. Nimemme on Villa Severino, koska olemme perheyritys ja haluamme, että asiakkaat tuntevat samoin kuin tullessaan kotiimme syömään. Suomalaiset tuntuvat pitävän pizzastamme, sillä ravintolamme täytyy joka päivä.

Alessandro: Haluamme kaikin tavoin erottautua muista ravintoloista Suomessa. Ruokatuotteemme laatu on tärkein keino. Olemme myös ainoa ravintola Suomessa, joka käyttää italialaista Fazzone-uunia. Se on valmistettu käsityönä ekologisesti kestävällä tavalla. Viinimme tulevat La Fortezzan viinitilalta, jonka tarhat sijaitsevat Napolin lähellä. Kahvipavut ostamme napolilaispaahtimolta, jonka kahvia ei saa muualta Pohjoismaista. Kaikkia raaka-aineita emme voi kuitenkaan ostaa suoraan Italiasta, koska meillä ei ole riittävästi kylmäsäilytystilaa esimerkiksi 200 kilolle fior di lattea. Hyödynnämme suomalaisia tukkuja, jotka tuovat maahan italialaisia tuotteita.

Villa Severinon jäätelö valmistetaan alusta loppuun luonnonmukaisista raaka-aineista.

Jäätelö

Severino: Jäätelö on erittäin tärkeä osa konseptiamme. Jälkiruokien valmistaminen on Carmenin valtakuntaa. Niiden makumaailma on omaperäinen, koska valmistamme kaiken itse aina Tiramisujen savoiardi-kekseistä lähtien. Emme oikaise valmisjauheilla jäätelöissämme vaan teemme ne sataprosenttisesti täällä aidoista ja luonnonmukaisista raaka-aineista. Jauhamme pistaasit ja soseutamme hedelmät ja marjat. Emme käytä myöskään väriaineita, minkä vuoksi pistaasijäätelömme ei ole väriltään vihreää. Se yllättää asiakkaita.

Alessandro: Laajensimme kesäkaudelle jäätelöpuoltamme avaamalla jäätelökioskin tänne outlet-kylään. Se työllistää paljon, mutta kasvattaa jäätelöidemme tunnettuutta. Jäätelökioskin lisäksi avasimme kesäksi myös erillisen terassin, jossa myymme olutta ja italialaistyylisiä drinkkejä, kuten Aperol- ja Limoncello spritziä.

 

Asiakkaat

Alessandro: Ravintolamme sijaitsee ostoskylässä lähellä Vantaan Ikeaa. Tämä on viihtyisä ja tyylikkäästi suunniteltu alue, jonka yritykset muodostavat tiiviin yhteisön. Olemme tyytyväisiä sijaintiimme, sillä Helsingin keskustassa on todella paljon ravintoloita. Vantaalla kilpailutilanne on erilainen.

Aluksi asiakaskuntamme koostui enemmän ihmisistä, jotka tulivat alueelle muiden liikkeiden takia. Meistä kirjoitetut positiiviset lehtiartikkelit toivat meille paljon uusia asiakkaita tammi-helmikuussa. Sana on kiirinyt, ja nykyisin suurin osa asiakkaistamme saapuu varta vasten meille syömään.

Asiakkaamme tulevat ympäri pääkaupunkiseutua. Täällä käy jonkin verran myös ulkomaisia turisteja. Helsinki Outlet olisikin hyvä kohde risteilijöillä saapuville ryhmille.

Ravintolan sisustus on italialaisen suunnittelutoimiston käsialaa.

Sääntely

Alessandro: Suomen alkoholisääntely poikkeaa hyvin paljon Italiasta. Minun on välillä ollut vaikeaa ymmärtää, miksi täällä on niin kireä alkoholipolitiikka ja miksi alkoholiin liittyvästä yritystoiminnasta on tehty niin vaikeaa. Mutta niin pitkään kuin säännöt ovat samat kaikille, olemme tyytyväisiä, sillä meille on tärkeää toimia sääntöjen mukaan. Tässä asiassa MaRasta on meille valtava apu. Liityimme MaRaan, koska he auttavat meitä asioissa, joihin oma tietotaitomme ei riitä.

Suomessa on myös hyvää sääntelyä, kuten Oiva-järjestelmä. Tässä bisneksessä asiakkaan turvallisuus ja hyvinvointi ovat kaiken perusta. Oiva tuo esiin ravintolat, joissa asiat eivät ole kunnossa. Toivon, että viranomaisten resurssit riittävät kaikkien ravintoloiden tarkastamiseen.

 

Tulevaisuus

Severino: Olemme tyytyväisiä ensimmäiseen reiluun puoleen vuoteemme. Haluamme kuitenkin kasvaa, ja meillä on paljon uusia ideoita. Seuraava askel tulee olemaan jäätelömme laajempi tunnetuksi tekeminen. Haluaisimme viedä sitä suomalaisiin koteihin, mikä käytännössä tarkoittaisi kaupan pakastealtaaseen pääsemistä.

Alessandro: Suunnitelmissamme on myös uuden ravintolan avaaminen sopivassa vaiheessa. 

Taustalla näkyvässä Fazzone-uunissa paistetaan yli tuhat pizzaa viikossa.

Villa Severino Oy

  • Omistajat: Severino Salzano ja  Alessandro Tarantola
  • Kotipaikka: Helsinki
  • Perustamisvuosi: 2022
  • Asiakaskapasiteetti: sisällä 46, ulkoterassilla 24
  • Henkilöstömäärä: 10