MaRan asiantuntijoista koottu työryhmä koostaa parhaillaan matkailu- ja ravintola-alan vähähiilisyyttä käsittelevää raporttia. Työ on jatkoa vuoden 2020 julkaisulle ”Matkailu- ja ravintola-alan tiekartta vähähiilisyyteen”. Vähähiilisyystiekarttojen päivittäminen on osa Petteri Orpon hallitusohjelmaa.
Vuoden 2020 tiekartassa kuvattiin matkailu- ja ravintola-alan nykytilaa ja hiilijalanjälkeä sekä päästövähennysmahdollisuuksia. Lisäksi tiekartta sisälsi esimerkkejä ja neuvoja hiilijalanjäljen pienentämiseen.
Laskenta perustui MaRan jäsenyrityksistä kerättyihin kulutustietoihin ja siitä vastasi Gaia Consulting. Alan suorien päästöjen ja ostoenergian päästöjen arvioitiin pienenevän merkittävästi kaukolämmön ja sähkön tuotannon muuttuessa.
Syksyllä 2024 valmistuvan raportin lähestymistapa on erilainen. Laskentaa ei ole toistettu, vaan painopiste on toimialan meneillään olevien tai jo tehtyjen toimien kuvaamisessa. Toimialan yleisten tunnuslukujen lisäksi raportissa käsitellään matkailu- ja ravintola-alan arvoketjun osa-alueita sekä asiakkaiden ja työntekijöiden merkitystä alan ilmastotoimien näkökulmasta.
Keskeisiksi teemoiksi on valittu energiatehokkuus sekä elintarvikkeet, pakkaukset ja jätteet. Energiatehokkuutta käsittelevässä osuudessa tarkastellaan energiatehokkuussopimuskautta 2017–2025. Energiatehokkuustoimilla alan yritykset voivat vaikuttaa omiin suoriin päästöihinsä. Elintarvikkeet nähtiin tärkeäksi teemaksi, koska niiden vaikutus arvoketjussa on merkittävä.
Raportin ensisijaisena tavoitteena on lisätä eri toimijoiden ymmärrystä matkailu- ja ravintola-alan toimintaympäristöstä, erityispiirteistä ja ilmasto-osaamisesta. Käytännönläheiset esimerkit havainnollistavat matkailu- ja ravintola-alan vähähiilisyyttä edistäviä toimia ja päästölähteitä.
Poimintoja
- Toimitilojen omistussuhteet vaikuttavat merkittävästi siihen, millaisia yrityskohtaisia päästövähennystavoitteita toimialan yritykset voivat asettaa ja mitä tunnuslukuja seurata.
- Suurin osa matkailu- ja ravintola-alan yrityksistä toimii vuokrakiinteistöissä. Niissä energiatehokkuutta parantavista toimenpiteistä kannattaa neuvotella kiinteistön omistajan kanssa. Tällaisia toimenpiteitä ovat esimerkiksi ilmanvaihtoon, lämmitykseen sekä ikkunoiden ja seinien eristyksiin liittyvät muutokset.
- Matkailukohteiden sijainti, julkisen liikenteen puuttuminen ja toimialalle tyypillinen vuorotyö lisäävät oman auton käyttöä.