Landhaus Kekkolassa vietetään savolais-saksalaista kartanoelämää

Landhaus Kekkolassa vietetään savolais-saksalaista kartanoelämää

  • Teksti: Jussi Rasimus
  • Kuvat: Landhaus Kekkola

Janne Muikkunen ja Manuela Zirkler-Muikkunen ostivat Mikkelistä vanhan kartanon ja avasivat sen tilaus- ja matkailukäyttöön.

Suomalais-saksalainen pariskunta Janne Muikkunen ja Manuela Zirkler-Muikkunen ostivat Mikkelistä vanhan kartanon tiluksineen ja toteuttavat nyt unelmaansa omasta maaseudulla sijaitsevasta matkailuyrityksestä.
 

Kartano

JANNE: Kekkolan kartano sijaitsee Mikkelissä Iso-Vuolingon rannalla. Tätä tilaa on pidetty 500 vuotta, ja kartano on nimetty alkuperäisen omistajan Kekkosen suvun mukaan. Nykyinen kartano alueelle rakennettiin vuonna 1920 paikallisen Muinosen kauppiassuvun kesäasunnoksi. Rakennusta on pidetty erinomaisessa kunnossa läpi vuosikymmenten. Kartanon historiaan sisältyy lyhyt ajanjakso puolustusvoimien käytössä talvi- ja jatkosodassa, sillä Kekkola toimi pommituslentolaivue 44:n esikuntana 1941 ja tykistökenraali Vilho Nenosen päämajana 1944. Kartanon aiemmat omistajasuvut ovat olleet vahvasti hevosihmisiä, ja hevoset ovat kuuluneet vähintään sadan vuoden ajan Kekkolan historiaan. Hevostallien fasiliteeteista tehtiin aikanaan niin hyvät, että sota-aikaan kartano talleineen toimi rintamalle lähteneiden suomenhevosten kokoamiskeskuksena.

MANUELA: Ennen meitä tilan omistivat Saulit ja Metsävaara-Mildhit, joiden aikana kartanoa saattoi jo varata tilauksesta juhlapaikaksi. Asiakaskunta tuli suurilta osin pääkaupunkiseudulta. Me olemme avanneet paikan ensimmäistä kertaa kaiken kansan käyttöön, sillä pidämme täällä avoimia teemailtoja ja tapahtumia. Olemme myös kartanon ensimmäiset omistajat, jotka tulevat asumaan täällä vakituisesti kolmen lapsemme kanssa.

JANNE: Ostimme kartanon tiluksineen kesällä 2022. Päärakennuksessa on 1 020 neliötä kolmessa kerroksessa ja ympärillä noin 10 hehtaaria maata. Alueeseen kuuluvat muun muassa rantasaunat perinteisine tammipaljuineen ja patioineen sekä tenniskenttä. Tila lohkottiin kiinteistökaupan yhteydessä vuonna 2021, jolloin Ratsastuskeskus Villit osti tallit, maneesin ja sitä ympäröivät maat. Me ostimme alueesta kartanon puolen seuraavana vuonna. Kekkolan hevoshistoria jatkuu yhä, sillä teemme vahvaa yhteistyötä Villien kanssa elämyspalveluidemme osalta. Asiakasvirta kulkee myös toisin päin, sillä talleilta tulee meille majoittuvia asiakkaita esimerkiksi ratsastusleirien yhteydessä.
 

102-vuotiasta Kekkolan kartanoa on pidetty hyvässä kunnossa läpi vuosikymmenten.


Landhaus

JANNE: Kiinteistökauppa ei sisältänyt nimeä Kekkolan kartano, joten toimimme Landhaus Kekkolana. Se sopii meille hyvin, sillä Manuela on saksalainen ja haluamme tuoda oman persoonamme esiin myös brändimme kautta. Minä olen kotoisin Sulkavalta, mutta työskentelin Münchenissä 20 vuotta vientialalla ennen paluutani takaisin Etelä-Savoon.

MANUELA: Minä työskentelin Saksassa hotelli- ja matkailualalla ennen kuin tapasin Jannen ja muutin Mikkeliin 2016. Olin jo pidempään unelmoinut omasta landhausista eli maaseutuhuvilasta, joka toimisi myös matkailukäytössä. Haaveeni kävi toteen, kun kuulimme paikan olevan hiljaisessa myynnissä.

JANNE: Landhaus-nimi helpottaa myyntityötä kansainvälisillä markkinoilla. Käynnistämme tänä vuonna markkinointia etenkin saksankieliseen Eurooppaan Visit Saimaan ja Visit Finlandin kautta. Olemme mukana erilaisissa alueellisissa matkailuhankkeissa. Yksi niistä on Saimaalle myönnetty European Region of Gastronomy 2024 -titteli, minkä odotetaan tuovan alueelle lisää kansainvälisiä vierailijoita ensi vuonna. Olemme laittaneet hakemuksen myös D.O. Saimaa -verkostolle, ja odotamme myönteistä päätöstä sen osalta.
 

Yrittäjät Janne Muikkunen ja Manuela Zirkler-Muikkunen.


Liikeidea

MANUELA: Tarjoamme kartanossa ravintola-, majoitus-, elämys- ja tapahtumapalveluita savolais-saksalaisella twistillä. Asiakaskuntamme muodostuu niin yritys- kuin yksityisasiakkaista. Kohdistamme palveluitamme etenkin yrityksille virkistys- ja kokouspäiviä varten sekä yksityisasiakkaille perhejuhlien pitopaikaksi. Meiltä löytyy 14 majoitushuonetta 30 henkilölle. Olemme avoinna ympärivuotisesti. Kesällä markkinoimme itseämme kartanomatkakohteena yksityisasiakkaille, muina vuodenaikoina toimimme enemmän tilaustyyppisesti.
 

Ravintola

MANUELA: Kekkolan kartanon ravintola on olennainen osa liiketoimintaamme. Ravintolaa vetää erinomainen, sardinialaislähtöinen keittiömestarimme Marco Fiori. Hän on tunnettu kasvo Italiassa, sillä hän on toiminut kokkina sikäläisissä tv-ohjelmissa. Hän omisti ravintolan Firenzessä yhdessä suomalaisen vaimonsa kanssa ennen kuin he muuttivat Mikkeliin koronapandemian siivittämänä.

JANNE: Kekkola La Cucina on tyyliltään savolais-saksalais-sardinialainen. Tarjolla on niin à la cartea kuin vuodenaikojen mukaan vaihtuvia erikoismenuja. Ravintola yhdistää paikalliset raaka-aineet ja välimerellisen valmistustavan. Esimerkiksi paikalliset muikut tarjoillaan sardinialaisittain eli erittäin pehmeinä dipin kanssa. Kuha taas valmistetaan samaan tapaan kuin kultaotsa-ahven Välimeren alueella, valkoviinillä ja kirsikkatomaateilla ryyditettynä. Listalla suositaan myös mereneläviä, kuten äyriäisiä, mustekalaa ja simpukoita. Myös saksalaisen keittiön perinteisiä ruokia on luonnollisesti tarjolla: esimerkiksi schnitzeliä, bratwurstia ja omenastruudelia.
 

Kekkola La Cucina on tyyliltään savolais-saksalais-sardinialainen.


Erottautumiskeinot

MANUELA: Mikkelin ympäristössä sijaitsee useita maatila- ja kartanomatkailuyrityksiä. Niillä jokaisella on kuitenkin persoonallinen ja muista erottuva liikeideansa. Meidän vahvuutemme on muun muassa se, että pystymme majoittamaan 30 ihmistä samassa kartanorakennuksessa. Toki erottaudumme muista myös taustamme vuoksi, minkä ansiosta meillä on luonnostaan kansainvälistä vivahdetta palvelussamme.

JANNE: Suomalais-saksalaisuus näkyy asiakkaille etenkin tapahtumissamme, joissa molemmat kulttuurit yhdistyvät. Pidämme täällä erilaisia karnevaaleja, joilla on pitkät perinteet Saksassa. Syksyllä järjestämme tietysti eteläsaksalaistyyliset weisenit eli oktoberfestit. Tulemme avaamaan tänne myös putiikin, jossa myydään saksalaisia tuotteita. Erottaudumme myös ravintolamme tarjonnalla, sillä tarjoamme ruokia, joita ei tältä seudulta muualta saa. Olemme saaneet ruokatuotteemme erilaisuudesta runsaasti kiitoksia.
 

Tulevaisuus

JANNE: Olemme vielä uusi yritys, joten kehitettävää riittää niin yritysmyynnin, keskikesän kotimaanmatkailun kuin loppukesän ulkomaisen turismin markkinoinnin osalta. Uskomme vahvasti ulkomaisen kysynnän kasvumahdollisuuksiin Saimaan alueella. Mikkelissä on lentokenttä, jonne lennetään tällä hetkellä vain tilauslentoja. Kenttä tarvitsisi lisää liikennettä. Tilauslentobisnekseen on onneksi tullut uusia ketteriä palveluntarjoajia, esimerkiksi kotimainen Lygg,  jonka operoimilla pienemmän kaliiberin koneilla pääsee Mikkeliin suoraan Keski-Euroopasta. 
 

Hevosilla on pitkä yhteinen historia Kekkolan kartanon kanssa. Nykyisin Landhaus Kekkola tekee yhteistyötä naapurissa sijaitsevan hevostallin kanssa.

Landhaus Kekkola Oy

  • Omistajat: Janne Muikkunen (vas.) ja Manuela Zirkler-Muikkunen (oik.)
  • Perustamisvuosi: 2022
  • Asiakaspaikat: Ravintolassa 80 asiakaspaikkaa, kartanossa 30 vuodepaikkaa, rantasauna 25 henkilölle.
  • Henkilökunta: 3 vakituista ja osa-aikaisia.