Tykkimäen Sauna on matkailuteko

Tykkimäen Sauna on matkailuteko

  • Teksti: Irkka Honkakumpu
  • Kuvat: Tykkimäen Sauna

Kouvolalaisen Tykkimäen yleisen saunan liikeidea syntyi avantouinnin ympärille.

Tykkimäen Saunan toimitusjohtaja Mikko Mäkelä kertoo:

 

"YRITYKSELLÄNI ON Kouvolan Käyrälammen rannalla yleinen sauna, joka toimii talvella avantouintipaikkana. Kesäaikaan meillä on saunan ja uinnin lisäksi tarjolla aktiviteetteja, kuten suppilautoja ja saunajoogaa. Tämän kesän uutuus on kajakkivuokraus.

Iso saunamme lämpenee ympäristöystävällisesti biokaasulla, ja piipusta tuleekin vain hiukan vesihöyryä.

Rannassa on ryhmiä varten saunalautta, jossa järjestetään kokouksia ja tilaisuuksia. Esimerkiksi urheiluseurojen joukkueet käyvät meillä saunomassa. Pari kertaa viikossa saunalautta lämpenee kaikille kävijöille.

Ryhmille tarjotaan cateringin kautta menua. 90 prosenttia ryhmistä tilaakin ruokatarjoilun. Yksittäiset asiakkaat haukkaavat vaikka wrapin kahvilassa, joka on auki aina saunan ollessa päällä. Meillä on myös anniskelua.

 

SAUNAN TONTILLA oli alun perin VR:n omistama pikkusauna, jossa yrityksen työntekijät olivat harrastaneet avantouintia 1950-luvulta lähtien. Päädyin ostamaan kiinteistön mutkien kautta, ja myyjällä oli harras toive avantouinnin jatkumisesta.

Hiukan pitkin hampain pidimme ovia auki muutamana päivänä viikossa avannossa kävijöitä varten. Innostuin kuitenkin itsekin avantouinnista ja ryhdyin kiertämään Suomen yleisiä saunoja ja avantouintipaikkoja. Tutustuin hienoon saunakulttuuriimme ja paikkoihin, joiden saunatoiminta oli kaupallisestikin järkevää.

Vanha saunarakennus alkoi olla niin huonossa kunnossa, ettei kunnostaminen ollut enää järkevää. Rakennutimme uuden ja tilavan rakennuksen, jonka nimeksi tuli Tykkimäen Sauna. Itsellänikin on tällä hetkellä enemmän aikaa saunakuviolle, kun olen myynyt pääosakkuuden henkilöstöpalveluyrityksestäni pois.

Yrityksemme vahvuuksia on, että olemme erilainen kokouspaikka lähellä kaupungin keskustaa hyvien yhteyksien päässä. Pystymme tarjoamaan ryhmille myös vesielementtiin liittyvää tyky-ohjelmaa. Sitä mahdollisuutta ei kaikilla ole."

Tykkimäen Sauna valittiin Kymenlaakson vuoden matkailuteoksi heti avaamisvuonnaan 2017. Talvella jäätilanteen salliessa saunan edustalla voi harrastaa retkiluistelua.

"KÄVIJÄMÄÄRÄMME ON kasvanut joka vuosi. Olemme saaneetkin asiakkailta koko ajan hyvää palautetta. Koronan takia sulkemiseen saakka saunamme oli ollut auki 365 päivää vuodessa.

Jotkut saunovat meillä neljä tai viisikin kertaa viikossa. Meille voi liittyä myös kanta-asiakkaaksi. He saavat ostaa palveluitamme hiukan halvemmalla.

Maalis- ja huhtikuu ovat kävijämääriltään parhaat kuukaudet. Avantouintikelien ja kesäsesongin välissä asiakasmäärä putoaa hiukan. Esimerkiksi jouluaattona seinät tulivat vastaan, kun päivässä kävi yli 500 asiakasta. Se oli pienoinen yllätys.

Kevään kiinnioloajan pystyimme käyttämään huolto- ja kunnossapitotöihin, jotka olisi muutenkin pitänyt jossakin vaiheessa tehdä. Olimme jo aiemmin tehneet 230-neliöisen terssin rakennussuunnitelmat, ja saimme sen kesäkuussa sopivasti auki, kun ravintolatoiminta jälleen sallittiin. Asiakkailla on nyt väljemmät tilat.

 

TARKOITUS ON satsata jatkossa entistä enemmän yritysmyyntiin. Toiminnanjohtajamme Viljami Taimisto on todellinen someammattilainen, ja markkinoinnista 85 prosenttia tapahtuukin jo somekanavissa. Olemme mukana erilaisissa yritysverkostoissa ja toimimme yhteistyössä Kouvolan kaupungin elinkeinoyhtiön Kinnon kanssa.

Kevään aikana olemme kehittäneet ja automatisoineet verkkokauppaamme, jotta markkinointi ja myynti olisi jatkossa entistä järkevämpää. Myymme verkossa kaikkia sauna- ja uintilippujamme sekä palveluitamme.

Yrittäjäkollegat suosittelivat minulle MaRaan liittymistä. Olemme saaneet MaRasta jo alusta asti hyvin informaatiota koronaan liittyen, ja uskon että jatkossakin saamme sieltä yritystoiminnassamme tarvittavan tiedon.


Tykkimäen sauna

 

Uusi jäsen -palstalla esitellään MaRaan viime aikoina liittyneitä yrityksiä.

Tykkimäen Sauna

  • Omistaja Mikko Mäkelä
  • yrityksen kotipaikka Kouvola
  • yritys perustettu vuonna 2017
  • toiminnot: 50 hengen sauna, 15 hengen saunalautta, aktiviteetteja sekä kahvila ja terassi
  • 45 000 saunakäyntiä vuosittain
  • työntekijöitä noin 10