Viinipalsta: Alkuviinihype tasaantuu

Viinipalsta: Alkuviinihype tasaantuu

  • Teksti: Jari F. Lampén
  • Kuvat: Shutterstock

Muutama vuosi sitten natural- eli alkuviinit vyöryivät markkinoille, ja niitä tarjottiin niin vastaanottavaisille kuin haluttomillekin

Muutama vuosi sitten natural- eli alkuviinit löivät todella vahvasti läpi etenkin helsinkiläisissä ajan hermolla olevissa ravintoloissa. Ilmiö oli tuttu jo Kööpenhaminasta, jossa se läpäisi koko ravintolakentän lyhyessä ajassa. Kun buumi kävi oikein kuumaksi, alalle tuli myös innokkaita mutta osaamattomia tuottajia, ja myyntiin päätyi myös huonolaatuisia juomia.

Joissakin ravintoloissa asiak­kaille haluttiin myydä alkuviinejä vaikka väkisin, mutta nykyisin viinilistat tehdään enemmän kuluttajille kuin sommeliereille itselleen.

Alkuviineillä tarkoitetaan mahdollisimman vähällä prosessoinnilla valmistettuja viinejä. Rypäleet poimitaan käsin, hapettumista estävää sulfiittia käytetään minimaalisesti, käyminen tapahtuu luonnonhiivojen avulla ja tammitynnyrikypsytystä ei juurikaan käytetä.

Viinejä ei yleensä suodateta eikä kirkasteta, joten ne voivat olla sameita tai sisältää sakkaa. Alkoholin tai happojen määrää ei korjata eikä entsyymejä käytetä. Menetelmät ovat siis samanlaisia kuin viininvalmistuksen alkuhämärissä.

Viininvalmistus ei ole kuitenkaan kehittynyt nykyaikaiseen tyyliinsä ilman syytä. Keskeinen motivoija on ollut kuljetettavuuden ja säilyvyyden parantaminen. Viiniä on helpompi myydä, jos ostaja voi luottaa, että tuote on kunnossa, kun pullo avataan.

Ravintolakäytössä on merkitystä, kuinka pitkään avattu pullo säilyy. Tasainen laatu helpottaa myymistä ja vähentää reklamaatioita. Alkuviini-intoilijoiden mukaan viiniteollisuus tuottaa nimenomaan teollisia tuotteita, hengettömiä viinejä.

Alkuviinin tuottajatkin ovat toki oppineet matkan varrella. Vaikka viinin tekoon ei muuten puututtaisikaan, on hygieniasta silti pidettävä kiinni. Mitä vähemmän sulfiittia käytetään, sitä terveempiä ja elinvoimaisempia rypäleiden on oltava. Rypäleiden kuorista tulevien villihiivojen sijasta jotkut käyttävät omilta tarhoilta aiemmin eristettyä, laboratoriossa kasvatettua hiivakantaa.

Natuviinibuumin alussa tuottajat olivat vahvasti joko puolesta tai vastaan, mutta nyt varsinkin nuoremman polven tuottajat ovat alkaneet kokeilla natutyylin menetelmiä, vaikka valtaosa tuotannosta olisikin modernia.

 

Pet nat

Tärkeimpiä alkuviinityylejä on kevyesti kuohuva pet nat/méthode ancestral, joka on samppanjamenetelmää varhaisempi tapa tuottaa kuplivaa viiniä. Pet natit valmistetaan pullottamalla osittain käynyt perusviini ilman sokeri- tai hiivalisäystä.

Perusviini jatkaa käymistä pullossa, mutta paine ei nouse yhtä korkeaksi kuin samppanjamenetelmän kaksoiskäymisessä.

Pullokäyminen voi lakata jo ennen kuin viinistä on tullut täysin kuivaa, eikä alkoholiprosenttikaan välttämättä nouse yhtä korkeaksi kuin kuivassa viinissä. Pet natit voivat olla sameita, mutta jos viini uudelleenkorkitetaan, sakka poistuu samaan tapaan kuin samppanjastakin.

 

Oranssi viini

Toinen tärkeä alkuviinityyli on oranssi viini. Väristä riippumatta sellaiseksi kutsutaan valkoviiniä, joka on valmistettu punaviinin tapaan eli jätetty puristamisen jälkeen rypäleiden kuoret joksikin aikaa mehun joukkoon, jolloin ne tuovat viiniin tanniineja ja lajikkeesta riippuen myös hiukan väriä.

Joidenkin valkoisten rypälelajikkeiden kuorissa on niin vähän väripigmenttiä, ettei kuukausienkaan uutosaika muuta mehun väriä. Rakenteeltaan oranssit viinit muistuttavat punaviinejä sillä erotuksella, että niissä ei yleensä käytetä lainkaan tammitynnyrikypsennystä.

Jos asiakas odottaa saavansa perinteistä valkoviiniä tai roseeta, ei oranssi viini ole oikea vaihtoehto.

 

Amfora

Punaisille alkuviineille puolestaan on tyypillistä, että niissä vältetään kaikkea rypäleen oman maun peittävää käsittelyä. Siksi ne ovat usein kevyitä tai enintään keskitäyteläisiä viinejä, jotka on käytetty joko terästankeissa, betonisammioissa tai amforoissa.

Huokoisesta keramiikasta valmistetulla amforalla voidaan saada samanlainen mikro-oksidatiivinen vaikutus kuin tammitynnyrikypsytyksellä, mutta ilman tammen makua.

Amforat voidaan myös haudata kokonaan tai osittain maan alle, jolloin viinin lämpötila pysyy tasaisempana kuin maan pinnalla. •

 

 

Heinrich Naked Rosé 2020

Itävaltalainen Blaufränkich-lajikkeesta tehty alkuroseeviini on herkullisen mehevä. Aavistuksen samean viinin tuoksu on kukkainen, punaisten marjojen ja kypsän keltaisen omenan sävyttämä. Suutuntuma on paksu ja maku kuiva ja keskihapokas. Aromeissa on kukkaisuutta, kirsikkaa ja kypsiä keltaisia hedelmiä.

Tukkuhinta 18,50 euroa

 

Muscàndia Deliri Ancestral Rosé brut 2021

Espanjalaisen cava-talona tunnetun Muscàndian rosee-pet nat on väriltään kirkkaan punainen vailla sameutta, ja sen tuoksussa korostuvat makeat punaiset marjat kuten vadelma ja mansikka. Kevyesti kuplivassa viinissä on alkoholia vain kymmenen prosenttia, ja maussa tuntuu punaisten marjojen lisäksi sitruunaa ja hentoa suolaisuutta.

Tukkuhinta 18,50 euroa

 

Sulle Bucce vino bianco 2020

Sisilialaisen Valdibellan tuottama oranssi viini on tehty Grillo-lajikkeesta. Hiukan samean viinin väri on selkeän oranssi, ja sen tuoksu on kypsän ome­nainen. Maku on kuiva ja keskihapokas, ja alussa on kuorikontaktin tuomaa tanniinien purevuutta. Aromeissa tuntuu kevyttä oksidoitunutta kypsää omenaa, jopa omenansiementä ja omenapiirakkaa.

Tukkuhinta 18,50 euroa