Viinipalsta: Riistaviinin ei pidä olla liian tuhtia

Viinipalsta: Riistaviinin ei pidä olla liian tuhtia

  • Teksti: Jari F. Lampén
  • Kuvat: Shutterstock

Riistaa on monenlaista, eikä riistaviinin valintaan ole vain yhtä tapaa. Ravintola-annokseen kuuluu myös lisäkkeitä, ja viinin on syytä sopia kokonaisuuteen.

Riistaa on monenlaista, eikä riistaviinin valintaan ole vain yhtä tapaa. Ravintola-annokseen kuuluu myös lisäkkeitä, ja viinin on syytä sopia kokonaisuuteen.

Syksyn pimetessä ravintoloissa käynnistyvät riistaviikot, mutta kuluttajien ostovoiman heikentyminen pakottaa keittiömestarit pohtimaan kustannuksia. Riistan arvo-osat ovat jo hankintahinnaltaan niin kalliita, että annoshinta nousee väkisinkin korkeaksi, ja siksi annoksissa yhdistetään usein fileisiin tai paisteihin jotakin edullisemmasta ruhonosasta valmistettua komponenttia. Edullisemman pään ravintoloissa riistaruoka tarkoittaa usein saksanhirvestä valmistettua riistakäristystä tai lihapullia. Riistaviinin ei tarvitse olla täydellinen pari kaikkien annoksen komponenttien kanssa, riittää ettei se törmää pahasti minkään kanssa. Annoksen eri komponenttien onkin syytä olla harmoniassa keskenään, koska silloin sopivan viinin löytäminen on helpompaa.

Riistalihan alkuperämaa on usein jokin muu kuin Suomi. Kotimainen hirvenliha päätyy hyvin harvoin ravintoloihin, mutta Virosta tai Ruotsista hirveä on hyvin saatavana.  Poikkeuksena ovat ravintolat, joiden henkilökunnassa on metsästäjiä, tai niillä on muuten läheisiä suhteita metsästysseuroihin. Valkohäntäpeurakanta puolestaan on esimerkiksi Lounais-Suomessa jo niin suuri, että lihaa on tarjolla rahtiteurastamoiden kautta yllin kyllin, ja jopa fileeruokia on mahdollista panna listalle.

Ravintoloihin päätyvistä riistalinnuista suurin osa on tarhattuja tai kaupallisissa jahdeissa ammuttuja sorsia tai fasaaneja. Lapissa saadaan ajoittain riekkoa, mutta hinta on erittäin korkea.

Osa riistalihoista on erittäin voimakkaan makuista, ja silloin viinissäkin on syytä olla potkua. Lihan valmistustapa vaikuttaa erittäin paljon viinin valintaperusteisiin. Medium-kypsyinen hirvenfilee vaatii viiniltä erilaisia ominaisuuksia kuin vaikkapa kypsäksi haudutettu peuranpaisti, vaaleammista lihoista puhumattakaan. Karhunliha puolestaan on sen verran rajun makuista, että sitä esimerkiksi hampurilaispihveissä jopa laimennetaan neutraalimmalla ja rasvaisemmalla naudan- tai porsaanlihalla.

Valkoviinitkään eivät ole poissuljettuja. Esimerkiksi vaalealihaisten fasaanin-, hanhen- tai kauriinlihan kanssa rotevat, tammitetut valkoviinit ovat kelpo vaihtoehtoja, varsinkin jos liha on kypsennytty padassa hauduttaen eli pot-au-feu-tyylisesti.

Kastikkeet ja kypsennysmenetelmät vaikuttavat viinivalintoihin. Fileitä ja muita arvo-osia on riistaeläimissä suhteellisesti ihan yhtä vähän kuin tuotantoeläimissäkin, mutta saatavuus on epävarmempaa. Tämän vuoksi riistamenuissa nähdään usein tarhattua keskieurooppalaista tai uusiseelantilaista saksanhirveä kotimaisen, metsästetyn riistan sijasta. Suuren volyymin ravintoloissa on listalla hyvin harvoin mediumina tarjottavia riistaruokalajeja, vaan mieluummin käytetään edullisempia ruhonosia, jotka puolestaan vaativat pitkää kypsennystä. Ylikypsänä tarjottava liha ei kaipaa tanniineja seurakseen vaan runsas ja hedelmäinen punaviini osuu paremmin kohdalleen.

Riistan seurana tarjotaan usein tummia demi-glace-tyyppisiä kastikkeita, joita on maustettu esimerkiksi sienillä, katajanmarjoilla tai muilla marjoilla. Kastikkeissa voi olla myös makeutta, esimerkiksi mustaherukka- tai pihlajanmarjahyytelöstä. Tämänkaltaisille kastikkeille sopivat punaviinit, joissa on hapokkuutta, kuten Pinot Noir tai Barbera.

Banfi Chianti Classico Riserva 2017

Italialainen Chianti Classico on monentyyliselle riistalle sopiva seuralainen. Syvän punaisessa viinissä tuoksuvat tummat marjat, kirsikka ja mokka. Maku on keskitäyteläinen, hapokas ja tumman marjaisa. Vaikka viinissä on tanniineja, ne ovat jo kehittyneitä. Jälkimaku on pitkä ja moniulotteinen. Kokeile vaikkapa riistalintujen tai peuranpaistin seurana.

Hinta 29,99 euroa

 

Albert Bichot Bourgogne Vielles Vignes de Pinot Noir 2019

Burgundin Pinot Noirit ovat monikäyttöisiä viinejä riistan kanssa, mutta usein harmillisen hintavia. Albert Bichonin viinissä on sävyjä niin punaisista kuin tummistakin marjoista. Eloisa maku on kuiva ja keskihapokas, herukan ja hapankirsikan arominen. Jälkimaussa häivähtää hento savupekonin vivahde.

Tukkuhinta 23,10 euroa

 

Edna Valley Pinot Noir 2019

Kalifornialainen Edna Valley Pinot Noir on kypsän pehmeä, tummien ja punaisten marjojen sävyttämä viini, jonka maussa on myös kypsää kirsikkaa. Suutuntumaltaan paksussa viinissä on myös särmää, ja jälkimaku herauttaa veden kielelle. Kokeile arkisempien kypsien riistalihojen kanssa, esimerkiksi riistakäristykselle.

Tukkuhinta 18,59 euroa