Tarjoilijaopiskelijoiden PM-menestyksen taustalla henkistä valmennusta

Tarjoilijaopiskelijoiden PM-menestyksen taustalla henkistä valmennusta

  • Teksti: Katri Jakosuo ja Niina Vahtera
  • Kuvat: Katri Jakosuo ja Niina Vahtera

Oslossa järjestetyt kilpailut huipentuivat suomalaistarjoilijoiden kultajuhliin.

Nordic Championship for Cook and Waiter Apprentices eli alle 23-vuotiaiden kokki- ja tarjoilijaopiskelijoiden pohjoismaiset mestaruuskilpailut pidettiin Oslossa 21.–22.4. Suomen tarjoilijat menestyivät upeasti voittaen oman kilpailunsa. Kokkien puolella kultaa voitti Islannin joukkue. Suomen kokit jäivät mitalien ulkopuolelle.

Suomen tarjoilijoiden joukkueessa kilpailivat Lapin koulutuskeskus REDUn Sanni Siitonen ja Turun ammatti-instituutin Melina Rintamäki. Siitonen työskentelee Rovaniemellä Gustav Kitchen & Barissa ja Rintamäki Turun Scandic Börsissä. Tarjoilijoiden joukkueenjohtajana, eksperttinä ja Suomen tuomarina toimi Niina Vahtera Turun ammatti-instituutista. Tarjoilijoiden lähivalmentajina toimivat Marja-Liisa Ollikainen Lapin koulutuskeskus REDUsta ja Kaisa Rantanen Turun ammatti-instituutista.

Kokkien joukkueessa kilpailivat Turun ammatti-instituutin opiskelijat Niki Sipilä ja Jasper Juutinen. Molemmat työskentelevät Turussa: Sipilä ravintola Kakolanruusussa ja Juutinen Kaskiksessa. He olivat kisan nuorimmat osallistujat. Kokkien joukkueenjohtajana ja Suomen tuomarina toimi Antti Porna Perho Liiketalousopistosta. Lähivalmentaja oli Riikka Mantila Turun ammatti-instituutista.

 

Teemana traditiot

Kilpailun teemana olivat traditiot, mikä näkyi raaka-aineissa ja tehtävissä.

Ensimmäinen kilpailupäivä alkoi kokkien ja tarjoilijoiden teoriakokeella, jossa kysyttiin laajasti alaan liittyviä kysymyksiä, laskutehtäviä sekä raaka-aineiden ja välineiden tunnistamista.

Seuraavaksi tarjoilijoijat suunnittelivat viiden ruokalajin menuun sopivat juomat. Tehtävässä arvioitiin myös kilpailijoiden kykyä ja taitoa esitellä juomat tuomaristolle.

Päivään sisältyi myös viinien rypälelajikkeiden tunnistamista tuoksun ja maun perusteella. Mitä tarkemmin kilpailija pystyi kertomaan lajikkeen lisäksi rypäleen tuotantomaan tai -alueen, sitä paremmat pisteet hän sai. Kilpailun teeman mukaisesti lajikkeet oli valittu klassisista viinintuottajamaista.

Kädentaitoja arvioitiin tehtävässä, jossa kilpailijat kattoivat showpöydän neljälle hengelle. Kattamisen lisäksi arvioitiin lautasliinataitoksia, kukka-asetelmaa sekä pöydän yleistä näyttävyyttä.  Päivä huipentui baaritehtävään, jossa kilpailijat valmistivat klassikkodrinkkejä sisältäneeltä listalta kolme erilaista cocktailia 20 minuutissa.

Ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen Rintamäki ja Siitonen olivat tyytyväisiä suorituksiinsa. Onnistumiseen vaikutti etenkin se, että tarjoilijat olivat harjoitelleet kilpailun kannalta olennaisia asioita.

Sanni Siitonen tarjoilemassa.

Melina Rintamäki leikkaamassa juustoja.


Menu mysteeriboksista

Toinen kilpailupäivä alkoi kokkien ja tarjoilijoiden yhteisellä tehtävällä, mysteeriboksilla. Joukkue suunnitteli ja valmisti viiden ruokalajin menun 12 hengelle boksin raaka-aineista. Lisäksi joukkueiden tuli kattaa ja koristella pöydät sekä valita ruokalajeihin sopivat tarjoilutavat ja juomat annetusta valikoimasta.

Pääruoka tarjoiltiin perinteisesti vadilta ja toinen alkuruoka liekitettiin. Lisäksi pääruoan ja jälkiruoan välissä piti paloitella asiakkaille tarjottavat juustot ja dekantoida punaviini. Suomen kilpailijat loistivat teknisellä osaamisellaan. Jokainen työvaihe sujui ammattimaisesti.

Yli kolme tuntia kestäneen tehtävän lomassa kilpailijat kertoivat kansainvälisille asiakkailleen englanniksi Turun saaristosta ja sen antimista sekä Lapista ja revontulista. Vieraiden viihdyttämisessä auttoivat kilpailijoiden sydämellisyys ja aitous.
 

Hyvää paineensietokykyä

Kilpailutilanteet ovat haastavia ja eroavat merkittävästi valmennusvaiheesta tai työpaikalla työskentelystä. Alati muuttuvat tilanteet vieraassa toimintaympäristössä, jatkuva arvioinnin kohteena oleminen sekä englannin kielellä työskentely testaavat paineensietokykyä. Opiskelijoiden PM-kisoissa taso on erittäin korkea, sillä joukkueet muodostuvat oman maansa kansallisen mestaruuden voittaneista kilpailijoista.

PM-kisojen järjestämisestä vastaavat pohjoismaiset mara-alan työnantajajärjestöt, Suomessa MaRa. 2024 kisat järjestetään Helsingissä. Kilpailupaikkana toimii Perho.

Suomen tarjoilijoiden joukkueenjohtajana toimineen Vahteran mukaan ratkaiseva menestystekijä teknisen osaamisen lisäksi on kilpailijoiden henkinen kapasiteetti. Viime kädessä erot syntyvät siitä, kuinka myönteisinä kilpailijat pysyvät pettymyksistä huolimatta ja kuinka hyvin he pystyvät keskittymään uudelleen epäonnistumisen jälkeen. Näistä syistä Suomen joukkue panosti tänä vuonna erityisesti kilpailijoiden henkiseen valmennukseen.

Syksystä 2022 lähtien tarjoilijoiden valmennuksessa keskityttiin myös korkealaatuiseen tekniseen suorittamiseen esimerkiksi cocktailien osalta. Työskentelyn kellotus toi osaltaan varmuutta kilpailijoiden suorituksiin. Kellotuksen, rutiinien ja toistojen tarkoituksena oli saada tekeminen lihasmuistiin. Tämä auttoi onnistumaan silloin kun henkinen paine ja jännittäminen uhkasivat heikentää kilpailutilanteen suoritusta.

Onnistumisen kannalta on tärkeää kuulla edellisiin kilpailuihin osallistuneiden kokemuksia, perehtyä tarkasti kilpailun järjestäjien toimittamaan ennakkomateriaaliin sekä kysyä tarvittaessa kilpailupaikalla tarkentavia kysymyksiä. Lisäksi on syytä muistaa, että kilpailusuoritusta ei tehdä vain tuomariston edessä. Muiden osallistujien huomioimisen, ystävällisen käytöksen ja reilun pelin hengen tulee näkyä yhtä lailla majoituspaikan aamiaisella kuin kilpailijoiden taukotilassakin.