Energiatehokkaasti ammattikeittiöissä: Mitä et voi mitata, sitä et voi muuttaa

Energiatehokkaasti ammattikeittiöissä: Mitä et voi mitata, sitä et voi muuttaa

 • Teksti: Metos
 • Kuvat: Metos

Energia ja sen hinta puhuttavat tällä hetkellä myös ammattikeittiöissä. Kuinka säästää kallista energiaa? Mitä tehdä toisin, jotta energiankulutus vähenisi?

Metoksen koulutuspäällikkö Kira Weckmanille tulee koko ajan enemmän energiansäästöön liittyviä kysymyksiä. Aihe on ajankohtainen ja pohdituttaa kaikkia. Millaisia vinkkejä hän on jakanut asiakkaille?

– Kaikki lähtee liikkeelle suunnitelmallisuudesta ja tavoitteiden asettamisesta sekä keittiön laitevalinnoista. Yhteistyö, suunnitelmien etenemisen seuranta ja niiden muokkaaminen tarvittaessa on äärimmäisen tärkeää, Weckman toteaa. 

– Energiansäästöön tarvitaan tietoa, jotta siinä onnistutaan, hän painottaa.

Weckman kannustaa seuraamaan prosesseja ja kokeilemaan tiettyjä toimintatapoja aina tietyn ajan. Mikäli haluttua vaikutusta ei näy, kannattaa prosessia taas muuttaa.

– Mitä et voi mitata, sitä et voi muuttaa, hän pohtii.

Mistä prosesseista kannattaisi lähteä liikkeelle käytännössä?

Otetaan esimerkki 125 annoksen henkilöstöravintolasta. Esimerkkikeittiössä energiankulutus jakautuu siten, että kylmäsäilytys kuluttaa eniten energiaa, lähes 40 prosenttia. Seuraavaksi suurin vaikutus on ilmanvaihdolla, joka vie noin 25 prosenttia. Astianpesu kuluttaa noin 15 prosenttia ja ruoan valmistus 11.

Samassa esimerkissä astianpesuun käytettävä vesi vie 70 prosenttia kaikesta keittiön vedenkulutuksesta. Ruoanvalmistuslaitteet kuluttavat 25 prosenttia.

– Kannattaa lähteä liikkeelle näistä isoimmista tekijöistä. Niitä voi lähteä selvittämään mittaamalla, prosesseja muuttamalla ja muutoksia seuraamalla, Weckman vinkkaa.

 

Energiatehokkaat laitteet maksavat itsensä takaisin

Vaikutusta on myös ammattikeittiöiden laitevalinnoilla. Energiatehokkaat ja modernit laitteet vaikuttavat paljon energiankulutukseen.

– Kaikki lähtee liikkeelle laitehankinnoista. Niissä ei pidä painottaa pelkästään hankintahintaa vaan miettiä pidemmälle. Pitkällä tähtäimellä energiatehokkaat laitteet maksavat itsensä takaisin säästöjen kautta, Weckman kertoo.

Hän kuitenkin painottaa, että laitteet itsessään eivät ratkaise kaikkea. Käyttäjän pitää osata hyödyntää niiden energiatehokkaita prosesseja.

– Käyttäjä on se, joka määrittää, miten ja mihin energiaa kuluu.

Käyttäjän vaikutus energiankulutukseen voi Weckmanin mukaan olla jopa 60 prosenttia.

– Henkilökuntaa kannattaa kouluttaa laitteen käyttöön ja ylläpitää osaamista. Esimerkiksi meillä laitteen hankintahintaan kuuluu käyttökoulutus. Tarvittaessa kauttamme voi tilata myös asiakkaan tarpeisiin räätälöityä lisäkoulutusta, Weckman kertoo.

Laitteen huoltaminen säännöllisesti on myös oleellisen tärkeää, kun puhutaan energiankulutuksen vähentämisestä. Huollon avulla huolehditaan, että laite toimii siten kuin sen on tarkoitus toimia.

– Ammattilaisen suorittamilla puhdistustoimenpiteillä voidaan vaikuttaa paljon laitteen kuluttamaan energiaan, Weckman selventää.

Hän muistuttaa, että pienistä puroista muodostuu suuri joki.

– Jokainen valinta ekologisempaan suuntaan on merkityksellinen.  
 

Artikkeli on MaRan yhteistyökumppanin Metoksen tuottama.

Kymmenen vinkkiä energiansäästöön ammattikeittiössä
 

 1. Yhdistelmäuunin esilämmitys on tärkeää. Esikuumenna yhdistelmäuuni tyhjänä ja laita tuotteet uuniin vasta, kun tavoitelämpötila on saavutettu. Näin vaikutat sekä tuotteen laatuun että energiankulutukseen.
   
 2. Luota laitteeseen ja käytä kypsennysmittaria. Näin ei tarvitse testata paiston aikana, onko tuote valmis. Vältä yhdistelmäuunin oven avaamista kypsennyksen aikana.
   
 3. Tallenna ruokalistalta kaikki tuotteet omaksi prosessikseen tai ohjelmakseen. Näin vältät ylikypsentämisen, pienennät kypsennyshävikkiä ja saat aikaan tasalaatuisempaa ruokaa.
   
 4. Hyödynnä laitteiden automaattisia toimintoja ja prosesseja. Valitse esimerkiksi uuninpesuohjelma uunin likaisuuden mukaan.
   
 5. Pidä astianpesukoneen kupu kiinni. Lämpöä haihtuu koneiden sisältä, ja haihtuminen on vähäisempää, kun kupu on kiinni.
   
 6. Laita linjaston lämpöhauteisiin valmiiksi lämmintä vettä. Käytä kansia sekä kylmä- että lämpöhauteissa.
   
 7. Esihuuhtele astiat ennen pesua. Esihuuhtelu vaikuttaa pesuajan pituuteen ja esimerkiksi siihen, kuinka usein vesi pitää vaihtaa astianpesukoneesta.
   
 8. Huolehdi, että henkilökunta osaa käyttää laitteita oikein.
   
 9. Huollata laitteet säännöllisesti ammattihuoltajalla.
   
 10. Pyri vaikuttamaan siihen, että keittiösi laitteet hankitaan energiansäästökriteereillä. Oikein mitoitetut ja riittävän monipuoliset laitteet vaikuttavat prosessien sujuvuuteen, energiansäästöön ja työn mukavuuteen.