Rokotepassi on vakuutus toimialallemme

Rokotepassi on vakuutus toimialallemme

  • Teksti: Timo Lappi
  • Kuvat: Pixabay

On iso ero sillä, voimmeko pitää toimipaikat auki ilman rajoituksia rokotepassin avulla vai tuleeko rajoituksia ja sulkuja, joista ei voida poiketa millään tavalla, jos rokotepassia ei ole.

Rokottamisesta, rokottamattomuudesta, korona- ja rokotepassista on riittänyt jos jonkinlaista näkemystä, varsinkin sosiaalisessa mediassa. Niistä on erilaisia näkemyksiä myös jäsenyrittäjiemme parissa.

Hallitus on perustellut ravintoloiden, kylpylöiden, kongressien, messujen, lasten sisäleikkipuistojen ja huvipuistojen ankaria rajoituksia ja sulkuja rokottamattomien kansalaisten suojaamisella. Hallituksen ajatuksenkulku on mennyt niin, että kun toimialamme yritysten toimipaikoille asetetaan rajoituksia ja jopa sulkuja, sillä suojataan rokottamattomia kansalaisia käymästä niissä.

Rokottamattomia kansalaisia suojellaan, koska heillä on 33-kertainen riski tehohoitoon joutumisesta rokotettuihin verrattuna. Jos liian moni heistä joutuu sairaala- ja tehohoitoon samanaikaisesti, Suomen vähäinen sairaan- ja tehohoidon kapasiteetti ei kestä sitä. Jotta kapasiteetti ei ylikuormittuisi, valtioneuvosto ja aluehallintovirastot asettavat rajoituksia ja jopa sulkuja jäsenyrityksillemme.

Tämä on tosiasiallinen tilanne, halusimmepa sitä tai emme. Sairaan- ja tehohoidon kapasiteetin kasvattaminen ei ole meidän vallassamme. Vaikka tätä kirjoittaessani näyttää siltä, että omikronaalto on laantumassa ja rajoituksia ollaan purkamassa, emme voi tietää, mitä tapahtuu tulevaisuudessa. Koronavirus on yllättänyt meidät monta kertaa aiemminkin.

Hallitus ei anna meille sitovaa lupausta, että rajoituksia ja sulkuja ei olisi tulossa myös tulevaisuudessa, jos tulee uusia virusmuunnoksia ja sairaan- ja tehohoito kuormittuvat niiden takia. Miten voisimme varautua siihen, että rajoituksia, puhumattakaan suluista, ei enää tulisi?

Kun kerran hallituksen tavoitteena on rokottamattomien suojaaminen ravintoloissa ja tapahtumissa käynneiltä, paras vaihtoehto on rokotepassi. Tällöin rokottamattomat kansalaiset eivät pääse ravintoloihin ja tapahtumiin. Kun he eivät pääse niihin, hallituksella ei ole oikeudellisesti kestäviä perusteluja sille, miksi ravintoloille ja tapahtumille pitäisi asettaa rajoituksia ja sulkuja.

Rokotepassin kannattaminen ja käyttöönotto eivät ole helppoja asioita meidän toimialallemme. On kohtuutonta, että valtiovalta asettaa toimialamme tällaiseen asemaan. Meidän täytyy yrittää suojautua kaikilla tavoilla sitä tilannetta vastaan, että uuden virusmuunnoksen ilmaantuessa sekä sairaan- ja tehohoidon tarpeen kasvaessa toimialojemme yrityksille asetetaan rajoituksia ja sulkuja.

Rokotepassi on otettu käyttöön monissa EU-maissa. Suomessa on parhaillaan käynnissä keskustelu siitä, tarvitaanko rokotepassia, koska rokotteet eivät estä tartuntoja. THL on muuttanut aiemmin positiivisen kantansa negatiiviseksi edellä mainitulla perusteella.

Rokotepassin ideana onkin se, että virus aiheuttaa vain harvoin vakavan taudin rokotetuille perusterveille kansalaisille. Siten uuden muunnoksen ilmaantuessa ja sairaan- ja tehohoidon tarpeen kasvaessa rokotepassin avulla voidaan pitää ravintolat ja tapahtumat auki, jolloin rokotetut voivat käydä niissä. Meidän alamme kannalta on iso ero sillä, voimmeko pitää toimipaikat auki ilman rajoituksia rokotepassin avulla vai tuleeko rajoituksia ja sulkuja, joista ei voida poiketa millään tavalla, jos rokotepassia ei ole.

Valinta on mielestäni tässä tilanteessa helppo. Meidän on käytettävä kaikki keinot, ettei rajoituksia ja sulkuja enää tulisi. Rokotepassi on toimialamme yritysten ja työntekijöiden vakuutus vastaisten virusmuunnosten varalle.