Lähellä taivasta

Lähellä taivasta

  • Teksti: Jari F. Lampén
  • Kuvat: Jari F. Lampén

Panorama Landscape Resortin luksuspalveluille Tahkon huipulla on ollut kysyntää, ja hotelli suunnittelee laajentamista.

Tahkon Etu- ja Länsirinteiden väliin sijoittuvan Panorama Landscape Hotellin sydämenä toimii japanilaisista onsen-kylpylöistä inspiroitunut Metsäkylpylä. Kokonaisuus tuo hiihtokeskukseen annoksen luksusta.

Hotellia, Havu-ravintolaa ja kylpylää sekä rinneravintola Panorama Baria pyörittävät Harri Jokela ja Katja Kuulusa lapsineen.

Liikkeelle on lähdetty pienestä. Alun perin Panorama Barin paikalla Panoramahissin yläaseman vieressä ei ollut edes rinneravintolaa vaan paremminkin rinnekahvila, josta sai kuumaa mehua ja makkaraa. Sittemmin kahvila siirtyi rinneyhtiölle, joka halusi ulkoistaa toiminnan ja kysyi Kuulusaa sen yrittäjäksi vuonna 2009.  Jokela toimi tuolloin hiihtokoulun johtajana ja tuli rinneyhtiöstä mukaan ravintolatoimintaan kuusi vuotta myöhemmin.

– Alkuvuosina laajensimme Panorama Baria vähän kerrallaan aina kesäkausilla. Tehtiin näköalasali, isompi terassi, selfietasanne ja uudet, nykyaikaiset wc-tilat, Harri Jokela sanoo.

Myöhemmin yrittäjät alkoivat haaveilla toimintansa laajentamisesta majoituspuolelle.

Tahkon huipulla oli pitkään ollut voimassa rakennuskielto majoituspalveluille, mutta kun Kuopio ja Nilsiä yhdistyivät kuntaliitoksessa vuonna 2013, kaupungin johto alkoi pohtia uudella innolla Tahkon alueen matkailustrategiaa.

– Meillä oli hiukan hyvää tuuria, sillä pääsin esittelemään suunnitelmiani kaupungin johdolle, kun he olivat viettämässä strategiapäivää Tahkolla ja halusivat tulla kahville Panorama Bariin. Avasimme heitä varten, vaikka normaalisti olimme tuohon aikaan maanantaisin kiinni. Pidin esitelmän, ja kaupungin väki innostui kovasti, Jokela sanoo.

Valtaosa Tahkon majoituskapasiteetista sijaitsee Tahkolahden itäpuolella Sääskiniemessä, josta pääsee rinteisiin skibussilla tai Tahkolahden yli kävelemällä. Huipulla ei ollut Panorama Barin lisäksi oikeastaan mitään muuta kuin rinneravintola Pehkubaari ja hiihtohissien yläasemia.

Tahkon huipun varalle on ollut paljon suurisuuntaisempiakin suunnitelmia, sillä vuosituhannen vaihteessa kaavailtiin sen korottamista peräti 250 metrillä, mihin olisi käytetty alppihiihtostadionin louhinnasta saatavaa maata sekä Kemiran eli nykyisen Yaran tehtaiden sivutuotteita kuten kipsijätettä ja rikastehiekkaa. Hanke ei saanut kannatusta, eikä sitä lopulta aloitettukaan. Ympäristölle aiheutuvia haittoja pidettiin liian suurina.

Sen sijaan tällä kertaa alueen kaavoitus eteni nopeasti, eikä siitä poikkeuksellisesti tullut ainuttakaan valitusta.

 

Arkkitehtuuri keskiössä

Jokela kertoo, että heillä oli jo valittuna hankkeelle arkkitehti, mutta yhteistä säveltä ei hänen kanssaan tuntunut löytyvän.

– Istuin iltaa yhden kaverini kanssa, ja rupesimme selaamaan Instagramia. Osuimme Lonely Planetin sivuille, jossa oli kooste maailman uskomattomimmista majapaikoista. Lähtökuvana oli tolpan päähän rakennettu mökki The Arctic Hideaway  -resortissa Norjan Fleinværissa Jäämeren rannalla. Kaverini sanoi, että tuo on juuri sitä, mitä sinä haluat.  Kaivoin arkkitehdin yhteystiedot esiin ja lähetin hänelle sähköpostia.

Kyseessä oli suomalainen arkkitehti Sami Rintala, joka oli työskennellyt Norjassa jo parinkymmenen vuoden ajan. Hän toimii muun muassa Norjan teknillisen yliopiston arkkitehtuurin ja designin laitoksen professorina Trondheimissä.

– Rintala vaikutti kiinnostuneelta ja kertoi, että hänen kolme enoaan asuvat Kuopiossa, ja hänkin on viettänyt lapsena kesiään Kaavilla. Siinä vaiheessa olin varma, että hän ottaa projektin hoitaakseen.

Rintala piirsi sviitit sekä uuden päärakennuksen, jossa sijaitsevat ravintola, vastaanotto ja lobby sekä sen yhteydessä oleva Metsäkylpylä. Sviittejä on nyt kymmenen ja lisää on tulossa vuosina 2026–27. Suunnitelmissa on 15–17 uutta sviittiä.

– Kylpylän idea lähti siitä, että Panorama Bar saa käyttövetensä luonnonlähteestä, jonka tuotto on peräti 14,5 kuutiota vuorokaudessa. Tuotto riittää hyvin kylpyläänkin. Päärakennus lämpiää maalämmöllä, ja mitoitimme kaivot tarkoituksella yläkanttiin, jotta energiaa riittää myös altaiden lämmittämiseen.

Metsäkylpylässä on kaksi allasta ulkona, ja sisällä Allaspaviljongissa on kolme pienempää. Lisäksi ympärillä on kolme saunaa, joista kaksi on puulämmitteisiä. Kylpylä on avoinna myös muille kuin majoittuville asiakkaille, mutta tunnelma halutaan pitää rauhallisena, ja sen vuoksi mahdollisuus on tarjolla vain aikuisille. Kontrasti pakkasilman ja lämpimän veden välillä tuntuu tekevän turisteihin lähtemättömän vaikutuksen.

Syksyllä Panorama Barin yhteydessä oleva telttapaviljonki puretaan ja sen tilalle tehdään vastaavanlainen järeämpi tapahtumatila, jota voidaan käyttää niin yritystilaisuuksiin kuin perhejuhliinkin. Kokoustilojen niukkuus sekä rajallinen majoituskapasiteetti ovat hankaloittaneet yrityskauppaa. Ravintolasalia on toisinaan käytetty kokoustilana, mutta se taas on vaikeuttanut tilan normaalikäyttöä.

Hotellin arkkitehtuuri on saanut myös tunnustusta. Rintala palkittiin Rakentamisen Kivi 2024 -palkinnolla Panorama Landscape Hotel & Forest Span suunnittelusta. Kuopion kaupunki jakaa palkinnon kolmen vuoden välein merkittävälle arkkitehtuuriteolle.

Sviitit ovat rinteessä lomittain, jotta näköala ei peity.

Metsäkylpylän altaista kaksi on ulkosalla. Kuva Panorama Resort

Korona hidasti aloitusta

Talvella 2020 rakentamishanke oli jo hyvässä vauhdissa ja rahoitus koottuna. Mukana olivat sekä pankki, pääomasijoittaja että muutama yksityissijoittaja ja yrittäjät itse. Maaliskuussa koronapandemia sulki koko maan, ja hanke pysähtyi.

– Ensin meiltä lähti pääomasijoittaja, sitten vetäytyi pankki ja lopulta myös yksityissijoittajat. Siinä vaiheessa ilmoitin kaupungille, että ei tarvitse pitää niin kovaa kiirettä kaavoituksen kanssa.

Rahoitusta oli siis ruvettava kokoamaan uudestaan, mikä vei aikaa, mutta onnistui lopulta. Mukaan saatiin yrittäjien lisäksi yhdeksän yksityissijoittajaa ja lisärahoitusta pankista, Ely-keskukselta ja Finnveralta.

Jos koronassa ei ollut vielä tarpeeksi, lisäharmia saatiin Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan ja kaupan päälle inflaatiosta ja kohonneista koroista.

– Rakennustarpeiden kuten puutavaran hinnat kohosivat tolkuttomiksi. Meidät pelasti se, että toimimme itse pääurakoitsijoina ja kilpailutimme vain ali­urakat.

Iso merkitys oli myös sillä, että Rintala oli rakentanut aiemmin itselleen talon ja tiesi kuinka suunnitelmia oli mahdollista muokata käytettävissä olevan budjetin mukaisiksi.

Panoraman rakennustöiden aloitus loi paikalliselle matkailualalle uskoa, sillä sen jälkeen käynnistyi kaksi muutakin hotellihanketta Tahkon kylällä.

 

Ulkomaalaisten osuus pienentynyt

Tahko nojasi vuosikausia ulkomaanmarkkinoinnissaan venäläisiin. Ennen Krimin valtausta ja ruplan romahdusta valtaosa Tahkolla käyneistä turisteista oli venäläisiä. Heidän osuutensa kaikista asiakkaista oli jopa 20–25 prosenttia.

Uuden vuoden sesonkia varten ruokalistat ja opastekyltit vaihtuivat venäjänkielisiksi koko kylässä. Venäläisiä oli paljon, ja he käyttivät paljon rahaa sekä majoituksiin että palveluihin. 

Jokelan mukaan Tahko on kansainvälisessä markkinoinnissa pitkällä takamatkalla esimerkiksi Lappiin nähden. Matkailijoita pitäisi tavoitella Keski-Euroopasta, mutta oikeiden kanavien löytyminen vie aikaa.

Kansainvälisiä asiakkaita kannattaa tavoitella, sillä he viipyvät pitempään, käyttävät palveluita ja ovat jopa halukkaita maksamaan niistä.

Koko Tahkon alueella ulkomaisten asiakkaiden osuus on nykyään vain noin neljä prosenttia, kun Panoramassa heitä on noin 15 prosenttia. Laskettelun rooli on vähentynyt, ja varsinkin ulkomaiset turistit tekevät lomansa aikana muutakin. Lasketteluun on sinällään erinomaiset olosuhteet, sillä hotellin kaikilla puolilla on rinteitä, ja laskemaan pääsee heti ulko-ovelta.

 

Sviittien tekstiileissä toistuvat maanläheiset sävyt.

Ravintola silkkaa fine diningia

Panoraman ravintola Havu suunniteltiin alusta pitäen riittävän suureksi. Myös keittiössä on kapasiteettia isoihinkin istuviin illallisiin, ja varsinkin kylmäsäilytystiloihin on panostettu.

Tukku on Kuopiossa, joten kuljetukset toimivat ihan hyvin, mutta täydennyksiä ei saa nopeasti, jos jokin tuote loppuu. Panorama Barissa saattaa huippusesongin aikaan mennä jopa tuhat annosta päivässä, ja silloin tavaraa on säilytettävä pihalla pakastekontissa.

Ravintolaa oli suunnittelemassa ja avaamassa palkittu keittiömestari Kim Mustonen. Hänen viitoittamallaan tiellä jatkaa uusi keittiömestari Sakari Virtakoski, joka on työskennellyt viimeksi Maltalla Michelin-tähtiravintola Nonissa. Ravintolasta tehtiin japanilaisia makuja skandinaaviseen keittiöön yhdistelevä fine dining -ravintola. Japanilaiset maut näkyvät edelleen vahvasti aamiaisella, jolloin keittiöstä voi tilata vaikkapa okonomiyakia eli kaalimunakasta savumuikkujen kera. Virtakoski on tuonut menuihin myös italialaisia elementtejä, kuten käsintehtyä tagliatellea.

– Koska majoitustilamme ovat laadukkaita sviittejä, ei ravintolakaan voi olla tavallista rinneravintolatasoa. Havun asiakkaista 80 prosenttia tulee ei-yöpyjistä. Hiihtokaudella meillä on nonstop-kuljetus kylältä huipulle omalla katetulla lumikissallamme. Lumettomaan aikaan ylös pääsee vilkkaimpina päivinä myös tuolihissillä.

Jokela kertoo, että Havun referenssinä pidetään lähinnä Rantasalmella Kuru Resortin yhteydessä toimivaa ravintola Solitarya, joka on onnistunut vakiinnuttamaan asemansa suurten kaupunkien ulkopuolella sijaitsevana fine dining -ravintolana. Havussa on tarjolla ainoastaan neljän ja kuuden ruokalajin menukokonaisuuksia. Muutaman kerran vuodessa järjestetään kokkivierailuja ja erikoisiltoja.  Vieraana on käynyt muun muassa Suomea Bocuse d’Or -kilpailussa edustanut Ismo Sipeläinen sekä Vuoden kokki 2020 Lari Helenius.

 

Kesän merkitys on kasvanut

Rinteet saadaan Nilsiässä yleensä auki viimeistään itsenäisyyspäiväksi, jolloin Tahkolla vietetään kauden avajaisia. Kauden alku on viime vuosina hieman myöhentynyt. Ennätys on 30 vuoden takaa, jolloin mäkeen päästiin jo 28. lokakuuta, ja kausi jatkui aina toukokuun viidenteen saakka.

– Kauden alku on tärkeä, koska se kiihdyttää pikkujoulukauppaa. Samoin tänne tulee paljon alppihiihtoseuroja leireilemään.

Tahko ei ole enää yhtä vahvasti talvisesonkikohde kuin aiemmin, vaan Panoramassakin heinäkuu on ollut myynniltään kolmanneksi paras kuukausi helmi- ja maaliskuun jälkeen.

– Kesäkysyntä pomppasi uusiin korkeuksiin, kun kaupunki ja rinneyhtiö rakensivat tänne Suomen pisimmät kuntoportaat. Huipulle oli toki voinut kiivetä aiemminkin huoltotietä pitkin, mutta se ei kiinnostanut juuri ketään. Kun portaat valmistuivat, porukka alkoi tulla tänne varta vasten. Toki alueella on paljon muutakin kesäaktiviteettia, kuten alamäkipyöräilyä, huippuluokan frisbeegolfrata, vaijeriliukurata sekä retkeily- ja maastopyöräilyreittejä.

 

Havu Kitchen & Bar valittiin Kuopion parhaaksi ravintolaksi vuonna 2024 Pohjois-Savon matkailu- ja tapahtuma-alan gaalassa.

Perhe vahvasti mukana toiminnassa

Hotellin, baarin ja kylpylän pyörittäminen vaatii paljon henkilökuntaa, ja varsinkin isoissa tilauksissa tarvitaan apukäsiä. Ekstroja ei ole aina saatavilla läheltä, mutta pelastuksena on ollut, että yrittäjien koko perhe on mukana toiminnassa, ja kaikki pystyvät tekemään monenlaisia töitä aina keittiöstä saliin ja vastaanottoon sekä kuljetuksiin.

– Meitä on mukana peräti seitsemän henkeä, minun ja Katjan lisäksi lapset Wiljami, Elias ja Eveliina ja heidän puolisoitaan.

Tahkolla on sama ongelma kuin monella muullakin laskettelukeskuksella, eli henkilökunnalle ei tahdo löytyä asuntoja.

Varsinkin kausityöntekijöiden tilanne on hankala, sillä vuokraajat pitävät mökkinsä mieluummin viikkovuokravälityksessä kuin antavat niitä pitkäaikaisvuokralle kausityöntekijöille.

Jokela ja Kuulusa asuvat itse Kuopiossa ja kulkevat päivittäin runsaan 60 kilometrin matkan Tahkolle. 

 

Juhliminen pienemmässä roolissa

Vielä 2010-luvulla Tahkolla oli maine bilekeskuksena, jossa afterski-juhlinta oli vähintään yhtä tärkeää kuin laskeminenkin.

Tahkoa markkinoitiin noihin aikoihin sloganilla ”Kaikkea muuta paitsi tylsää”. Sittemmin touhu on siistiytynyt merkittävästi, eikä rinteessä enää juurikaan näy juopuneita edes iltaisin.

Panoramassa saa olla hissien sulkeutumisen jälkeen huomattavan rauhassa, ja kontrasti iltapäivän tohinaan on silmiinpistävä.

– Erään ranskalaisen asiakkaamme mukaan parasta täällä on nimenomaan hiljaisuus, pimeys ja luminen ympäristö.

Tarpeen tullen kylälle pääsee nopeastikin, sillä lumikissa kulkee ravintolan aukioloaikojen mukaan. Paikallinen taksiyrittäjä kuljettaa asiakkaita myös kiinteään hintaan kylälle maanteitse.