Viinipalsta: Purevaa hienostuneisuutta

Viinipalsta: Purevaa hienostuneisuutta

  • Teksti: Jari F. Lampén
  • Kuvat: Shutterstock

Piemonten arvostetuin rypälelajike on Nebbiolo, josta tehdään alueen maineikkaimmat viinit Barolot ja Barbarescot.

Nebbiolon kerrotaan saaneen nimensä latinankielisen sumua tarkoittavan termin nebula mukaan. Sillä ei nähtävästi kuitenkaan ole tarkoitettu Piemonten kukkuloilla leijuvaa sumua vaan pikemminkin kypsien rypäleiden pintaan tulevaa härmää, vaikka sumullakin on osansa rypäleiden kypsymiseen.

Nebbiolo on rypälelajikkeista ensimmäisiä kukkijoita ja samaan aikaan viimeisinä kypsyviä. Syksyn sumut hidastavat kypsymistä, minkä vuoksi rypäleet ehtivät saavuttaa fenolisen kypsyytensä.

Nebbiolo on luonnostaankin tanniininen lajike, mutta myöhäinen kypsyminen sai aikaan, että rypäleiden tanniinit päätyivät viiniin ärhäköinä. Aiemmin, kun käytössä ei ollut lämpötilakontrolloituja käymistankkeja, viinin käyminen saattoi syksyn viileydessä käynnistyä hyvin hitaasti, ja mitä kauemmin rypäleiden kuoret olivat kosketuksissa mehuun, sitä enemmän niistä irtosi tanniineja.

Perinteisen tyylin Baroloja ja Barberescoja kypsytettiin yli viisi vuotta suurissa bottitynnyreissä ja sen lisäksi pulloissa useita vuosia. Pitkän kypsytysajan takia viinien hinta nousi korkeaksi. Usein ne vaativat vielä pitkää dekantointia ennen tarjoilua.

Modernimman tyylin tuottajat halusivat saada viininsä nopeammin markkinoille, mihin päästiin kontrolloimalla käymislämpötilaa ja käyttämällä pienempiä tynnyreitä. Viinin tanniinit pysyivät aisoissa ja matalampi käymislämpötila säilytti sen hedelmäisyyden entistä paremmin.  Huolellinen hygienia vähensi haihtuvia happoja viineissä, eivätkä ne enää vaatineet yhtä pitkää dekantointia ennen tarjoilua. Haittapuolena oli toisaalta tammen aromien ylikorostuneisuus, mikä saattoi peittää viinin herkimpiä aromeja.

Sittemmin jako traditonalistien ja modernistien välillä on lieventynyt, ja kummatkin ovat alkaneet ottaa toisiltaan parhaita menetelmiä käyttöön.

Nebbiolo on myös hapokas lajike, ja hapokkuus yhdistettynä tanniinisuuteen tuottaa hyvin ikääntymiskelpoisia viinejä. Jopa 30 vuotta vanhat Barolot tai Barbarescot voivat olla täydessä iskussa, ja pitkän pullokypsytyksen aikana ne ovat kehittyneet vieläkin moniulotteisemmiksi.

Nebbiolo on hyvin herkkä maaperän ominaisuuksille, ja siksi eri puolilta Piemontea tulevilla viineillä on hyvinkin persoonallisia piirteitä. Vuosisatojen kuluessa sitä on jalostettu sekä tarkoituksella että vahingossa, ja siitä tunnetaan nykyään seitsemän erilaista kloonia.

Barolon ja Barbarescon ydinalueiden lisäksi Nebbioloa kasvatetaan pohjoisemmassa kuten Gattinarassa ja Ghemmessä.

Massolino Langhe Nebbiolo 2021

Serralunga d’Alban kylästä tulevaan Massolinon Langhe Nebbioloon on käytetty rypäleitä Massolinon omilta Langhen alueen tarhoilta. Viini on rubiininpunainen, tuoksultaan herkän vadelmainen ja kevyen kukkainen. Maku on kuiva ja aavistuksen tanniininen, punaisten marjojen sävyttämä. Jälkimaku on lämmittävä sekä tyylikkään mausteinen ja vaniljainen.

Hinta: 29,90 euroa

 

Cascina Bruciata Barbaresco Rio Sordo 2019

Barbarescon palstaviini on tehty 40-vuotiaiden köynnösten rypäleistä. Tiilenpunainen viini tuoksuu tummilta ja punaisilta marjoilta kukkaisin vivahtein. Maku on aluksi hapokas ja tanniininen, mutta aukenee nopeasti lasissa hienostuneen pehmeäksi. Aromeissa on punaisia marjoja, suolaista mineraalisuutta ja hentoa nahkaisuutta.

Hinta 37,99 euroa

 

Travaglini Gattinara 2021

Travaglinin Gattinara tulee Monte Rosa -vuorten juuresta, jossa maaperä on tuliperäistä.  Kevyen rubiininpunainen viini on tuoksultaan kukkainen, ruusun ja kirsikan sävyttämää. Maku on kuiva ja hapokas, hillomaisen hedelmäinen punaisten marjojen ja kukkien sekä tammen vivahtein. Pullon muodon tarkoitus on pitää mahdollinen sakka pullossa, kun viiniä kaadetaan lasiin.

Hinta 36,49 euroa