Säästötoimet: Sähköä voi säästää muuttamalla toimintatapoja

Säästötoimet: Sähköä voi säästää muuttamalla toimintatapoja

  • Teksti: Veli-Matti Aittoniemi
  • Kuvat: Restel

Ravintoloiden ­s­ähkönkulutuksesta ­pääosa syntyy liikehuoneiston lämpötilan ­hallinnasta ja lämpimän veden käytöstä. Kaikesta ei voi ­tinkiä, mutta omilla toimenpiteillä voi saavuttaa merkittäviä säästöjä.

Sähkön nopea hinnannousu on pakottanut ravintolat miettimään, miten sähköä voi säästää toimintatapoja muuttamalla. Energiakriisin toteutuminen johti Restelillä siihen, että sähkön säästämiseen päätettiin panostaa tosissaan.

– Kun energiamarkkinoiden tilanteen vakavuus alkoi selvitä, aloitimme heti säästötoimien valmistelun. Teimme luettelon siitä, mitä voimme tehdä, ja laskimme, miten paljon eri asiat vaikuttavat sähkön kokonaiskulutukseen. Toimenpideluettelon ja sähkön kulutuksesta tehdyn arvion perusteella päätimme, mihin toimenpiteisiin kannattaa ryhtyä, kertoo Restel Oy:n kauppapaikkajohtaja Jukka Lääkkö.

Suuri osa ravintoloiden sähkön kulutuksesta syntyy asioista, joihin toimija voi vaikuttaa vain vähän. Sähköä kuluu paljon valmistuksessa, säilyttämisessä ja astioiden pesussa. Prosesseja tehostamalla voidaan vaikuttaa kulutukseen.

– Tärkein osa-alue on kuitenkin jäähdytys ja lämmin vesi. Niistä aiheutuvaan sähkönkulutukseen voidaan vaikuttaa lämpötiloja säätämällä ja muuttamalla vakiintuneita toimintatapoja. Lämpötiloja voidaan pudottaa ja valvoa niiden pysymistä halutuissa rajoissa koko toiminnan ajan. Kun ravintola avataan, kaikkea ei kytketä täydellä teholla päälle heti vaan vaiheittain.

Lääkön mukaan henkilökunta on ollut erittäin motivoitunutta säästämään sähköä, ja työpaikoilla on käyty hyviä keskusteluja aiheesta. Jokainen Restelin ravintolaketju on käsitellyt asioita omalla tavallaan. Syntyneet toimintatavat on viety toimipisteisiin ja niiden toimivuutta on hiottu käytännössä. Toiminnan suunnittelulla ja henkilökunnan aktiivisuudella on ollut suuri merkitys hankkeen onnistumiselle.

–  Moni ravintoloistamme toimii kauppakeskuksessa. Keskitetysti johdetuissa kiinteistöissä ravintolan toimenpiteille jää vähemmän mahdollisuuksia. Kiinteistön omistajat ovat kuitenkin toteuttaneet omia toimenpiteitään, jotka ovat auttaneet sähkön säästämisessä. Esimerkiksi lämpötiloja on laskettu kauppakeskuksissa, Lääkkö kertoo. 

– Käynnissä olevasta hankkeesta on opittu paljon, ja uskon, että moni toimintatapa jää elämään myös tulevaisuudessa. Sähkönkulutus Suomessa todennäköisesti järkevöityy tulevina vuosina, kun olemme oppineet, miten sähköä pystytään säästämään uusia toimintatapoja kehittämällä.  

Restelin säästötoimet

Lämmitysenergia, jäähdytys ja lämmin vesi: 65 % osuus sähkönkulutuksesta

  • Säädä ravintolan lämmitys 1°C ­alhaisemmaksi: tavoite- ja ihanne­lämpötila +21°C.
  • Käytä jäädytystä vain jäähdytyskaudella (keskimäärin kesä-elokuussa), muina aikoina joko sammuta  laite tai vähintäänkin nosta termostaatin lämpötila esim. +25°C asteeseen.
  • Pyri pitämään ulko-ovi suljettuna ns. lämmityskaudella, sillä tuulikaappi/oven ilmaverhokone kuluttaa liikaa sähköä, jos se joutuu lämmittämään koko ajan. Varmista, että ovet sulkeutuvat oikein ja ovat tiiviit.
  • Älä lämmitä terasseja turhaan.
  • Pidä ikkunat kiinni ja tarkasta tiivisteet.
  • Pyydä rakennusautomaatiota/putkimiestä säätämään lämpimän käyttöveden lämpötilaa 1–3°C normaalia alemmaksi.
  • Älä juoksuta lämmintä vettä turhaan.

Ruoan valmistus, kylmäsäilytys ja astianpesu: 26 % sähkönkulutuksesta

  • Älä käynnistä kaikkia laitteita kerralla.
  • Selvitä jokaisen laitteen lämpenemisaika, ja valmistele yhdessä henkilökunnan kanssa laitteiden  käynnistysaikataulu.
  • Pidä asiakastilanteen mukaan vain tarpeelliset keittiölaitteet päällä.
  • Pese vain täysiä pesukoreja ja tarkasta oikea pesulämpötila.
  • Huolla laitteet säännöllisesti, mm. imuroi kylmälaitteiden suodattimet.
  • Seuraa kylmäsäilytyksen lämpötiloja ja tarkasta ovien tiivisteiden kunto säännöllisesti.
  • Kaikkien laitteiden ei tarvitse olla valmiustilassa koko päivän ajan.

IV-puhaltimet, tulo- ja poistoilma: 7 % sähkönkulutuksesta

  • Varmista, että rasvanpoistokanavat (huuvat) ovat päällä vain ruoan ­valmistuksen aikana.
  • Huolehdi, että rasvakanavat ja poistopuhallin puhdistetaan säännöllisesti.
  • Varmista, että huuvan suodattimet ovat puhtaat.
  • Huolehdi, että rakennusautomaation toimivuus tarkastetaan vähintään kerran vuodessa. 

Valaistus, ulkomainokset: 2 % ­sähkönkulutuksesta

  • Sammuta niiden tilojen valot, joissa ei sillä hetkellä oleskella tai vaihdata niihin läsnäolokytkin, joka kytkee valot päälle tarvittaessa.
  • Sytytä asiakastilan valot vain tarvittaessa eli siivouksen tai aukiolon ajan.
  • Pyri käyttämään vain led-lamppuja.
  • Laita ulkovalot päälle vain tarvittaessa tai asenna ajastinohjaus. Pyydä rakennusautomaatioasiantuntijaa tarkastamaan asetukset.