Olli Varmo MaRan työmarkkinajohtajaksi

Olli Varmo MaRan työmarkkinajohtajaksi

  • Teksti: Jussi Rasimus
  • Kuvat: Jari F. Lampén

OTM Olli Varmo on nimitetty MaRan työmarkkinajohtajaksi 1.9.2021 alkaen. Hän seuraa tehtävässä eläkkeelle siirtyvää Eero Lindströmiä. Varmo on monelle liiton jäsenelle tuttu, sillä hän on toiminut MaRassa työmarkkinalakimiehenä vuodesta 2013 alkaen.

Varmon vastuualueeseen kuuluvat työsopimusneuvottelujen johtaminen, sidosryhmäsuhteiden ylläpitäminen työmarkkina-asioissa sekä työlainsäädännön edunvalvonta.

– Olen viihtynyt MaRassa erittäin hyvin ja odotan innolla uuden tehtävän alkamista. Vaikka Eeron saappaat ovat isot täytettäviksi, työmarkkinajohtajan tehtävävään astumista helpottaa ympärilläni oleva raudanlujien ammattilaisten tiimi. Palvelualojen merkitys tulee yhteiskunnan muuttuessa kasvamaan, minkä johdosta myös meidän tekemämme työn merkitys tulee korostumaan, Varmo kertoo.

Koronarajoitukset ovat runnelleet sekä toimialan yrityksiä että työntekijöitä puolentoista vuoden ajan. Varmo ennakoi syksyllä alkavista työehtosopimusneuvotteluista vaikeita.

– Alan yritykset ovat kärsineet viranomaisten asettamista rajoituksista kohtuuttomasti. Yritysten tulot ovat pudonneet, kassat huvenneet ja kiinteät kulut pysyneet korkeaina. Yritysten taistellessa olemassaolostaan myös työntekijät ovat joutuneet pitkien lomautusten kohteeksi ja alan ansiokehitys on kärsinyt. Osapuolien intressien yhteensovittaminen näissä olosuhteissa on erittäin haastavaa, Varmo toteaa.

Toimialaa rasittaa myös paheneva työvoimapula.

–  Ongelmat työvoiman saatavuudessa ovat pahimmillaan johtaneet jo toimipisteiden sulkemiseen ja yritystoiminnan lopettamiseen. Ongelman ratkaisemiseksi on yhteistyössä ammattiliiton kanssa pyrittävä keksimään ratkaisuja mahdollisimman pikaisesti.

Aiheesta lisää: Työmarkkina-asioiden taitaja Eero Lindström jää eläkkeelle